Fii si mai creativa

By  | 

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că sentinţa categorică “Nu sunt o persoană creativă” este eronată, pentru că viaţa însăşi presupune o aventură creativă, provocându-ne în mod constant să ne adaptăm, să ne ajustăm nevoile şi aspiraţiile, să o descoperim şi să ne dezvoltăm ca fiinţe. Pornind de la această idee, specialiştii au efectuat mai multe studii menite să descopere acei factori misterioşi care dau zvâc imaginaţiei noastre.

#1 Nu uita să te plictiseşti

În fiecare zi, ne străduim instinctiv să evităm plictiseala, ba chiar preferăm să ieşim cu o persoană care ne e antipatică, doar ca să nu rămânem captivi în casă, cu propriile gânduri. Dar experimentele conduse de cercetătorii Sandi Mann şi Rebekah Cadman au dezvăluit un fapt uimitor – oamenii care se implică în activităţi pasive (sau plictisitoare, cum le numim noi) au mai multe şanse să dezvolte strategii creative de rezolvare a problemelor. Pentru că nu ne solicită intelectual, activităţile precum spălatul vaselor sau ordonarea biroului îi lasă loc imaginaţiei să se desfăşoare şi, deci, să se “împiedice” de idei surprinzătoare. Pe de altă parte, cred specialiştii, presiunea de a face lucruri nemaipomenite în fiecare moment al vieţii noastre ne poate conduce, de fapt, către un impas creativ. E OK să te plictiseşti din când în când, mai ales dacă astfel trezeşti la viaţă idei încă nedescoperite.

#2 Gândeşte-te la capra vecinului

Cu deadline-uri tot mai strânse şi atâtea exigenţe de satisfăcut, cine mai are timp să se gândească la problemele altora? Şi totuşi, n-ar fi o idee rea să-ţi dai cu părerea într-o chestiune care nu te priveşte (cu acordul “inculpatului”, desigur). Un studiu condus de cercetătorii americani, Evan Polman şi Kyle Emich, a dezvăluit că tindem să formulăm soluţii mai inspirate atunci când evaluăm situaţia altora. Se pare că analizarea excesivă a propriilor probleme inhibă creativitatea şi ne condamnă la o gândire rigidă, plată, pe când empatizarea încurajează flexibilitatea şi inovaţia. Deci, dacă vrei să ai revelaţii de calibrul Steve Jobs, pune-te în pielea prietenei părăsite de iubit sau a vecinului cu datorii la întreţinere. Vei învăţa din greşelile lor.

#3 Ieşi la o plimbare

Lucrezi la un proiect anevoios şi te-ai împotmolit în faza de documentare? Dacă te forţezi să emiţi teorii nemaipomenite, vei reuşi, mai degrabă, să te îndepărtezi de ele, căci neuronii devin leneşi sub presiune. Noroc cu cercetătorii de la Universitatea Stanford, care au descoperit că aceştia pot fi reactivaţi numaidecât dacă îi scoţi la o plimbare. Potrivit studiului, mersul pe jos îţi antrenează creierul, pregătind terenul pentru idei noi, iar creativitatea astfel dobândită durează chiar mai mult decât plimbarea. Evadează în cel mai apropiat parc şi te vei întoarce la birou mai inspirată.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *