Fata babei sau a mosului la job

By  | 

Nu trebuie să ții fruntea plecată, dar nici să fii poreclită „gură-spartă”. Care este calea de mijloc către o relație bună cu superiorii și colegii?

Te iriți când vezi că un coleg îl „toarnă” pe un altul la șef sau doar ți-e ciudă că n-ai fost tu aceea care a… sesizat prima conducerea? Totuși, când ești sigură că o faptă aparent greșită a altcuiva merită pârâtă și când nu riști de fapt doar să te faci de râs și mai rău, riscând să fii etichetată drept… „cârtiță”? Cântărești bine o situație înainte de a decide să iei măsuri împotriva ei sau acționezi sub impulsul momentului, având încredere în instinctele tale? Gândește-te la aceste întrebări și găsește-le răspunsuri judecând la negru situații imaginate a se petrece la locul de muncă. Tu cum ai proceda în următoarele situații? Notă: situațiile expuse au risc de producere crescut!

Sfaturi de amenajare feng-shui a biroului

Caz #1

În dezacord cu șeful

Ți se atribuie un nou proiect – chiar ți se pare o provocare, însă șeful se repede să-ți sugereze și-o variantă de a-l duce la final! Te simți nu numai bulversată, dar mai ales înfuriată că nu prea mai știi de unde să apuci problema! Pui în balanță opțiunile și despici firele în patru: să urmezi propunerea șefului? Oare aluzia era exact chichița de care trebuie să ții cont? Sau să procedezi cum consideri tu de cuviință? E simplu: înarmează-te cu curaj și spune-i direct șefului ceea ce ai pe suflet, însă păstrează o abordare diplomată, fără să pari perisflantă. Explică-i fără s-o iei pe ocolite că ideea lui e bună, dar că tu te-ai gândit la altceva și că ți-ar plăcea să dai tot ceea ce ai mai bun din tine pentru a duce la final task-ul cu care ai fost însărcinată. Stai relaxată, nu va spune nu – din contră, probabil că va fi mulțumit (chiar dacă poate și-o spune doar în gând) că ai inițiativă și dai dovadă de creativitate și interes. Mai știi? Poate sugestia oferită de el a fost taman o capcană să remarce dacă tu te mulțumești cu ceea ce-ți „servește” el – când probabil că vei primi din partea lui „bila neagră”, iar de data aceasta nu va ține părerea doar pentru el.

Dacă totuși repetă și își susține părerea inițial exprimată, nu te contrazice cu el la nesfârșit – probabil că dorește ca proiectul să iasă într-un fel anume și te… folosește doar ca „unealtă”. Nu dramatiza și nu te descuraja, ci privește partea plină a paharului: poate că ai șansa să fii „semnatara” unei sarcini de serviciu pe care mulți dintre colegi și-o doreau bifată la CV!

Cum sa gestionezi crizele colegilor de la birou

S-ar fi putut considera inconștiență dacă în loc să-i propui fără teamă modul tău personal de a trata problema, ai fi refuzat complet „oferta”! Cu siguranță această faptă nu ar fi fost trecută cu vederea și ai fi scăzut semnificativ și iremediabil în ochii lui! Poți să-l blamezi? Dac-ai fi șefă, tu ai vrea o angajată care să spună „pas” sarcinilor de muncă?

Caz #2

Sesizezi o… neregulă

Cu mențiunea că termenul de „neregulă” se referă la orice potențială gafă a vreunui coleg de departament. Să presupunem că ai sesizat că cineva din firma ta a procedat total eronat într-o anumită problemă de serviciu sau că a… umblat cu cioara vopsită. Adică bănuiești persoana de interese ascunse și consideri că ești pe cale de a demasca un fățarnic de primă clasă. OK, dar să nu cazi în prăpastia inconștienței intrând buluc în biroul șefului și pârându-i cu vervă „inculpatul”! Curajul și înțelepciunea nu trebuie să-ți părăsească judecata și nu acționa sub impulsul momentului. Astfel, „rumegă” o perioadă problema și decide dacă merită raportată la superiori – știi că trebuie să o faci, atunci când firma sau departamentul unde ești angajată riscă să fie în pericol financiar sau de a-și periclita imaginea din cauza respectivei greșeli. Dacă ești 100% sigură că vestea nu ar pica în urechile șefilor doar ca o bârfă de școala generală sau ca o glumă puerilă, atunci… arogă-ți curajul de a fi tu cea care le arată cu degetul pozna!

Caz #3

Ai făcut-o de oaie

Ups, de data aceasta tu ești cea care a cam dat-o în bară și nu știi cum să ieși basma curată, mai ales fără să se prindă colegii – nu poți avea prea mare încredere în ei.

Închipuie-ți ipoteza când tu ai nemulțumit un client cu care lucrezi. Sau ai depășit un deadline care le cam încurcă și altora munca. În fine, ai înțeles ideea: ai „comis-o”, iar acum tot ce-ți dorești e ca iluzia aceea din serialul Ally McBeal, când personajele se micșorau la dimensiuni microscopice de rușine, să se poată îndeplini și-n realitate! Viața nu bate filmul în acest caz, așa că probabil ar fi o inconștiență din partea să te concentrezi pe ascunderea faptei tale și să te rogi să scapi nevătămată. E dificil și neplăcut, însă singura soluție este să nu camuflezi gafa, ci să te „predai” șefilor la modul cel mai sincer. Da, ai săvârșit o gafă profesională care nu te recomandă ca fiind anagajata lunii – dar nu dispera! Până la urmă tu ai țeluri mai mărețe decât să fii lăudată la timpul bilanțului lunar într-un mail cu destinația all staff. Faptul că reușești să-ți asumi responsabilitatea păcatului și s-o recunoști privindu-ți șeful ochi în ochi va cântări decisiv mai mult decât dacă hotărăști să arunci mâța în ograda vecinului (Doamne ferește!) sau, în cazul în care ai fi „turnată” de altcineva, să minți ostentativ că nu ai nici o implicare în acuzația adusă. Pasul doi ar fi ca apoi să purcezi la repararea greșelii – întotdeauna există soluții viabile atunci când dai dovadă de bunăvoință și faci pe placul superiorilor.

Cei sapte malefici de la birou

Caz #4

Vorbești (prea) mult

Aici situația nu se referă la ipostaza în care tu te… preocupi cu răspândirea bârfelor în firmă, ci pur și simplu atunci când mereu ai ceva de adăugat sau de comentat în discuțiile cu mai „marii” firmei în care lucrezi. Oricât de banală ar putea părea situația în primă instanță, iată de ce sub nici o formă nu este vreo dovadă de curaj faptul că oricând ai o replică pregătită în „desagă”. În primul rând, taci și ciulește bine urechile atunci când șeful îți explică ce ai de făcut – vei părea dezinteresată și superficială dacă te vei ruga să-ți repete fragmente din „ordinele” sale. Nu pune întrebări stupide, la care eventual știi oricum răspunsul, dar vrei să arăți că te implici și că… percutezi ceea ce ți se indică. Nu faci decât să tărăgănezi discuția și să pari că vrei să afli mai multe decât îți este destinat. Iar tu urmărești să fii apreciată, nu blamată, corect?

Comments

comments