Esti TEXTrovertita?

By  | 

Textrovertiții sunt cei incapabili să-și exprime sentimentele altfel decât prin sms, chat sau postări pe Facebook. Un fenomen care a devenit o modă globală.

Seara se lasă pe o terasă populată din Centrul Vechi. Andreea și Marius stau la masă, savurând fiecare câte un frappe cu căpșune și multă frișcă. Nici unul nu zice nimic. La un moment dat, pe nesimțite, se iau de mână. El se întinde timid, ea se apropie câțiva centimetri, privirile se întrepătrund și concluzia apoteotică îmbracă forma unui sărut un pic jenat, un pic timid, dar cu siguranță frumos pentru amândoi. După alte câteva tentative stângace, două trei vorbe despre vreme și încă o pereche de frappe-uri, cei doi se ridică și pleacă. Într-o jumătate de oră fiecare va fi în intimitatea propriei camere, cu telefonul în mână, butonând frenetic sms-uri care descriu impresii despre seara ce tocmai a trecut.

Observați ceva greșit în tot scenariul acesta? Eu da! Mediile de comunicare ”pe tăcute” au început să ne invadeze cu tot mai multă forță schimburile amoroase. ”Cât de curând o să divorțăm prin sms”, se amuză Yannick Chatelain, cercetător în domeniul noilor tehnologii și autor al cărții In Bed With The Web. ”Tehnologia a evoluat mai repede decât dragostea”, spune el. ”Astăzi petrecem mult mai mult timp în fața unui calculator, fie că-i vorba de muncă sau nu, așa că e normal să avem tendința de a utiliza această unealtă peste tot unde se poate. La birou, de exemplu, avem tendința de a comunica informații prin intermediul mail-ului, deși colegul căruia îi scriem e în biroul alăturat sau, mai rău, în cel din fața ta, iar când ne întâlnim nici măcar nu deschidem subiectul respectiv, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în realitate.”

Avatarul iubirii.

Totuși, din miliardele de sms-uri, mailuri și mesaje pe Facebook trimise anual, marea majoritate nu servesc decât unui singur scop: iubirea! ”Mă gândesc la tine”, ”A fost bine aseară”, ”Te iubesc”, ”Îmi lipsești”… schimburi de gânduri scurte pe care, cel mai adesea, le trimitem din instinct, ca pe o mângâiere, atunci când nu mai avem de fapt nimic de zis iar un telefon nu ar face decât să sublinieze vacuitatea comunicării. ”La început, mail-urile și mesajele le permiteau celor care erau implicați în relații la distanță să se simtă, într-un fel, aproape unul de celălalt, azi însă e vorba de menținerea unei legături cvasi-permanente, de a-i transmite constant celuilalt că exiști, că ești aici”, explică cercetătorul.

Virtual înseamnă mai clar?!

Pentru textovertiți însă, mesajul virtual nu e doar manifestare sfioasă a unor emoții sau pulsiuni, ci o acțiune conștientă, de sine stătătoare. Textovertitul își declară iubirea veșnică prin sms, își varsă îndoielile pe chat, se desparte prin email și își face cererea în căsătorie pe Facebook. Introvertitul, cel care nu comunică față în față din cauza unei sfioșenii a caracterului de care îi e greu să se dezbare, scrie sms-uri pentru că îl dezinhibă așa cum l-ar dezinhiba un pahar de vin. ”În spatele ecranului, celălalt nu mai există, e mai ușor să spui ceea ce simți cu adevărat”, analizează Chatelain. ”Nu suntem niciodată cu adevărat noi înșine într-o relație interpersonală, ne împiedică timiditatea, ne trădează corpul, e ceva normal.” Față în față, ne bâlbâim, ne înșelăm, ne pierdem capul, cădem din nou în brațele celuilalt, deși jurasem că nu o vom mai face niciodată. În scris, cuvintele sunt precise, nuanțate, hotărâte. Spunem exact ceea ce ne dorim să transmitem, să exprimăm. Textovertitul deci, pe care noi îl credeam timid, introvertit, este în realitate hotărât să-și controleze discursul cât mai bine în dialogurile sale cu ceilalți.

Angoasa așteptării după răspuns.

O fi eliberator să-ți manufacturiezi constant răspunsurile potrivite, să ai mereu în mânecă (adică în vârful tastelor) replica ce va transmite exact mesajul pe care ți-l dorești, dar această absență a comunicării față în față se poate transforma în supliciu. Suspenzi timpul în fața căsuței de chat sau ecranului de telefon în așteptarea unui răspuns care s-ar putea să nu vină niciodată. Pentru că celălalt, fiind absent, poate alege să se sustragă dialogului, mai ales că nu e forțat practic de nimic. Va răspunde când va avea chef și dacă va avea chef, și are tot dreptul. Și iată cum aceste mesaje pe care le credeam precise și clare se dovedesc a fi mai degrabă sursă de neînțelegeri decât de comunicare constructivă.

Cum descifrezi sms-urile iubitului

Conform unui studiu, 63% din mailuri sunt inevitabil înțelese greșit. O glumă se poate transforma în atac și un regret în reproș, sau invers. Din fericire, există smiley-uri și alte artificii de genul acesta, care nuanțează mesajul dorit. Atenție și aici, însă! Ceea ce scrii, cum scrii și cum îți decorezi limbajul servește în a te categorisi. O singură greșeală și poți fi descalificat, un lol atunci când nu trebuie și poți pierde puncte serioase la cei pe care încerci să-i impresionezi… pe nevăzute.

Confesiuni intime.

Hai să facem un test. Gândește-te puțin și răspunde-mi sincer, câți din tipii care-ți trimit mesaje pe facebook sau te adaugă gân lista de messenger te-ar invita la o cafea într-o seară? Nu prea e coadă lungă, nu? Și asta pentru că acești zmei ai virtualului, care nu se sfiesc să-ți facă declarații peste declarații atunci când nu te au în față, nu fac decât să se ascundă în spatele armatei de emoticon-uri. ”Putem să ne ascundem în spatele cuvintelor, ca și cum am fi în spatele unei vitrine. Cu ajutorul mesajului, ne putem transforma puțin identitatea într-una mai plăcută sau mai interesantă”, completează Chatelain. Dar în momentul în care schimbul de mesaje duce relația mai departe și intervine proximitatea, intimitatea, descoperim că nu ne cunoaștem practic deloc.

Chat-uim cu persoane cu care nu am băut o cafea niciodată, ne confesăm în grabă, tastăm cu viteza luminii, ne grăbim să întreținem flacăra virtuală cât mai mult aprinsă, pentru că știm că față în față toată această avalanșă de replici s-ar opri în gât și nu am putea decât să privim în jos și să îngăibăm câteva cuvinte despre vreme.

Top 10 cele mai rare sms-uri trimise de barbati

Marina, fericita posesoare a unui Iphone și a unui cont ”gras” pe Facebook, are următoarea deviză, cu care își explică dependența pentru tastat: ”Vorbele zboară, ce e scris rămâne!” Atunci când îi scrie ceva cuiva, înseamnă că dă o importanță cu adevărat specială cuvintelor sale: ”vrei CU ADEVĂRAT să locuiești cu mine?”, ”de data asta CU ADEVĂRAT vreau să ne despărțim”, ”te iubesc CU ADEVĂRAT”…Odată ce e scris, există o probă, o urmă. ”Corect, tot ce e scris poate fi stocat, pentru a fi citit și recitit, dar și citit de alții! Ceea ce, de asemenea, poate fi o problemă”, se amuză Chatelain. ”Așteaptă, dragă, îți scriu acum un mail să-ți explic cine e Evelina din mesajul de azi noapte….”

Comments

comments