Esti si tu grunge chic?

By  | 

Deschide-ți, te rog, dulapul și spune-mi: Ai pantaloni uzați și rupți? Dar tricou descusut la margini, ciupit și rupt din fabrică? Pantofi cu aspect uzat? OK, hai să-ți explic cum stă treaba cu trendul grunge chic sau „poorgeoisie”.

Poorgeoisie = Trend în modă născut pe fondul recesiunii. Acesta presupune ca adepții să poarte haine care, deși scumpe și noi, arată ca și cum ar fi uzate, rupte, șifonate, voit demodate. Cuvântul este format din termenii ”poor” (sărac) și ” bourgeoisie” (burghezie).

Sincer, nu mi-am pus niciodată întrebarea cum de am ajuns să numim cool un stil vestimentar care seamănă frapant cu cel abordat ”forțat” de vagabonzi, asta până să dau cu nasul de acest termen, ”poorgeoisie”, folosit pentru a defini stilul surorilor Olsen, “reginele modei cool”, dar și pe cel al multor alte nume consacrate ca Agyness Deyn, Candice Swanepoel sau Kate Moss. Apoi, am făcut săpături pentru a afla câte ceva despre istoria acestui trend și ce ascunde el sub rupturile și murdăria cumpărate pe bani mai mult sau mai puțin grei.

Poorgeoisie, între ipocrizie și cool

Trend hunterii susțin că ”poorgeoisie” s-a născut în cele mai selecte cartiere ale N.Y. prin 2009, ca mai târziu să fie promovat intens de către vedete și să migreze în toate colțurile lumii pentru a fi adoptat cu mândrie de către toți amatorii de cool.
Propriu-zis, stilul poorgeoisie nu se rezumă doar la haine cu aspect uzat, el presupune un aspect total neglijent – absența coafurilor complicate, a machiajului, accesoriilor glam sau a pieselor vestimentare elegante. De altfel, un adevărat poorgeoisie se va declara împotriva cheltuitului excesiv și va îmbrățișa un stil de viață frugal, denumit de către sociologi ”consumerism virtuos”. Astfel, un poorgeoisie folosește o mașină hibrid sau una veche și recondiționată, cumpără de la second hand-uri, handmade sau chiar își face haine sau accesorii, preferă cinele în casă celor de la restaurant și, în general, se dă în vânt după toate activitățile care presupun (doar aparent de cele mai multe ori) un consum cât mai redus de bani.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *