Esti "boboc" freelancer. Cum procedezi?

By  | 

Exista in Romania multi freelanceri de succes, care au reusit sa depaseasca situatiile problematice cu care inevitabil te vei intalni si tu. Iata cum sa procedezi:

Nu esti platita

Inainte de-a accepta un proiect, fa sapaturi asupra situatiei financiare a firmei. Daca un client intarzie sa-ti faca plata, nu intra in panica. Trimite-i o scrisoare prietenoasa sau un e-mail in care il instiintezi ca timpul de plata a expirat. Nu exagera, trebuie sa mentii o relatie buna: roaga-ti contabilul sa-l sune pe client, asa incat relatia voastra sa ramana in afara conflictului.

Daca esuezi, trimite-le o scrisoare oficiala: “Daca problema nu va fi rezolvata in zece zile, ma vad obligat sa actionez pe calea legala.” Totusi, considera-te avertizata: asta iti va crea un renume prost, asa ca asigura-te ca vrei, cu adevarat, sa declari razboi si sa intrerupi orice relatie viitoare cu clientul respectiv.

Nu esti cunoscuta

Trimite o scrisoare de prezentare tuturor potentialilor clienti din domeniul tau, explicand serviciile tale si ilustrandu-le cu exemple. Ataseaza o carte de vizita si o lista de referinte. Dar nu te opri aici: incearca sa te intalnesti cu acesti oameni face-to-face si arata-le mostre din activitatea ta.

Revino cu e-mail-uri si telefoane. Foloseste-ti perioadele in care nu ai de lucru pentru a elabora planuri de prezentare, propuneri. De asemenea, inscrie-te in organizatii din domeniul tau si ia legatura cu alti freelanceri. Aboneaza-te la publicatiile din domeniu si participa la targuri profesionale, seminarii etc.

Nu esti recompensata pe masura

Invata sa ceri! Apreciaza-te la adevarata ta valoare si invata sa spui NU, cand munca nu se reflecta in remuneratie. Fa compromisuri, dar nu renunta la ceea ce este important pentru tine. Pastreaza-ti tarifele flexibile si centrate pe nevoile clientului. De asemenea, nu accepta pe loc. Cere timp sa analizezi anvergura proiectului inainte sa stabilesti tariful. Contacteaza-ti colegii de breasla si afla care e politica lor de preturi.

Nu te descurci cu taxele si impozitele

Un avocat si un contabil bun iti pot usura considerabil postura de freelancer, in sarcina lor cazand tot ceea ce e legat de birocratie, impozite, legi, relatia cu partenerii contractuali sau cu statul. Daca nu esti in domeniul juridic sau economic, vei avea nevoie de consultanta specializata in ceea ce priveste declaratiile de venit, termenul legal de depunere al acestora, continutul anumitor contracte si eventualele modificari legislative care pot aparea. Daca nu-ti permiti sa le platesti colaborarea, apeleaza la sfatul competent al unui prieten care e de meserie.

Nu ti se ofera o intelegere avantajoasa

Inainte de toate, nu uita: intotdeauna, indiferent de circumstante, cere un contract scris; asta e lege (nu-i tocmeala!). Daca nu ai semnat nimic, cum iti poti demonstra munca si deci cere drepturile?! Si inca ceva: nu esti obligata sa accepti un contract asa cum iti este el oferit, ci trebuie sa incerci sa-l modelezi dupa nevoile tale. De vreme ce freelancing-ul este o afacere in toata regula, de ce nu ai cere sa se stipuleze in contract modalitatile de plata pe care le doresti? Cea mai potrivita maniera ar fi sa te bazezi pe diplomatie si tact si sa fii deschisa la negocieri.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *