ECO-decalogul COSMO

By  | 

Oricât de departe te-ai ţine de mijloacele de informare în masă şi mai ales de ştiri, nu se poate să nu fi auzit măcar o dată despre încălzirea globală şi efectele ei asupra Pământului. Toată lumea vorbeşte despre asta, dar puţini dintre noi luăm măsuri. Fii şi tu printre cei care se implică în salvarea Terrei.

  1. Consumă mâncare organică. E adevărat că e mai scumpă, însă e în primul rând foarte sănătoasă. Sunt alimente produse fără nimic artificial: pesticide, erbicide, antibiotice sau organisme modificate genetic.  Ele conţin, în medie, cu 50% mai multe vitamine, minerale şi enzime decât cele crescute intensiv şi au un gust mai bun.
  2. Ia-ţi bicicletă. Pe lângă faptul că faci mişcare – deci nu mai e nevoie să te târăşti la sală , nici nu poluezi mediul, aşa cum se întâmplă în cazul în care conduci o maşină. Ca să vezi cât de bine poţi face, îţi spunem că schimbarea autoturismului, măcar din când în când, pe bicicletă (10 km) poate reduce producerea de 100 până la 500 kg de carbon. Cât despre maşină, ar trebui să ţii cont de ceva: cauciucurile umflate corespunzător micşorează consumul de benzină cu până la 3%; pentru fiecare litru de benzină consumat înseamnă peste 2 kg de CO2 eliberat în aerul pe care tu îl respiri.
  3. Bucură-te de natură. Toate aparaturile electrice pe care le porneşti când eşti acasă, apa, gazele… sunt tot duşmani ai mediului. O plimbare în natură te-ar umple de energie şi încântare.
  4. Refoloseşte pungile pentru cumpărături. De câte ori mergi la supermarket, încarci totul în pungi de plastic, pentru ca apoi să le arunci sau să le ţii în debara. Refoloseşte pungile vechi până se rup.
  5. Îmbracă-te gros la iarnă. Când stai în casă, iarna, eşti tentată să creezi o atmosferă caldă… De fapt, n-ai linişte dacă nu duduie caloriferele, dacă nu pui şi unul electric sau eventual porneşti climatizarea. Pentru a nu mai consuma atâta energie electrică sau termică, ai putea să te îmbraci ceva mai grosuţ! Iar când aeriseşti, nu lăsa geamul deschis ore în şir; căldura va ieşi din casă, iar pentru a o reîncălzi se eliberează o cantitate mare de dioxid de carbon.
  6. Citeşte online. Imprimarea pe hârtie a fiecărui mail sau document care sfârşeşte în scurt timp în coşul de gunoi e un alt rău pe care îl faci naturii. Iar ca să arăţi că-ţi pasă şi să le oferi şi altora un exemplu, personalizează-ţi semnătura din e-mailuri cu „gândeşte-te la mediu înainte să imprimi acest mail pe hârtie”. Noi, la COSMO, am făcut-o!
  7. Stai la duş maximum 4 minute. Ai timp suficient să faci duş în cele patru minute. Cât despre celelalte activităţi pe care obişnuiai să le faci sub duş (folosirea lamei de ras, depilarea cu cremă), poţi să le desfăşori înainte să intri sub jetul de apă. Un robinet care picură timp de o lună poate umple o cadă; verifică-ţi instalaţiile pentru a economisi apă. Poţi opta, de asemenea, pentru instalarea unui capăt de duş cu debit scăzut de apă (reduci emisia a 150 kg de CO2 pe an).
  8. Economiseşte energie electrică. Spală rufele cu apă rece, nici nu-ţi imaginezi cât de mult economiseşti, nu-ţi mai lăsa telefonul la încărcat toată noaptea (încarcă-l atâtea ore cât scrie în cartea tehnică), stinge luminile acolo unde nu-ţi trebuie şi încearcă să lucrezi cât mai mult la lumină naturală, cea artificială chiar îţi poate afecta vederea. În orice caz, nu abuza de curentul electric, pierderea e dublă: financiară pentru tine şi generală pentru Pământ. Consumul depinde chiar şi modul cum îţi amenajezi casa; de exemplu, dacă aşezi frigiderul şi congelatorul aproape de aragaz, consumul este foarte mare (un calcul simplu arată că, dacă aceste aparaturi stau la 30-35 de grade, consumul este dublu şi se pot emite pînă la 160 kg de CO2 pe an pentru frigider şi aproape 320 pentru un congelator). Nu în ultimul rând, consumul mare al refrigeratoarelor mai vechi este şi o cauză a faptului că acestea nu sunt dezgheţate cu regularitate.
  9. Separă resturile. Pentru a putea fi reciclate, gunoaiele trebuie puse în tomberoane după tipul de material din care sunt confecţionate: hârtie, plastic, sticlă, tablă etc. Totodată, dacă încerci să-ţi reduci cantitatea de resturi menajere cu 10%, ai evita producerea a 544 kg de dioxid ce carbon pe an.
  10. Percepe mediul ca pe un prieten bolnav! De fiecare dată când îţi vine să arunci ceva pe jos, să faci risipă de curent, gaze sau apă, când poluezi aerul, gândeşte-te că ai în faţă un prieten livid şi slăbit, a cărui viaţă depinde de bunăvoinţa ta. În plus, nici nu tu vei trăi sănătos dacă el e bolnav. Fă-i o bucurie plantând un copac; îţi încântă privirea, îţi poate oferi umbră atunci când ţi-e cald şi poate să absoarbă până la o tonă de CO2 pe durata vieţii sale.

Comments

comments