Reguli de eticheta la masa

By  | 

Multe dintre regulile de etichetă au fost demult uitate, dar o adevărată lady știe că acestea sunt esențiale. COSMO ți le prezintă pe cele mai importante.

Într-o vreme, bunele maniere erau impuse de societate, însă, din păcate, ele încep să fie uitate. Chiar dacă probabil și părinții tăi ți-au vorbit despre aceste reguli de etichetă pe care trebuie să le urmezi la masă, poate că nu ții cont de ele mereu. Totuși, pentru a fi o doamnă, este necesar să le cunoști și, cel mai important, să le aplici zi de zi.

Cum sa fii o lady

Fie că este vorba de o cină romantică alături de prietenul tău, de o întâlnire de afaceri, de o nuntă sau chiar de un picnic în parc, cu prietenii, bunele maniere la masă spun foarte multe despre tine.

Pentru început, din momentul când te-ai așezat la masă, telefonul mobil este pus pe silențios și se află în geantă, geanta este așezată pe scaun, în spatele tău (sau pe genunchi, sub șervețel), nu te rujezi, nu te aranjezi în oglindă și nu fumezi (te ridici și te duci la locul special amenajat).

Apoi, care este poziția potrivită la masă? Ar trebui să stai cu spatele drept, dar nu te forța, ci relaxează-te. Coatele nu au ce căuta pe masă, bineînțeles, ci numai închieturile trebuie sprijinite. Picioarele trebuie ținute normal, nu unul peste altul, și abține-te din a bate din picior, îi vei deranja pe cei de lângă tine.

Reguli de eticheta la birou

Atunci când te ștergi la gură, trebuie să îți tamponezi delicat buzele cu șervețelul. Nu te șterge puternic, pentru că riști să îți întinzi urmele de mâncare pe toată fața. De asemenea, chiar dacă este cald afară, în niciun caz nu îți șterge fața pe șervețel în cazul în care simți că ai transpirat! Pentru asta, du-te la toaletă.

Cât despre tacâmuri, acestea nu trebuie să mai atingă masa din momentul când ai început să le folosești. Dacă faci o pauză, pune-le pe farfurie (încrucișate, furculița fiind cu dinții în jos). Când ai terminat de mâncat, așează-le, tot pe farfurie, în poziție paralelă. În cazul în care unul dintre tacâmuri ți-a căzut pe jos, în niciun caz nu îl șterge cu un șervețel pentru a-l refolosi! Schimbă-l sau cere-i chelnerului altul curat.

Când ai nevoie de ceva de pe masă, dar farfuria/platoul/coșul se află departe de tine, nu te întinde peste masă pentru a ajunge, ci roagă pe cineva să ți-l dea.

După ce ai mâncat, du-te până la toaletă pentru a verifica dacă ai resturi de mâncare între dinți, nu te scobi în gură de față cu toată lumea. Multe persoane sunt dezgustate de un astfel de gest, mai ales dacă tocmai ce au mâncat.

Reguli de buna purtare cand esti invitat la cineva acasa

Dacă bei ceai sau cafea, scoate lingurița din ceașcă.

În niciun caz, dar ÎN NICIUN CAZ, nu plescăi când mănânci. Never ever.

Sigur, există multe alte reguli de etichetă pe care trebuie să le cunoști, însă am considerat că acestea sunt cele mai importante. Pentru a-ți intra în reflex, ține cont de ele mereu, chiar și când mănânci singură.

Comments

comments