Of, ce enervant!

By  | 

Din nefericire, lumea e plină de oameni enervanți, care te calcă pe bătături. Există însă câteva feluri prin care îți poți antrena creierul să nu se mai lase afectat de genul acesta de comportament.

Dacă vrei să fii martora celui mai sălbatic și antisocial aspect al speciei umane, nu ataca sau amenința pe cineva. Enervează-l. Să-ți explic. Dacă lumea ar fi brusc invadată de extratereștri, primul tău instinct nu cred că ar fi să-i dai cuiva una peste ceafă. Dar dacă ești în autobuz lângă unul care se scobește neîncetat printre dinți îți crește imediat pulsul. Vezi? De-aia procentul de crime violente tinde să scadă imediat după un dezastru natural oribil, dar crește atunci când, de exemplu, vremea devine insuportabil de enervantă (e caniculă sau plouă neîncetat). Catastrofele scot ce e mai bun din noi. Simplele neplăceri, ce e mai rău. Se prea poate ca lucrul cu cele mai mari șanse de a distruge lumea să nu fie nici terorismul, nici încălzirea globală, ci telemarketing-ul.

Dacă ai avut vreodată un vecin gălăgios, un șef țâfnos sau un coleg de cameră plângăcios, știi că dintre toți posibilii factori de iritare din lume, oamenii sunt cei mai răi. Acceptarea cu seninătate chiar și a celor mai stridente comportamente sociale ar trebui să fie în topul listei de priorități a tuturor. În acest scop, articolul de față încearcă să-ți ofere câteva metode cu ajutorul cărora poți trece peste nervi și iritare fără a recurge la crimă cu premeditare. Familiarizându-te acum cu aceste strategii, poți evita atât momente neplăcute, cât și o eventuală anarhie socială apocaliptică.

Care e cel mai enervant lucru pe care il face partenerul tau in pat

Primul lucru pe care trebuie să-l știi e că nu toți oamenii enervanți sunt la fel, și e indicat să folosești abordări diferite. Eu i-am împărțit în trei categorii: Iritanții Inadvertenți, Iritanții Insensibili și Iritanții Impardonabili. Pasiunea mea extremă – și pentru unii extrem de enervantă – pentru aliterație (dovada vie în tipologia de mai sus), mă obligă să mă includ în prima categorie, Iritanții Inadvertenți.

Cei care fac parte din categoria asta știu că-i deranjează pe cei din jur și se simt oribil din cauza asta, dar nu se pot abține. De exemplu, unii oamenii se nasc cu anomalii fizice care-i fac să sforăie, sughită sau gâlgâie atunci când beau apă. Alții poate râd în feluri ciudate, dacă nu chiar alarmante, sau au o voce cu timbrul și volumul unui cor de cimpoi. Nu e vina lor – dar asta nu-i face mai puțin enervanți. Deci cum facem să învățăm să-i tolerăm pașnic pe acești Iritatori Inadvertenți – care probabil sunt oameni pe care îi iubim, în ciuda faptului că atunci când își suflă nasul sunt mai zgomotoși decât o trupă de gorile nemâncate? Din nefericire, cea mai evidentă metodă – să părăsești imediat camera – nu e utilă pe termen lung. De câte ori te poți preface că ai primit un telefon în care erai anunțată că bunica ta e prinsă în roțile unui tractor?

Soluția mea e să respir adânc și să-mi imaginez iritarea trecând pur și simplu prin mine. Experții în meditație folosesc această metodă pentru a se calma atât de profund încât nici alarma unei mașini – sau o piesă de Justin Bieber – nu-i mai deranjează. Am încercat și eu metoda ieri, când fiica mea, Mara, și-a început ritualul zilnic de urlat la propriile jucării atât de tare și de continuu încât cred că am auzit un porumbel dându-se cu capul de acoperiș. După 20 de minute în care îmi imaginam corul de urlete trecând prin oceanul de liniște din mine, iritația aproape mi-a dispărut.

Lucruri enervante pe care sa nu le faci in vacanta

O altă metodă care funcționează e să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Rhonda Cornum, care în 1991, pe când era maior în Brigada Generală a Statelor Unite, a fost capturată de forțele irakiene și i s-au rupt ambele mâini, a primit un glonte în umăr, i s-a zdrobit genunchiul și a fost abuzată sexual – i-a povestit unui reporter că în timpul atacului și-a pus patru întrebări: ”Risc să mor din cauza experienței ăsteia? Sau să rămân cu dizabilități permanente? Sau desfigurată pentru toată viața? O să doară ca naiba?” Dacă nu intră într-una din astea patru categorii, atunci nu contează. Data viitoare când crezi că nu mai suporți felul cum își suflă nasul partenerul tău, amintește-ți de Cornum și de întrebările ei simple. De fiecare dată când mă gândesc la experiența ei mă simt recunoscătoare și un pic penibil pentru că fac atâta caz din lucruri mărunte. S-ar putea să funcționeze și în cazul tău.

Sigur, dacă Iritantul cu care te confrunți e Insensibil, situația presupune o strategie un pic mai bine pusă la punct. Iritanții Insensibili sunt cei care nu se prind că-s al naibii de enervanți. Nici cea mai politicoasă aluzie nu-i va opri din a-ți invada spațiul personal, a-ți povesti cu lux de amănunte colonoscopia de săptămâna trecută, sau a rosti ”cu plăcere!” cu un zâmbet tâmp pe față, la două secunde după ce au făcut ceva drăguț pentru cineva. Vor continua chiar și atunci când toți cei din jur au renunțat la a-și mai drege glasul politicos și a încerca să schimbe subiectul și au început să părăsească tiptil locul cu pricina.

Una din metodele prin care poți reuși să nu te mai lași afectată de Iritantul Insensibil este să înveți să devii foarte, foarte absentă. Nu fi acolo; fii în altă parte. Visează cu ochii deschiși la vancața pe care ți-o vei lua la anul. Amintește-ți, până în cel mai mic detaliu, ziua minunată când șeful ăla oribil pe care l-ai avut după ce ai ieșit de pe băncile facultății a fost arestat pentru evaziune fiscală. Amintește-ți orice situație care te umple de încredere și liniște și savureaz-o în minte ca pe un film în slow motion.

Dacă-ți faci griji că persoana în cauză o să-și dea seama că mental ai părăsit de mult clădirea, mai am o soluție. Japonezii au o vorbă, aizuchi, care nu poate fi tradusă în limba română. Se referă la acele cuvinte cvasi-inteligibile pe care le rostești pentru a da impresia că asculți cu atenție, deși în mintea ta calculezi câte calorii are un dublu cheeseburger. În timp ce Iritantul Insensibil vorbește – și vorbește, și vorbește, și vorbește – tu, maestră în aizuchi, trebuie să te apleci doar un pic în față, să-l privești în ochi și să scoți sunete fără cap și coadă (”Hm…” ”Ua?” ”Vai!”), dar având grijă să le rostești cu convingere.

5 obiceiuri enervante la care trebuie sa renunti

Exersează în fața oglinzii și în curând se va transforma în automatism, la fel de simplu și organic ca mersul pe bicicletă. Astfel, data viitoare când ești prinsă în aceeași cameră cu un Iritant Insensibil, tot ce trebuie să faci este să apeși butonul pe care scrie aizuchi, să-ți lași corpul să-și îndeplinească rutina exersată și să fugi, chiar dacă doar mental – de la scena respectivă. De vreme ce Iritanții Insensibili nu se pricep la a prinde aluzii, nu vor observa golul din privirea ta, sau faptul că nu ai mai scos un cuvânt plurisilabic pe gură de mai bine de o oră.

Iritanții Impardonabili sunt însă altă mâncare de pește. Ai nevoie de mult curaj și tărie de caracter pentru că e vorba de persoane care știu foarte bine că-i enervează pe cei din jur, dar continuă să o facă. Exemplele îi includ pe cei care te jignesc intenționat doar ca să obțină atenție sau te ridiculizează în mod public, doar pentru a se pune pe ei într-o lumină mai bună. Cea mai bună metodă prin care poți rezolva problema e să îi încui într-o cameră cu o cobră. Glumesc! Nu e o idee bună, deși pare. Dar e adevărat că cea mai bună unealtă împotriva Iritanților Impardonabili vine din dresajul animalelor. E vorba de ceea ce se numește Comportament Deloc Coercitiv. Teoria spune că orice reacție e mai interesantă decât nicio reacție și dacă vrei ca animalul tău de companie să scape de un comportament nedorit, tot ce trebuie să faci este să… nu faci nimic. Răsplătește-i acțiunile pozitive, îți va spune orice dresor de animale, dar atunci când face ceva nepotrivit, nu reacționa în niciun fel, prefă-te că nu ai observat.

Pentru că Iritanții Impardonabili adoră să te vadă simțindu-te nelalocul tău, asta e o metodă minunată să-i dresezi. Atunci când cineva începe să spună glume rasiste sau să te întrebe dacă nu cumva te-ai mai îngrășat, uită-te în direcția sa cu o privire goală. Nu spune nimic, nu face nimic, șterge orice expresie de pe fața ta. Apoi, după ce încetează cu comportamentul ăsta și face sau spune ceva drăguț, arată-i că apreciezi.

Cam asta ar fi. Înarmată cu seninătate, perspective proaspete, aizuchi și lecții de dresaj poți să trăiești în societate pregătită să-i tolerezi cu aplomb supraomenesc chiar și pe cei mai enervanți membri ai acesteia.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *