Cum sa iti alini prietena deprimata

By  | 

Uneori, e bine doar să asculţi şi să îi oferi prietenei tale un umăr pe care să plângă, dar iată sfaturile COSMO despre cum sa iti alini prietena deprimata.

Prietena ta trece printr-o despărţire furtunoasă sau poate doar ce a rămas fără job. Indiferent de motiv, nu îi da cu tifla în cap adoptând o atitudine superioară – nu o va ajuta, ba mai mult, ţi-o poate chiar lua în nume de rău. Urmează aceste sugestii:

#1

Nu o face să se simtă proastă, vinovată sau ruşinată de situaţia prin care trece. Nu îi spune ceva de genul: „Sincer, bănuiam că aici se va ajunge.“ În momentul de faţă nu o mai ajută cu nimic să îi subliniezi că tu ştiai cum s-ar fi terminat lucrurile. Ascult-o şi încurajeaz-o cu vorbe calde.

#2

De asemenea, dacă îi strecori o replică de genul: „Ştiu cum e, cu toţii am trecut prin asta!“, nu are cum să fie prea reconfortant pentru ea. Poate pentru ea, ceea ce i s-a întâmplat i se pare sfârşitul lumii – cel puţin pentru moment -, aşa că nu o ajută să îi spui că nu e prea specială, de fapt. O replică potrivită ar fi: „E greu prin ce treci, pot să fiu de ajutor cumva?“. Fii empatică şi arată-i că o sprijini emoţional.

#3

Mai mult, dacă te gândeşti să îi accentuezi că de fapt nu a pierdut nimic şi că, fostul job sau ex-ul erau oricum de toată… jena, nu e prea drăguţ să audă. Cu alte cuvinte, îi spui că şi-a pierdut vremea cu tipul sau muncind la un serviciu care oricum nu îi aducea valoare. Nu te pune în locul ei – tipa are motivele proprii să se simtă aşa nasol. Tu ai sarcina să îi fii aproape şi să o alini sufleteşte.

#4

Având în vedere perioada proastă pe care o traversează, prietena ta e posibil să nu aibă nici un chef să iasă în oraş, să râdă cu poftă sau să accepte provocarea ta de a merge la agăţat sâmbătă seară, în noul club care s-a deschis în oraş. Propune-i să o scoţi în oraş, dar nu o forţa şi nu o constrânge să se simtă în formă, aşa, bătând din palme. Are nevoie să fie în preajma oamenilor, dar totodată e firesc să simtă dorinţa să fie şi singură, să îşi „jelească“ starea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *