Abuzul sexual de care nu vorbeste nimeni

By  | 

Ți se întâmplă tot timpul – ești într-o loc aglomerat și, deodată, un bărbat te atinge sau își apropie trupul de al tău în mod necuviincios. Nu trece cu vederea experiența. Experții spun că acest fenomen îți poate afecta pe termen lung stima de sine și simțul siguranței. Iată de ce această ofensă așa-zis nevinovată ar trebui luată în serios.

În timpul unui zbor cu avionul, Dana, 34 de ani, s-a trezit cu mâna vecinului de scaun odihnindu-se nonșalant pe piciorul ei. ”M-am retras imediat, dar cum părea să doarmă, nu am zis nimic. Mi-am zis că probabil a fost un accident, mai ales că avionul era plin”, spune ea. A adormit din nou, iar când s-a trezit peste o oră, jacheta tipului îi acoperea pieptul, în timp ce cu mâna o atingea pe sâni. Oripilată, s-a ridicat brusc în picioare, dar ochii tipului erau în continuare închiși, ca și cum ar fi dormit în tot acest timp.

”M-am simțit violată și am vrut să-l confrunt, dar eram în stare de șoc și nu vroiam să fac o scenă de față cu toată lumea. De-abia când am coborât din avion mi-am dat seama că nu trebuia să-l las să scape cu fața curată, așa că am sunat la compania aeriană, dar pentru că nu raportasem incidentul în timpul zborului, nu se mai putea face nimic.”

Experiența Danei nu este nicidecum un incident izolat, 77% din respondentele unui web poll Cosmo mărturisind au fost agresate de un străin cel puțin o dată, în vreme ce 39% în patru sau mai multe ocazii separate.

Pentru că nu există statistici oficiale legate de acest fenomen, experții nu știu dacă incidența cu care are loc s-a amplificat recent sau nu. Ceea ce a crescut însă este numărul de astfel de episoade raportate poliției. ”Tinerele femei sunt mai încrezătoare și nu le mai este teamă să anunțe autoritățile dacă li se întâmplă ceva de genul acesta”, spune Patricia J. Aletky, profesor doctor, psiholog clinician și consultant criminalist din Minneapolis.

Vedete – victime ale abuzurilor sexuale

Din păcate, încă multe femei trec cu vederea aceste cazuri. Până la urmă, nu durează decât câteva secunde. Dar este totuși o formă de violență sexuală și poate avea repercusiuni grave asupra victimelor. Experții ne explică ce-i face pe bărbați să acționeze astfel și care-s metodele potrivite pentru a te apăra.

De ce fac bărbații asta

În mod surprinzător, genul acesta de ”atac” nu are drept motivație tipică o dorință sexuală. ”Adesea e vorba de bărbați cu stimă de sine mică, ce-și doresc putere și control asupra femeilor”, explică Brent E. Turvey, criminalist din Sitka, Alaska, și coautor al Rape Investigation Handbook. ”Atingând o femeie în moduri necuviincioase, tipul își dovedește că este capabil să o pună într-o poziție submisivă.” Cu alte cuvinte, se simte mai bine atunci când te umilește, plus că știe că cel mai probabil va scăpa nepedepsit.

În loc să-și caute victime în zone izolate, un astfel de tip va targeta în general femei aflate în zone aglomerate, unde au mai multe oportunități de a trece neobservați: străzi cu trafic intens, trenuri, cluburi sau concerte. Dacă se servește alcool, cu atât mai bine. ”Acești bărbați știu că o femeie care a băut va observa mai greu că cineva îi invadează spațiul personal”, spune Turvey.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, nu toți cei care se comportă astfel au figuri dubioase. Mulți arată decent, se potrivesc perfect mediului și nu i-ai bănui niciodată de nimic necurat. Monica, 29 de ani, este martoră. ”Eram cu prietenele mele într-un club, ne distram, când un tip arătos, destul de popular, m-a prins pe mine și pe o amică de după umeri, după care ne-a atins în zona intimă, fără nici o rușine. Amica mea a râs, nepăsându-i prea tare, dar mie mi-a stricat toată seara chestia asta”, își amintește ea.

Cum recunosti abuzul emotional

Majoritatea își satisfac compulsia de a umili femeile cu ”atacuri” ocazionale, dar experții atenționează că un procent mai restrâns dintre ei se antrenează, de fapt, pentru infracțiuni mai grave. ”Pentru că nu sunt trași la răspundere, comportamentul lor escaladează, putând ajunge chiar la violență fizică și/sau sexuală”, spune Turvey.

Efectele negative pe care acest act le are asupra ta

Odată ce șocul imediat se disipează, victimele se simt de regulă rușinate de ce li s-a întâmplat, și adesea își pun la îndoială sentimentul inițial, spunându-și că poate exagerează. Multe refuză să meargă la poliție tocmai din acest motiv: în lipsă de martori sau probe, atitudinea obișnuită a membrilor legii este să nu ia prea în serios aceste atacuri.

Un astfel se incident se poate lăsa și cu urme mai adânci. ”Femeile tind să simtă că le-a fost furat simțul controlului, chestie care le forțează să reevalueze cât de în siguranță sunt de fapt”, spune Turvey. Dacă ești de regulă o persoană încrezătoare și capabilă, faptul că nu poți să faci nimic în privința asta îți dă un sentiment de neliniște extremă, de neputință.

Sorina, 28 de ani, povestește: ”Mergeam pe stradă într-o seară cu un amic, când un tip care venea din direcția opusă s-a oprit fix în fața mea, mi-a dat o palmă peste fund, a râs, după care a plecat mai departe. Amicul meu mi-a zis să trec peste, că nu-i mare lucru, dar nu am putut. M-am simțit mult timp ca o țintă, ca un obiect, și încă am un soi de pasivitate ciudată când merg pe stradă, cumulată cu teama de a nu fi atacată din nou, când mă aștept mai puțin. Când trec pe lângă un grup de bărbați, mă întreb mereu care dintre ei se va găsi să se distreze un pic pe seama mea. De multe ori trec strada, de frică.”

Cum te aperi

În ultima vreme au apărut tot mai multe știri despre tinere femei care au reacționat violent în urma atacului, sărind la gâtul tipilor respectivi. Experții spun că nu e indicat să faci acest lucru. Nu știi cât de periculos este tipul respectiv sau ce reacții poți naște în el fiind la rândul tău violentă. Strategia corectă: ”Pleacă imediat de acolo, îndreptându-te în direcția opusă, către un loc în care să te simți în siguranță și să te poți reculege”, spune Holly Kearl, autoare a Stop Street Harassment și fondatoare a stopstreetharassment.org, o organizație pentru siguranța femeilor.

După care, raportează incidentul la poliție, cu cât mai repede cu atât mai bine, pentru că vei avea detaliile proaspete în minte și, cine știe, poate tipul este în continuare în zonă. și, deși polițiștii pot încerca să minimizeze incidentul, cu cât mai dese sunt aceste raporturi, cu atât mai serios vor începe să le trateze. De asemenea, apelează și la autoritățile unde s-a petrecut incidentul – de exemplu, managerul clubului sau barului unde te aflai – descriindu-l cât mai detaliat pe tip, astfel încât ei să poată sta cu ochii pe el, în cazul în care se întoarce.

Poți posta detalii despre incident și pe Facebook, pentru a le alerta pe femeile din comunitatea ta sau pentru a putea intra în contact cu alte victime. ”Aceste măsuri nu numai că măresc șansele ca tipul să fie prins, dar te și fac să te simți mai în control”, spune Kearl. ”În plus, luând frâiele în mâini, demonstrezi că nimănui nu ar trebui să-i fie rușine de statutul de victimă.”

Așa a făcut și Dana, după ce oamenii de la compania aeriană i-au spus că nu se mai poate face nimic în privința pasagerului problematic. A mers la poliția de aeroport, la Administrația Securității de Transport și a insistat până ce un polițist i-a preluat cazul. Au aflat numele tipului, i-au făcut o vizită și l-au anunțat că fusese depusă o plîngere împotriva lui.

Cand cuvintele devin o arma periculoasa

”Nu am dovezi, așa că nu va fi judecat și pedepsit decât dacă mărturisește”, spune Dana. ”Dar e în radarul lor acum, ceea ce înseamnă că dacă mai încearcă ceva de genul, vor putea în sfârșit să-l pună sub acuzare. Sper ca măcar asta să-l mpiedice să mai atace și alte femei.”

Alte abuzuri trecute cu vederea:

  • Exhibiționismul. Atunci când un tip își descoperă zona intimă în fața unei femei, pentru a o șoca, rușina și/sau speria. În mod obișnuit, exhibiționiștii nu vor să ia contact cu victimele lor; își trag extazul din a urmări reacția ta șocată.
  • Furtul fetiș. Implică furtul de obiecte intime, ca sutiene, lenjerie intimă și, în anumite cazuri, chiar încălțăminte sau perii de păr. Hoțul folosește apoi aceste obiecte pentru a-și alimenta fanteziile sexuale sau pentru a se masturba. Plăcerea vine și din faptul că, de obicei, victima nu are habar cine i-a furat respectivele obiecte, așa că hoțul simte că deține controlul asupra acesteia.
  • Voyeurismul. Atacatorul caută oportunități de a urmări femeile în momente intime – fie în persoană, printr-o fereastră, sau cu ajutorul unei camere video ascunse. Mare parte din excitare vine din faptul că fac chestia asta fără ca femeia să știe sau să le dea voie.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *