Dictionar urban: Socializarea de canapea

By  | 

Astazi, oricine ar ridica spranceana daca te-ar auzi ca nu ai cont de Facebook sau Twitter, ca nu ai net acasa de doua luni, ca nu postezi zilnic pe Wall sau ca nu prea vorbesti pe mobil si nici nu dai mesaje. Si nu poti spune ca reactia nu e normala…

Traim in ceea ce sociologii numesc satul digital mondial, in sensul in care internetul ne apropie unii de altii. De exemplu, stiu ca amica mea din State tocmai a dat borsul in foc, ca prietenul meu cel mai bun i-a dat papucii unei tipe enervante sau ca matusa mi-a cumparat acum doua minute o super-rochie la reduceri.

Dar oare exista si efecte adverse ale socializarii de canapea, la mare distanta? Sunt ele mai puternice decat cele benefice si, pana la urma, care e solutia? Renuntam la net si ne rezumam la viata palpabila sau invers?

Esti pro?

La mare departare de cei dragi

Fie ca se afla la capatul celalalt al Globului sau in alt colt al tarii, retelele de socializare, mobilele si webcam-urile ne mai alina putin dorul de cei pe care-i iubim si ne aduc mai aproape de ei… la doar doua ecrane distanta.

Acesta este principalul atribut al tehnologiei comunicatiilor – aboleste distantele, ne da ocazia sa nu pierdem legatura cu cei care ocupa un loc important in viata noastra. Sincer, eu abia astept ziua in care vom folosi hologramele si imi voi vedea prietenele aflate la mii de kilometri distanta la mine-n apartament!

N-am timp!

COSMO definitie
Socializarea de canapea (Sofalize) = socializarea la distanta, cu ajutorul internetului, mobilului sau altor dispozitive electronice, in detrimentul comunicarii traditionale, fata in fata.

Poate ca ai un job care te solicita excesiv si-ti „fura” mai tot timpul liber sau poate ca esti o persoana activa, care se afla tot timpul pe drumuri, la mare departare de casa si de cei la care tii. Care-i solutia?

Pai, ai o gramada: le dai un SMS, postezi pe Wall o fotografie din locul unde te afli sau, pur si simplu, le dai un telefon. Este atat de simplu sa aduci pe oricine aproape de tine, indiferent unde te-ai afla.

… sau contra?

Nimic din ceea ce am scris mai sus nu e o revelatie. Cu siguranta, chiar daca esti anti-Facebook, Twitter sau postat zilnic de pe telefon, nu poti sa nu admiti ca fara aceste modalitati moderne de comunicare am fi mai singure, am avea mai putin prieteni si, in general, am avea o viata sociala destul de monotona.

Pe de alta parte, toti cei care intorc obrazul Facebook-ului au partea lor de dreptate. Socializarea la distanta nu poate sa-ti ofere „savoarea” limbajului non-verbal – privirile fierbinti ale unui tip de milioane, imbratisarea unei prietene sau plansul pe umarul unui amic. Iar psihologii spun ca in absenta atingerii, nivelul endorfinelor scade dramatic, pana la limita anxietatii sau a letargiei.

In concluzie, cel mai bine ar fi daca ai apela la ambele tipuri de socializare – atat cea la distanta, in momentul in care te afli in vacanta sau nu ai timp sa te vezi cu cineva – dar si la cea (sa-i spunem) traditionala, fata in fata.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *