Dictionar urban: Hopium – drogul optimistului extrem

By  | 

Dependentul de hopium este, de fapt, idealistul extrem, cel care in ciuda dovezilor contrarii crede cu obstinatie ca lumea e mai roz decat purcelusii de lapte si ca, intr-un final, toti isi vor gasi fericirea si lucrurile se vor aranja de la sine.

Dusmanul din spatele acestei atitudini optimiste sta de fapt in acest "de la sine", care anuleaza participarea ta constructiva la imbunatatirea propriei vieti. E ca in bancul cu omul care se ruga la Dumnezeu sa castige la loto, dar nu juca niciodata un bilet…

De ce sa vezi si partea goala a paharului?

"Secretul unui psihic bun nu sta in a ignora cu totul partea goala a paharului – latura pesimista a personalitatii tale – ci in a o accepta cu pragmatism si a face tot posibilul pentru a te asigura ca nu se va transforma niciodata in realitate palpabila", explica Voinea Niculina, psiholog clinician si terapeut de dezvoltare socio-personala.

"Nu e recomandat nici sa colapsezi psihic in fata gandurilor negre, dar nici sa iesi complet din joc, lasand in locul tau un avatar cu smiley face.

Viata iti va scapa imediat de sub control si, neavand obisnuinta psihologica a realitatii esecului, cu atat mai multe ponoase vei avea de tras", avertizeaza psihologul.

COSMO definitie
Hopium (hope + opium) = credinta ca, orice s-ar intampla, lucrurile vor evolua intr-o maniera pozitiva.

In plus, asteptand mereu sa ti se intample din neant doar lucruri bune, atunci cand te vei trezi dezamagita, vei resimti cu mult mai multa intensitate efectul acestora asupra psihicului tau.

"Lumea isi imagineaza in mod total eronat ca optimistii au vointa de fier, cand in fapt ei stau poate cel mai prost la capitolul acesta, tocmai pentru ca nu constientizeaza nevoia unei astfel de incrancenari. De ce, cand totul este roz?"

Efectul de calire al pragmatismului

Asa cum in iubire ai nevoie sa te ciocnesti de parteneri nepotriviti pentru a-i putea aprecia la justa valoare pe cei care iti pot aduce fericirea, la fel se intampla si in celelalte aspect ale vietii: pentru a te bucura cu adevarat de momentele de implinire, trebuie sa inveti sa le parcurgi cu incredere si determinare pe cele mai putin roz.

"Euforia pe care o simti in momentul in care reusesti sa rezolvi o problema sau sa sari peste un hop iti da mai multa energie decat orice altceva", explica Voinea Niculina.

"Ii sfatuiesc pe toti pacientii mei sa nu fuga din calea problemelor, sa nu se ascunda intr-un glob de cristal al multumirii de sine si al asteptarii ca destinul ferice sa le faca si lor treaba. Cum spunea bunica mea, daca nu bagi tu mana in aluatul de cozonac, nu se va dospi asa cum trebuie", incheie psihologul.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *