Dictionar urban: Generatia sandvis

By  | 

Abia te-ai trezit si deja te simti obosita. Numai gandul la lista cu ce ai de facut pana-n seara te epuizeaza – copil, gradinita, supermarket, medicamente pentru mama si tata, munca, curatenie, mincare, spalat… Toate trebuie bifate in cateva ore si te transformi in titirez.

Daca asa e o zi din viata ta, inseamna ca te numeri printre milioanele de „reprezentanti” ai generatiei sandvis – cei care au grija de copiii lor, dar si de parintii care, ajunsi la o varsta venerabila, nu-si mai pot purta singuri de grija.

Expresia a aparut recent in Occident si se refera la efectele vietii de „parinte la dublu” – senzatia de sufocare si oboseala cronica fizica si psihica. COSMO iti detaliaza motivele pentru care ai ajuns mama mamei tale:

O viata mai buna

Viata noastra e mai usoara decat a stramosilor nostri, dar asta nu inseamna ca nu exista si un revers al traiului modernizat. Traim, in medie, cu 40 de ani mai mult decat cei din secolul al XVI-lea (acestia aveau o medie de viata de 35 de ani), iar asta inseamna ca atingem varste la care avem nevoie de ajutorul altora pentru a trai.

Independenta

Daca in secolele trecute la 23 de ani era fata batrana, o tanara este acum sfatuita de parinti sa mai astepte pana dupa 25 pentru a avea mintea mai „coapta”. Si uite asa se marita femeile astazi pe la 27 sau 30, iar bebelusii apar pe la 33 sau 35 de ani. Ce inseamna asta? Inseamna ca acei bebelusi, odata ajunsi la maturitate, vor avea parinti mai in varsta si ii vor ingriji in acelasi fel in care au grija de proprii copii.

Impactul psihologic

Psihologii adauga ca impactul psihologic asupra parintilor la dublu este imens. Pe de o parte, intervine schimbarea de roluri – nu putem accepta ca am devenit „parintii” parintilor nostri pentru ca suntem invatati ca ei vor avea intotdeauna grija de noi. In al doilea rand, un program supraincarcat atrage oboseala, care daca nu este tratata la timp se poate acutiza.

Nimic nu e imposibil

Stim ca nu ai incredere in nimeni cand vine vorba de a avea grija in locul tau de copii si parinti, dar trebuie sa fii constienta ca nu le poti face pe toate. Trebuie sa inveti sa-ti mai iei din circa parte din atributii. Ai putea lua o singura asistenta pentru toti si sa-i muti pe ai tai la tine acasa. Psihologii spun ca batranii sunt intineriti de prezenta unui copil si ca micutul invata multe de la cei in varsta, asa ca le-ai face tuturor un bine.

N-ar fi rau sa vorbesti cu un psiholog despre tot ce ti se intampla. Te-ar putea ajuta sa-ti accepti mai usor statutul de mama a parintilor tai si ti-ar da un imbold de a privi lucrurile intr-o lumina mai buna.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *