Dictionar urban: Fauxpology

By  | 

COSMO definitie

Fauxpology = Modalitatea prin care o persoana vrea sa para ca isi cere scuze, dar, de fapt, te face responsabila de actiunile ei sau se foloseste de psihologia inversa pentru a te face sa crezi ca a fost, de fapt, o victima.

Nu e un secret faptul ca am facut-o cu totii la un moment dat. A-ti asuma responsabilitatea pentru propriile greseli a devenit aproape un fapt eroic in zilele noastre, dar COSMO promoveaza curajul, integritatea si exprimarea directa.

Si daca te intrebi de ce, e simplu: primesti in schimb ceea ce oferi si, desi pe moment nu vezi lucrurile asa, e mai sigur sa oferi adevarul.

Poate ai facut o gafa cu o amica sau „ai comis-o” la birou. Daca tot ai ajuns in punctul de a-ti cere scuze, de ce sa n-o faci pana la capat, fara siretlicuri si fraze care induc in eroare?

Ce te ispiteste sa te eschivezi

Oamenii de stiinta britanici vorbesc despre sindromul false apologize, care a luat amploare odata cu civilizatia moderna, si il catalogheaza ca fiind „dusmanul personalitatii„.

Acest lucru are logica din moment ce, „aruncand” niste scuze nesincere, care vor de fapt sa invinuiasca pe altcineva, nu demonstrezi lucruri prea bune despre tine insati.

Psihologii au identificat si cateva cauze posibile ale ocolirii adevarului.

TE SIMTI NESIGURA
Daca ai fost crescuta de ai tai intr-un mediu dur, ai avut parte de multe interdictii si predici si ti s-a inoculat ideea ca nu poti face nimic fara greseala, atunci s-ar putea ca asta sa fie cauza incercarilor tale de a scapa de vina.

De fiecare data cand ai tai ti-au reprosat ca ai facut ceva gresit, ai simtit nevoia sa te eliberezi de vina, obicei care a ramas neschimbat pana azi.

ESTI CENTRUL UNIVERSULUI TAU
In cazul in care ai fost dintotdeauna o rasfatata, s-ar putea sa ai atata incredere in tine, incat sa nu poti admite ca esti in stare sa gresesti, asa ca incerci sa-ti justifici faptele invinuindu-i pe altii.

TI-E TEAMA SA NU CREEZI UN PRECEDENT
Daca ai admite in mod clar ca ai facut o greseala, ar exista posibilitatea ca celalalt sa-si imagineze ca vei gresi si a doua oara, pierzandu-si astfel increderea.

Cum inveti sa devii mai responsabila

  • Obisnuieste-te cu ideea ca nu poti arunca imediat vina pe altcineva atunci cand lucrurile nu ies cum trebuie. Fii corecta in relatia cu cei din jur.
  • Crezi cu adevarat in zicala „Nimeni nu e perfect”. Ceilalti nu te vor condamna pe veci pentru o greseala, pentru ca si ei au gresit la randul lor si stiu ca un om nu poate fi impecabil. Ba mai mult, atunci cand pare „fara cusur”, probabil ceva e in neregula.
  • Bucura-te de respectul pe care il castigi atunci cand ai curajul sa-ti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale – e o valoare rara.
  • Invata sa te desprinzi de sentimentul de teama – acesta da nastere insecuritatilor.
  • Iubeste-te.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *