#Detox! Renunţă la obiceiul de a-i judeca pe ceilalţi

By  | 

În fiecare zi facem lucruri de care nu suntem mândri. Iar dacă ne luăm pe noi înşine la boabe mărunte, ne consolăm cu argumentul: „E natura umană”. Colaboratoarea COSMO, Danielle Kam, îşi confruntă nevoia exagerată de a-i critica pe oamenii cu care interacţionează zi de zi.

Ridică mâna dacă te-ai uitat la cineva cu coada ochiului în stilul Reginei George din Mean Girls în ultima… lună? Săptămână? Zi? Cu noi poţi fi sinceră.

Nu eşti singura care are opinii critice atunci când vine vorba despre alegerile celorlalţi. O pleiadă de evenimente copleşitoare (decizii politice scandaloase, dezastre naturale etc.) ne fac să ne simţim instabili, amplificându-ne nevoia instinctuală de a-i arăta cu degetul pe cei care sfidează normele, spune psihologul clinician Ben Michaelis. „Asta pentru că lucrurile devin din ce în ce mai puţin previzibile, aşa că suntem mai atenţi la cei din jurul nostru, gata să parăm ameninţările”, spune el. Chiar şi tipul care pune greşit cratima pe Facebook se va confrunta cu comentarii agresive din partea celor care îşi doresc să „îndrepte” lucrurile.

E uşor să catalogăm aceste impulsuri ca pe „reacţii inocente” (cine are de suferit dacă îţi dai ochii peste cap la un concert pentru că o tipă poartă pantofi cu toc?). Dar nevoia constantă de a-i judeca pe ceilalţi poate crea un cerc vicios, spune Gabby Bernstein, autoarea cărţii Judgment Detox. Judecăm, apoi ne judecăm pe noi înşine pentru că judecăm, apoi ne simţim prost, apoi îi judecăm din nou pe cei care ne fac să ne simţim prost, irosind până la urmă prea multă energie într-un proces care ne umple de emoţii negative. Soluţia, spune Bernstein, este să ne îmbunătăţim relaţia cu nevoia naturală de a judeca, conştientizându-ne gândurile agresive şi înlocuindu-le cu bunătate.

Sunt complet deschisă spre acest plan. Am lăsat-o pe Bernstein „să-mi inspecteze” creierul pentru o zi, astfel încât să mă ajute să elimin gândurile toxice care îmi ameninţă liniştea interioară. Citeşte cu atenţie dacă ai şi tu înauntrul tău un Simon Cowell neobosit.

O zi din viaţa celui mai critic editor COSMO

Citeşte continuarea materialului în ediţia de februarie a revistei Cosmopolitan.

Traducere şi adaptare: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *