Detaseaza-te de amintirile neplacute

By  | 

Specialișii au constatat că cel mai eficient remediu al agitației cotidiene este memoria selectivă. Iată cum te poți detașa de amintirile neplacute.

Idei pentru o viață cool

Treci peste…cel puțin teoretic

Iubitul te-a înșelat, o “prietenă” a răspândit zvonuri despre tine, doamna de la ghișeu te-a repezit… Relaxează-te. E normal ca în momentul cu pricina să simți cum sângele ți se urcă la cap, dar pe măsură ce timpul trece, asigură-te că te eliberezi de aceste episoade care-ți reactivează furia și frustrările de fiecare dată când le recapitulezi în minte. Iertarea e un act generos, în primul rând față de tine. Atunci când îți zboară gândul la o persoană care ți-a făcut rău, repetă-ți în gând: “Te iert”. Specialiștii spun că această metodă diminuează impactul emoțional pe care evenimentele negative îl au asupra ta, ajutându-te să le ștergi din memorie mai repede.

5 sfaturi pentru o viață mai bună

Discută cazul, apoi închide-l

Conform cercetărilor, chiar te ajută să discuți despre problemele tale cu cineva apropiat. Atunci când ești implicată într-o scenă supărătoare, analizează în detaliu tot ce s-a petrecut, povestindu-i unei prietene ce anume te-a deranjat cel mai mult. Dacă nu-ți exteriorizezi oful, îți va bântui gândurile pentru mai mult timp.

Inspiră, expiră

Meditația îți va fi de mare ajutor în procesul de alungare a vechilor gânduri supărătoare. Chiar și câteva minute în care să nu faci nimic altceva decât să respiri profund îți vor ajuta creierul să se detașeze de emoțiile negative care se agață de el cu încăpățânare, explică Gary Small, profesor de psihiatrie în cadrul UCLA.

Apelează la planul B

Tocmai te-ai certat cu cineva apropiat și nu te poți abține să nu reiei în gând discuția voastră apăsătoare. Cea mai bună soluție? Îndreaptă-ți atenția spre ceva incitant – fă-ți o listă cu dorințe noi, plănuiește o mini-excursie sau organizează o ieșire la film cu prietenii. Chapman crede că astfel de activități pot reduce intensitatea emoțiilor asociate cu o amintire neplăcută. Acest lucru te ajută, de asemenea, să diminuezi șansele de a o „stoca” permanent în creier.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *