De ce NU trebuie sa te placa toata lumea

By  | 

Vrei să fii un Yes Man cu toți cei la care ții sau a căror părere contează pentru tine, dar nu cumva greșești?

Beyoncé cântă despre asta. Emma Watson ține discursuri despre asta. La naiba, toată social media duduie de mesaje pozitive despre asta. Încă nu te-ai prins la ce mă refer? E vorba despre valul de feminism care, de vreo câțiva ani încoace, unește femeile de pretutindeni, dându-le șansa de a adopta un discurs pozitiv. Dar, în ciuda trendului ”I am a woman, hear me roar”, există încă un amănunt care ne ține în loc pe noi, femeile – nevoia de a face tuturor pe plac și a fi plăcute de toată lumea. Andreea Răchieru, psiholog spune: ”Unei femei îi este mai greu să refuze, să spună ”nu”, pentru că e, în fond, o creatură socială care vrea să fie plăcută de cei din jur. Teama de a fi evaluată negativ o face să treacă peste propriile dorințe.”

Pretuieste-te – Motive pentru a te iubi si mai mult

Nu-i de mirare că genul acesta de gândire poate deveni destul de obositoare. Așa că am pus laolaltă câteva metode ingenioase prin care poți începe să-ți pui propriile nevoi pe primul loc de acum înainte.

Prietenii tăi vor să ieșiți și azi la o băută dar tu vrei să stai în casă ca să mai economisești niște bani.

Deja îmi imaginez ce bătălii se dau în mintea ta. Pe de-o parte nu vrei să-ți dezamăgești prietenii, cu atât mai puțin să le lași impresia că ești vreo zgârie brânză care nu știe să se bucure de viață, dar pe de altă parte ești perfect conștientă că nu-ți permiți un lifestyle care să implice atât de multe ieșiri costisitoare. ”E normal să vrei să te alături grupului și să accepți orice propunere venită din partea lor”, spune Răchieru. Dar dacă știi că fiecare ieșire ”la un suc” se transformă în cutreierat barurile astfel încât de fiecare dată ajungi să bei 3 sticle de bin și să te trezești cu o durere ucigătoare de cap în dimineața următoare și un cont pe minus (toate într-o joi seară), nu prea pare să merite efortul.

Ce faci: Psihologul e de părere că ar trebui să fii sinceră și să le spui adevărul. Sunt prietenii tăi, până la urmă. Dacă te-au văzut plângând isteric după vreun tip sau te-au ținut de umeri în timp ce vomai (de la un sushi stricat, nu de la prea multă băutură, normal), n-o să te lase baltă pentru că vrei să strângi bani să pleci în vacanță în vara asta. ”Nu inventa o scuză penibilă”, spune Răchieru. ”Spune-le că ți-au plăcut foarte mult ieșirile voastre din ultimele seri și că abia aștepți să-i însoțești din nou, dar că de data asta preferi să stai acasă ca să mai economisești niște bani.”

Un fost iubit s-a întors în țară și vrea să te vadă, dar tu ești single și te simți bine așa.

E adevărat, relația era abia la început, dar apucaserăți să vă apropiați foarte mult. Chiar te îndrăgostiseși de tip. Apoi el a plecat. Ai plâns, mai ales când pe Facebook vedeai că el o duce bine mersi, din petrecere în petrecere. Într-un final ai trecut peste și acum, surpriză!, tipul e din nou în țară și pe tine te sună prima. Din acest moment lucrurile se complică un pic. ”Probabil nu vrei să-l faci să se simtă respins. Vrei să te comporți frumos și să nu-l dezamăgești”, spune psihologul.

”Nu e vina ta, ci a mea” si alte clisee adevarate

Ce faci: În primul rând, cumpănește cu atenție lucrurile. ”E important să-ți dai seama ce vrei cu adevărat și să pui în balanță argumentele pro și contra”, spune Răchieru. Apoi, gândește-te la cât de mult te-ai maturizat în timp ce el era peste hotare, pentru că e posibil ca țelurile tale să se fi schimbat între timp. Dacă nu vrei să reiei aspectul romantic al relației cu el, spune-i. Probabil va aprecia sinceritatea ta și este posibil să se înfiripe între voi o frumoasă relație de prietenie.

Noua ta colegă de apartament vrea să-și cheme prietenii pe la ea. Din nou. Data trecută când a făcut asta, s-a lăsat cu un dezastru de nedescris, și tu ai fost cea care a făcut curățenie.

Ok, e posibil ca petrecerea să fi fost reușită. E posibil chiar să-ți fi plăcut câțiva din amicii ei bărbați. Cu toate acestea, nu uiți că tu ai fost cea care a dezinfectat covorul plin de alcool, a șters mesele pătate de ketchup și i-a și doftoricit mahmureala. ”Probabil că vrei să pari o colegă de apartament cool, care se bagă la genul acesta de activități – nu vrei să creadă despre tine că ești plictisitoare”, explică psihologul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lași de la tine de fiecare dată.

Ce faci: Nu trebuie să o refuzi din start, ci doar să te asiguri că înțelege că e și responsabilitatea ei ce se întâmplă după ce pleacă ultimul invitat. Fii pozitivă, dar fă-te înțeleasă spunând ceva de genul: ”E ok din punctul meu de vedere! Dar data viitoare e rândul tău să faci curățenie.” E important și ca, după petrecere, să nu-ți calci pe inimă și să faci curat. Dacă vezi că nu se apucă, du-te la o plimbare prelungită și las-o să se ocupe singură.

Ai o temă de făcut în grup și colegii tăi de echipă au lăsat pe tine grosul.

Temele de grup sunt întotdeauna cu dus și întors. Riști să pici în echipă cu fix acei colegi leneși, cărora nu le pasă că pot să pice sau, dimpotrivă, cu ”geniul” clasei, care vrea ca lucrurile să se facă doar în felul său. Oricare ar fi situația, știi că trebuie să pui serios osul la muncă. ”Nu vrei să te plângi sau să pari nerezonabilă. În plus, nu vrei ca partenerii tăi de echipă să se întoarcă împotriva ta și să te pârască profului.

Ce faci: Spune-le că ai prea multe de făcut și că ar trebui să distribuiți mai bine munca. Ca să nu fii etichetată drept leneșă sau plângăcioasă, spune-le ceva de genul: ”Mi-e teamă că nu voi reuși să termin toate astea. Putem să ne mai gândim o dată cine face ce, ca să fie mai corect împărțite sarcinile?”

Șeful te-a rugat să stai peste program, deși ai muncit deja ore bune în plus toată săptămâna.

Să spui nu la locul de muncă poate fi deseori dificil (dacă nu întotdeauna!). Răchieru spune că femeilor le e teamă să-și spună părerea la locul de muncă pentru că nu vor să fie percepute ca fiind neprofesioniste, sau chiar arogante. Mădălina Gogu, consultant de carieră, e de acord. ”Unele femei sunt predispuse la a accepta să se ocupe de orice cerință din cauză unei trăsături înăscute care le cere să se facă utile, în vreme ce altele depun toate aceste eforturi pentru că speră să culeagă la un moment dat beneficiile, de exemplu să fie avute în vedere pentru o promovare, să pară competente la locul de muncă, să ajute echipa pe cât posibil sau pur și simplu să aibă mai multe responsabilități.”

Ce faci: Gogu recomandă să explici situația cu onestitate și să vii cu o situație de compromis satisfăcătoare. ”Spune-i șefului tău că, deși de obicei nu te deranjează să stai peste program, de data asta ai un angajament pe care nu-l poți anula. Dacă ai și alte sugestii prin care îți poți oferi ajutorul în situația respectivă, oferă-le ca să-i demonstrezi că îți pasă.” Dacă ești bună la ceea ce faci și muncești din greu, cel mai probabil șeful tău nu va avea nicio problemă să accepte că de data asta nu-l poți ajuta.

Comments

comments