De ce nu e bine să fii prea OCUPATĂ

By  | 

O fi o minte leneșă locuința preferată a diavolului, dar nici un program excesiv de încărcat nu-ți face bine. Iată de ce.

Când a fost ultima oară când nu ai făcut nimic? Nimic, nimic. Nu tu butonat pe telefon, nu tu Netflix. De la orele suplimentare petrecute la birou și încăpățânarea de a nu rata niciun happy hour, la timpul petrecut cu persoană iubită, e ușor să uiți că nu ți-ai mai programat de mult timp petrecut doar tu cu tine. Nu te învinovăți dacă ești dependentă de a-ți umple fiecare minut din fiecare zi – dă vina pe evoluție.

Raj Raghunathan, psiholog, spune, ”Oamenii sunt singura specie care simte nevoia de a fi ocupată. Dă-i unui animal suficiente cantități de mâncare, iubire și adăpost și o să fie fericit. Noi suntem mai avansați și avem nevoie de un scop – ceva la care să ne punem mintea și care să ne permită să mergem înainte.”

Și are dreptate.

Dacă nu ai făcut-o încă până acum, poate e timpul să te aventurezi pe tărâmul neproductivității și să te întâlnești cu un vechi prieten, tu însăți, la o cafea și câteva ore de relaxare leneșă. Nu trebuie să sari din secundă în secundă de acțiune, fiind mereu pe primul loc atât la birou, cât și în viața socială, devenind astfel etalonul femeilor cu cearcăne cât o zi de post. Cosmo îți spune cum să-ți dai seama dacă ai luat virusul prea ocupatului și când trebuie pur și simplu să iei o pauză.

Ocupată  = De succes

Cercetări realizate de The Harvard Business Review sugerează că ”o persoană ocupată e percepută ca o persoană cu statut înalt și, ceea ce e și mai interesant, aceste atribuții de statut sunt din plin influențate de propriile noastre idei în ceea ce privește mobilitatea socială.” Nu te bucura însă prea devreme – să te întreci mereu cu timpul nu e așa de cool pe cât ai crede.

Fapul că pari mereu că nu ai nicio secundă de irosit te poate face să pari ca șefa care probabil că și ești în realitate, dar adevărul e că să ai un program încărcat nu înseamnă neapărat că faci ce trebuie. Definiția noastră amăgitoare a ceea ce înseamnă să ai succes ne fac să ne dorim să fim ocupați în fiecare minut al vieții noastre.

Dave Barry, autor popular american, autor al unei rubrici umoristice și al cărții Insane City, spune: ”Nu ar trebui să confunzi cariera cu viața.”

În vreme ce The Journal of Leisure Research a publicat mai multe articole care practic dovedesc că terminându-ți task-urile zilnice și încercând să fii perfect la locul de muncă de fapt îți afectează productivitatea. Când faci o pauză și te bucuri de week-end fără să te stresezi că trebuie să rezolvi încă un lucru de pe listă, creierul tău își dă restart și funcționează mai bine. Vrei să gândești altfel? Dă-ți timp să gândești cu adevărat!

Citeşte continuarea materialului în ediţia de ianuarie a revistei Cosmopolitan.

FOTO: iStock, Guliver/Getty Images. Traducere și adaptare: Roxana Dobriță

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *