De ce nu e așa rău să fiți „doar prieteni”

By  | 

Deși orice bărbat se ferește de „friendzone” ca de cel mai inimaginabil purgatoriu, această reacție vine mai mult dintr-un orgoliu rănit și mai puțin din inimă. Iată cum prietenia cu o femeie te poate ajuta să devii un bărbat mai înțelept în toate sectoarele vieții tale.

Încă din adolescență, când te-ai aventurat în lumea datingului, ai rămas cu sentimentul că o relație platonică reprezintă, de fapt, eșecul intențiilor tale romantice și că opțiunea prieteniei îți este oferită ca un premiu de consolare: nu ești îndeajuns de bun să-i fii iubit, dar puteți fi prieteni. Ce respingere politicoasă! Foarte mulți dintre prietenii tăi bărbați ți-au spus, de-a lungul vremii, să te ferești de ipostaza asta sau chiar au făcut mișto de tine atunci când le-ai povestit că ieșitul la suc cu fata X a rezultat într-o amiciție implacabilă.

Dar, pe bune acum, de ce femeile și bărbații construiesc atât de rar prietenii frumoase? Încă de când eram mică, lumea băieților mi se părea fascinantă — îmi plăcea să-i privesc luându-se la harță din nimic și apoi luându-și apărarea de parcă ar fi fost frați dacă circumstanțele ar fi cerut-o. Am vrut să fac parte din echipa lor, și în câteva rânduri chiar mi-a ieșit. Am jucat cu ei fotbal în curtea bunicilor, am vânat lăcuste, am vorbit despre fetele pe care le plăceau. Voiam să cred că suntem prieteni la cataramă și că mi-ar fi luat și mie apărarea dacă ar fi fost nevoie, nu pentru că eram fată, ci pentru că făceam parte din echipa lor.

Deloc surprinzător, după ce am depășit vârsta copilăriei mi-a fost tot mai greu, dacă nu chiar imposibil, să fiu prietenă cu un bărbat. Și dacă vrei să știi părerea sinceră a unei femei, eu nu cred că prietenia e un premiu de consolare. Oamenii intră în viața ta din motive diferite — unii îți trezesc sentimente romantice, inconfortabile și irezistibile, în timp ce în preajma altora te simți atât de confortabil, încât îți dorești să le câștigi prietenia. Iar aceasta poate fi mai valoroasă decât orice „flacără” pasională care se poate stinge oricând.

Prietenia nu are gen

Faptul că o femeie vrea să-i fii prieten n-ar trebui să-ți ofenseze masculinitatea, ci să te flateze. La urma urmei, conceptul prieteniei e prețios și important dintotdeauna. Spre deosebire de relațiile romantice, aceasta este durabilă, non-exlusivă, confortabilă, permisivă și totuși suficient de intimă încât să-ți aline suferințele atunci când dai de greu. N-ar trebui să țină de gen, ci de conexiunea pe care o ai cu persoana respectivă, de încrederea pe care ți-o inspiră și de suportul pe care ți-l oferă. Nu scrie nicăieri că un bărbat poate fi un prieten mai bun decât o femeie.

Totuși, nu mă înțelege greșit — dacă vorbim despre o femeie de care ești îndrăgostit și, deci, pe care nu o poți vedea ca pe o simplă prietenă, e normal să dai înapoi. Dacă sentimentele ei nu se aliniază cu ale tale, probabil că e mai inspirat să nu aveți niciun fel de relație. Dar acest gen de experiențe n-ar trebui să te facă să crezi că prietenia este o categorie inferioară a relațiilor interumane.

Îți dezvoltă abilitățile de comunicare

Relațiile dintre bărbați și femei suferă enorm la capitolul comunicare. De aici pornesc neînțelegerile, interpretările eronate, intențiile neasumate. În timp ce femeile sunt înzestrate cu o inteligență emoțională dezvoltată, la bărbați e mai pregnantă inteligența analitică, practică. Asta înseamnă că întâmpini dificultăți în a-i interpreta trăirile și reacțiile, dar și în a-ți exprima propriile sentimentele — iar această desincronizare e, adesea, sursa problemelor tale… romantice.

Adevărul e că, de cele mai multe ori, lipsa de comunicare e cea care te împinge în „friendzone”. Să spunem că mergi la niște cursuri/activități și cunoști acolo o femeie care îți place imediat ce dai ochii cu ea. Începeți să vorbiți și să aflați mai multe unul despre celălalt, dar nu-i dezvălui niciodată că ești interesat de ea la modul romantic. După o vreme, ea îți spune cât de norocoasă e să aibă un prieten ca tine sau o vezi ieșind cu alt bărbat, și te simți trădat, indus în eroare — ea te-a văzut tot timpul ca pe un amic, în timp ce tu abia așteptai prima voastră întâlnire. Însă relațiile adulte, sănătoase n-ar trebui să aibă ca bază presupunerile, ci comunicarea eficientă.

Dacă ți-ai fi comunicat clar intențiile, poate că ați fi ieșit la o întâlnire. În funcție de mediul în care cunoști o femeie, nu presupune imediat că și ea se gândește la un scenariu romantic sau erotic. Alunecarea în „friendzone” ascunde lecții prețioase pentru cei dispuși să le descopere, cum ar fi dezvoltarea abilităților de comunicare cu sexul opus.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print a revistei Cosmopolitan Man – iarnă.

Foto: Guliver/Getty Images. Text: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *