De ce n-ar trebui sa te lasi intimidata de nimeni

By  | 

Pentru că, dacă ar fi să pornești această ecuație complicată a vieții de la zero, ar rezulta că toți suntem oameni și nu ar trebui să te lași intimidată de nimeni.

De la tipul nou cu care ieși, domnișoara aceea sexy (ca ieșită din “trupa” îngerașilor Victoia’s Secret) și până la ocupanții funcțiilor de conducere din compania în care lucrezi, ești înconjurată din toate părțile de surse ale intimidării. Nu poți spune că prezența lor te face incapabilă de a rosti un cuvânt, dar cumva, conversațiile cu unul dintre “exemplarele” mai sus amintite te fac să transpiri, să spui cu totul altceva decât plănuiai la început și, mai ales, să te concentrezi mai cu seamă pe starea ta de disconfort fizic și emoțional decât pe discuția în sine. Te simți ridicol și ți-e teamă că și ceilalți te percep la fel. Deși nu e obligatoriu să faci o impresie proastă de fiecare dată când te emoționezi în fața unui interlocutor, de cele mai multe ori atitudinea ta transmite inferioritate, iar aceasta nu poate fi sinonimă cu succesul. Întotdeauna le-am admirat pe femeile care emană putere și care te subjugă parcă din priviri, iar una dintre ele mi-a spus într-o zi: “Nu mă poate intimida nici un om de pe acest pământ, pentru că oameni suntem cu toții”.

Atenție, tip chipeș la orizont!

În seara asta erai acasă, îți puseseși deja pijamalele și butonai în gol. Cînd telefonul a început să sune, te-ai gândit că probabil e prietena ta care are nevoie de sfaturi privind noua schimbare de look. Dar, surpriză! – e vocea lui, caldă și sexy, invitându-te la o cafea. Ce mai contează că nu bei niciodată cafea atât de târziu? Oricum e doar o scuză ca să te vadă. Ești în culmea fericirii, dar mai târziu, când vă întâlniți și te “lovești” de zâmbetul lui impecabil și cuceritor, îți vine s-o iei la fugă. El pare atât de relaxat, de încrezător, unde mai pui că face și o gropiță în obrazul drept atunci când zâmbește. Iar tu simți că amețești numai când te privește în ochi și nu găsești nimic drăguț de spus. De comportament sexy nici nu mai poate fi vorba, pentru că îți imaginezi că deja chipul tău sugerează panica și nu se poate relaxa nicidecum într-un zâmbet ca-n reclame. Prin cine știe ce minune, ajungeți să stați față în față la o masă și începeți o conversație de care te simți depășită, pentru că el e și un tip deștept pe deasupra, iar ție nu-ți vine în minte nici măcar un neologism… Stop. Privește acest tablou cu voi doi la masă. Te afli într-o situație cât se poate de obișnuită, nu ai munți de escaladat și nici lumea de purtat pe umeri, iar constrângerile vin doar din propriile temeri care, desigur că știi, sunt nefondate. Iată trei motive pentru care ar trebui să te porți ca un rockstar în preajma lui:

  • Își petrece seara cu tine, și nu cu alta. Asta înseamnă că într-o secundă uitată de lume, el te-a zărit pe tine dintre toate lucrurile care îl înconjurau și, din acel moment, deși poate a încercat, nu și-a mai putut lua gândul de la tine, iar în această seară se simte mândru de el că te-a sunat în sfârșit.
  • Și el are emoții, dar e fericit că i-ai dat ocazia să te cucerească. și el se gândește de două ori înainte să spună ceva, așa că e îngrijorat când nu primește nici o reacție din partea ta.
  • Ca și tine, s-a uitat în oglindă înainte să plece, s-a întrebat care dintre tricourile lui ți-ar plăcea mai mult, s-a parfumat și a plecat în cele din urmă nemulțumit, dar acum te privește și se gândește că ești chiar mai frumoasă decât își amintea el. Totuși, nici nu-i trece prin cap că ai făcut vreun efort pentru asta.

”Mi-era teama sa fiu eu insami”

Înălțimea tocurilor ei e direct proporțională cu…bâlbâitul tău

Dacă ai fi știut că acest eveniment presupune să împarți aceeași încăpere cu o tipă de talia Mirandei Kerr, cu bucle perfecte, privire pătrunzătoare, ruj roșu și tocuri interminabile (care, culmea, nu par să o incomodeze deloc), nu te-ai fi prezentat niciodată. Lumea a desenat un cerc în jurul ei, iar fotografii o adoră. Vorbește mult, dar are un ton care te hipnotizează și care-i sporește farmecul. Nu-ți dai seama ce tot spune, dar e clar că o spune mai bine ca tine, așa că de ce să te mai obosești să-i faci față? Și tocmai când te consolai cu un pahar de lichid colorat (o chestie dulce, irelevantă), hotărâtă să stai izolată într-un colț și să aștepți să se termine toată această tevatură creată pe marginea sosirii zeiței, ea se îndreaptă spre tine și începe o conversație. Say what? Ai putea să faci stânga-mprejur prefăcându-te că nu ți-ai dat seama că ți se adresează, dar deja toată lumea e cu ochii pe voi, așteptând, se pare, confirmarea că te vei face de râs. Pentru ea pare atât de ușor să pună întrebări, să răspundă, să râdă, iar tu te simți atât de diferită de această femeie, încât nu știi ce-ai putea spune astfel încât să rezonați în vreun fel. Imboldul tău spre o conversație firească cu Afrodita:

  • Tipa asta nu e Afrodita, ci o muritoare de rând, ca și tine. Dezbrac-o de detaliile precum rochia strălucitoare, brățările zgomotoase, colierul orbitor. Privește-o așa cum e de fapt: o femeie alcătuită din oase, mușchi, piele, cu două mâini a câte cinci degete, exact ca tine. Uită-te la zâmbetul ei – e doar un âmbet, o mișcare a buzelor care îi dezvăluie dantura. Și tu poți să faci asta, nu?
  • Concentrează-te puțin pe ce spune. Dar lasă deoparte bătăile acelea exagerate ale inimii și țiuitul din urechi. Ce spune? Nimic complicat, nici o filosofie indescifrabilă căreia nu i-ai putea face față. Acum răspunde-i firesc cu informațiile pe care le deții tu despre subiectul conversației. Nu te mira dacă pleacă supărată pe motiv că ai băgat-o în ceață sau, dimpotriva, dacă descoperiți că aveți multe lucruri în comun și nu vă mai săturați de vorbă. Ideea e că o femeie nu-ți e superioară doar pentru că e îmbrăcată mai “pompos”.

Dacă ai putea vorbi, ai demonstra că ești remarcabilă

Nu e niciodată ușor să-ți expui ideile în fața unui șef, dar parcă toți se descurcă mai bine decât tine în a-și controla anxietatea. Înainte să te găsești față în față cu el, știai exact ce și cum anume să o spui pentru a fi convingătoare, dar acum, când îți începi discursul, tot ce ești capabilă să emiți e o îngăimare care n-ar vinde nici măcar o gumă de mestecat. Încerci din răsputeri să-ți recuperezi avântul, dar privirea ușor încruntată și sceptică a superiorului tău nu te ajută deloc. Așa că îi faci din nou o propunere mediocră, la care promite să se mai gândească, lăsând totuși să se înțeleagă că nu o va face, de fapt, niciodată. Data viitoare nu-ți mai înghiți cuvintele, ci amintește-ți că:

  • Omul din fața ta a fost, la un moment dat din viața lui, în aceeași situație ca și tine. Nu e un supererou, în liceu a împărțit pliante pe stradă, iar în facultate avea un job part-time la o spălătorie auto. Nu ne naștem șefi, iar atunci când devenim, nu ne transformăm în zeități.
  • Oricât de impozant și de necruțător pare la birou, se aseamănă cu tine în multe aspecte: e pasionat de același domeniu, are nevoie de afecțiune și înțelegere atunci când ajunge seara acasă, are zile bune și zile în care ar vrea să rămână în pat toată ziua. Dar cel mai important e că, la fel ca și tine, își dorește să vii cu o idee genială, așa că nu te lăsa intimidată de privirea cercetătoare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *