De ce e bine sa iei notite de mana

By  | 

Tehnologia face parte din vieţiile noastre de zi cu zi, dar nu este mereu atât de benefică precum credem. Sigur, poate că îţi ia mai puţin timp să iei notiţe pe laptop la cursuri, pentru un proiect personal sau atunci când înveţi ceva nou (o limbă străină de exemplu), dar studiile arată că nu vei asimila informaţiile atât de bine.

Chiar dacă folosid laptopul scriem mai repede, putem şterge/modifica informaţii foarte simplu şi putem copia mai repede textul, atunci când scriem de mână învăţăm mai repede. Un studiu recent publicat de Pam Mueller şi Daniel Oppenheimer, de la Universitatea Princeton, respectiv Universitatea din California, arată că studenţii care iau notiţe în modul clasic, pe hârtie, învaţă mult mai bine.

Cum sa scrii mai bine lucrarea de licenta

Diferenţa majoră dintre tastat pe laptop şi scris de mână este cum înţelege creierul informaţiile scrise. Să luăm ca exemplu un curs de la facultate. În primul caz, scriem cam tot ce auzim, încercând să prindem cât mai multe cuvinte. Chiar dacă poate sună bine la prima vedere, când scriem de mână procesăm informaţia, nu o scriem automat; pentru că nu reuşim să scriem tot ce vorbeşte profesorul, facem mici rezumate, notăm doar ce e important. Creierul nostru deja încearcă să înţeleagă informaţia, deci ne-o vom aminti mai repede.

Aplicatii care te fac mai productiva

Apoi, notiţele mai lungi nu sunt neapărat mai bune decât cele scurte. Pentru că nu avem timp (sau ne e puţin lene) să scriem de mână multe informaţii, facem liste, notăm doar ce e important etc, astfel încât ne va fi mult mai uşor să urmărim informaţiile când le recitim.

În plus, trebuie să recunoaştem că laptopul ne distrage atenţia de fiecare dată! Observi că ai primit un mail, dacă tot ai ajuns acolo ai putea să verifici şi mesajele de pe Facebook, îţi sare în ochi poza unei colege, ajungi pe Instagram sau Pinterest, dai cumva şi de un articol care pare interesant… şi ajungi astfel să pierzi timp preţios.

Tu ce variantă preferi? Să iei notiţe de mână sau să tastezi pe laptop?

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *