De ce e bine sa accepti laudele

By  | 

Noi, femeile, avem o problemă structurală ȋn a putea procesa, accepta și mulțumi atunci când suntem lăudate de cineva. O fi genetică sau judecătorul din noi ȋși ascute colții spunându-ne că nu le merităm?!

Nu știu la ce te gândești tu când se uită un tip drăguț la tine, dar eu mă uit mai ȋntâi la fermoarul pantalonilor mei pentru a vedea dacă nu e deschis, apoi ȋn prima fereastră care mi se arată ȋn preajmă pentru a verifica dacă nu am pete pe ȋmbrăcăminte sau rămășițe rușinoase de la micul dejun pe față. Abia după aceea iau ȋn calcul posibilitatea că tipul chiar se holbează la mine. Mda, un procedeu similar aplic și ȋn cazul laudelor: “Vai, dar nu a fost cine știe ce”, cu roșeala de rigoare. Cunoscut scenariu, nu?

4 tipuri de complimente pe care barbatii le adora

Robyn Silverman, unul dintre cei mai apreciați psihologi comportamentali, a identificat 3 dintre cele mai recurente ipostaze ȋn care noi femeile nu acceptăm laudele altora și ne dă soluții practice pentru a depăși o dată pentru totdeauna acest blocaj.

De la membrii familiei

Cum reacționezi de obicei: “Normal că spui asta, doar sunt fata/nepoata ta.” Ȋi silești să insiste până când te ȋnduri de ei și le arunci un “mulțumesc” nu prea convingător.

Cum ar trebui să reacționezi: Să zâmbești sincer, să-i iei ȋn brațe și să spui simplu: ”Mulțumesc mult”.

De la iubit

Cum reacționezi de obicei: Dacă-ți spune că-ți stă foarte bine ȋn rochia cea nouă, ȋi răspunzi că:”Nu ți se pare că-mi ies șuncuțele de pe șolduri?”. Acum că citești, parcă nu sună tocmai bine, nu­-i așa?!

Cum ar trebui să reacționezi: Data viitoare adoptă o atitudine hot și spune: “Mă bucur mult că-ți place. Și pe mine mă face să mă simt sexy.”

De ce unele femei nu pot accepta complimentele

De la șef

Cum reacționezi de obicei: șefii complimentează rar și atunci când o fac ar trebui să­-ți lumineze ziua, dar reacția ta numai asta nu reflectă:”Aaaa, dar Andra a muncit mai mult la proiect decât mine” sau, mai rău, “Uff, mie mi-a fost cam frică… Am făcut unele greșeli, de exemplu:…”.

Cum ar trebui să reacționezi: Obișnuiește-te ca de acum ȋncolo să dai Cezarului ce e al Cezarului – acceptă faptul că ai făcut o treabă bună și nu mai cârcoti.
Ȋn cazul ȋn care ai lucrat ȋn echipă, spune: ”Facem o echipă foarte operativă eu, Amalia, Ana și Tudor. Le voi spune că ești ȋncântat de rezultatele noastre”.

Text: Anca Rusu

Comments

comments