Cum scapi de complexul de inferioritate

By  | 

Uneori, toată puterea de care ai nevoie vine din interiorul tău, nu trebuie să apelezi la specialişti pentru a trece peste complexele de inferioritate.  Primul pas pe care trebuie să îl faci în această privinţă este să recunoşti că ai o problemă şi apoi trebuie să identifici strategia care te va ajuta să scapi de temerile nejustificate.

1. Lucrează la imaginea pe care tu o ai despre tine.

Înainte ca ceilalţi să te aprecieze, trebuie să o faci tu însăţi. Trebuie să te cunoşti cu bune şi cu rele şi să îţi accepţi atât calităţile cât şi defectele. Nu te ajută cu nimic să fii modestă şi să ţii anumile talente sau abilităţi ascunse, la fel cum nici lauda de sine nu te ajută prea mult.

Dezvoltă-ţi calităţile, pentru că te vor ajuta să evoluezi atât profesional, cât şi în interacţiunile sociale. Vei căpăta mai multă încredere în tine şi te vei simţi în largul tău în mijlocul celorlalţi.

Dacă ai anumite defecte sau neajunsuri în ceea ce priveşte pregătirea sau chiar corpul tău, acestea pot fi remediate. Nu eşti mulţumită de felul în care arăţi? Fă sport sau îngrijeşte-te mai bine şi lasă autocompătimirea. Nu eşti destul de pricepută la job? Fă cursuri în particular pentru a scăpa de complexele de inferioritate.

2. Nu te mai compara cu alţii.

Toţi oamenii, fără excepţie, sunt diferiţi. Mai mult, nimeni nu este perfect! Chiar şi oamenii pe care tu îi admiri şi îi consideri modele demne de urmat au propriile nesiguranţe. În anumite privinţe şi cei mai buni au complexe de inferioritate, oricât de greu îţi este să crezi asta!

Poate colega ta de la birou este o maestră în arta negocierilor şi poate convinge pe oricine să facă aşa cum vrea ea. În acelaşi timp, în afara sălilor de şedinţe nimeni nu se apropie de ea, pentru că este -cum s-ar spune- ”o scorpie”. Colega ta are probleme de integrare în colectiv şi este complexată de asta, de aceea are mereu un aer dur.

3. Cere ajutorul.

Rolul prietenilor este de a te susţine şi de a-ţi fi alături în momentele dificile. Oricât de greu ţi-ar fi să recunoşti că ai complexe de inferioritate, dacă îţi păstrezi aceste impresii doar pentru tine nu vei reuşi în veci să le depăşeşti. Aşadar, alege pe cineva de încredere, care nu te va judeca dar nici nu îţi va oferi complimente gratuite, să te asculte şi să te sfătuiască.

Uneori este de-ajuns doar să poţi vorbi cu cineva despre asta, să te descarci. Când îţi vei spune temerile cu voce tare îi vei da seama şi singură că sunt nejustificate.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *