Cum sa visezi curajos

By  | 

Cărţile de dezvoltare personală susțin că trebuie să ai curajul de a visa măreţ pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus. COSMO investighează.

În romanul Toţi oamenii sunt muritori, scriitoarea Simone De Beauvoir spune că „omul poartă răspunderea unei lumi ce nu e opera cuiva din afară, ci a lui însuşi, şi în care se înscriu deopotrivă înfrângerile ca şi victoriile sale“. Din scrierile buddhiste mai ştim şi că „suntem ceea ce gândim. Tot ceea ce suntem se naşte din gândurile noastre. Prin aceste gânduri, noi ne creăm realitatea.“ De la învățăturile mistice din unele religii, la literatura sau filosofia marilor scriitori clasici și până la citatele motivaționale zilnice de pe Instagram, ni se spune mereu că suntem arhitecții propriei realități și, în esență, suma tuturor alegerilor noastre. Firește, este o mare diferență între a ști ce trebuie să faci sau cum să gândești ca să te apropii de țelurile tale și a acționa efectiv. În calea acționării efective se interpun constant tot felul de bariere, precum teama de eșec, subestimarea propriilor capacități sau, pur și simplu, lenea. Dar, știm deja că teoria fără practică te aduce mai aproape de ceea ce vrei, decât în… ei bine, în teorie. Așa că următoarele recomandări ale psihologilor şi “antrenorilor” motivaţionali citați de COSMO te inspiră să visezi curajos şi să reușești lucrezi concret spre a-ți oferi o viaţă împlinită.

#1 Uită de frică

Avatar nu este doar un science-fiction cu trei premii Oscar în portofoliu. Filmul epic e plin de lecţii de morală şi spiritualitate, unul dintre cele mai puternice mesaje pe care le conţine este să nu îţi fie teamă de nimeni şi de nimic. Iar unul dintre citatele mele favorite despre curaj îi aparține actriței Dorothy Bernard: “Curajul este o frică ce și-a spus rugăciunile”. În ton cu această idee, psihologul Lisa Rankin te îndeamnăm ca, după ce stabileşti ceea ce îţi doreşti cu adevărat, să îţi pui următoarea întrebare: „Cum ar decurge planul meu dacă aş scoate frica din ecuaţie?“. Dacă înveţi să fii curajoasă, vei observa că toate deciziile tale se vor schimba în esenţă şi, totodată, vei putea să îţi identifici temerile şi să vezi dacă acestea sunt într-adevăr atât de importante precum le consideri tu. Analizează-ţi fricile la rece şi încearcă să le găseşti soluţii pe rând. Este normal ca aceste frici să te copleşească uneori, dar scopul este să nu le laşi să nu îţi saboteze visurile.

6 trucuri care-ti asigura suprematia la birou

#2 Fii cel mai avid suporter al tău

Florence Barkin este life coach şi, într-unul dintre speech-urile sale spunea că oamenii îşi pierd prea mult timp punctând defectele şi greşelile altor oameni, când de fapt ar trebui să îşi focalizeze energia spre a-şi scoate în evidenţă propriile calităţi. Învaţă-te să-ţi recunoşti meritele atunci când este cazul şi nu te sfii să ai visuri mari. Renunţă în clipa asta la gândurile de genul: „Of, dar sunt atât de departe de treaba asta!“. „Acest tip de boicot psihic şi emoţional îţi anulează şansele de a ajunge acolo unde visezi şi te poate împiedica să vezi imaginea de ansamblu“, avertizează Isabela Vasilescu psiholog. Ok, este sănătos să rămâi într-o ipostază critică față de tine însăţi, dar, ca să fii mereu în stare să te apreciezi realist, laudă-ţi reuşitele şi aplaudă-ţi succesele.

Sfaturi de cariera de la Hillary Clinton

#3 Asumă-ţi riscuri

Decât să te frămânţi întrebându-te „cum ar fi fost dacă…“, mai bine păşeşte înainte şi adaptează-te din mers. Aminsește-ți de episodul intitulat Coulda, Woulda, Shoulda din serialul Totul despre sex, în care cele patru fete „cucuiete“ desfiinţează ideea de „ce-ar fi fost“ şi deliberează că trecând la atac eşti scutită de mult mai multe traume emoţionale decât dacă ai sta cu mânile în sân. Asta fiindcă, însuşi faptul că faci ceva concret şi că iei atitudine pentru a-ți rezolva conflictele, problemele sau dilemele de orice fel îţi va conferi siguranţă în forţele proprii şi îţi va spulbera angoasele. „Vei câştiga încredere în tine doar atunci când faci un pas înainte către a-ţi urma visurile şi, chiar dacă nu obţii imediat rezultatele scontate, vei înţelege că succesul constă în a face ceva şi nu neapărat în a obține ceva“, încurajează şi Isabela Vasilescu.

#4 Nu înnota împotriva curentului

Aici e vorba de mai mult decât a te conforma unei tendințe care domină moda sezonului. Odată ce ai călcat cu un pas înainte către a-ţi atinge visurile, foloseşte-te de orice „teren“ pe care „aterizezi“ şi nu te opinti dacă nu e tocmai ceea ce ţi-ai imaginat. Debbie Gissoni, autoare a cărţii The Goddess of Happiness: A Down-to-Earth Guide for Heavenly Balance and Bliss sfătuieşte să „renunţi să te împotriveşti curentului şi pur şi simplu să enjoy the ride, pentru că doar aşa visurile tale măreţe vor deveni realitate.“

Bunele maniere in mediul profesional

#5 Fii recunoscătoare

Psihologul Robert Emmons de la Universitatea California din Davis, SUA este unul dintre cei mai experimentaţi specialişti care a studiat valoarea recunoştinţei în relaţiile interumane. De-a lungul mai multor statistici pe care le-a efectuat a scos la iveală că nivelul fericirii unei persoane poate creşte cu până la 25% dacă aceasta exersează cu regularitate recunoştinţa. Cu alte cuvinte, în loc să te gândeşti la ce nu a mers bine la finalul unei zile, mai bine ai enumera în gând toate lucrurile bune care ţi s-au întâmplat şi învaţă-te să conferi cuvântului „mulţumesc“ o valoare importantă. În urma unui anume studiu, Emmons a dezvăluit că oamenii care sunt recunoscători mai des sunt şi mai entuziaşti, mai determinaţi, mai alerţi şi este mai puţin probabil să fie copleşiţi de depresie sau stres. Chiar și filosoful Cicero spunea că „recunoştinţa nu este doar cea mai sublimă dintre toate virtuţile, ci şi mama tuturor celorlalte.“ Ai prins ideea, nu-i aşa?

Comments

comments