Cum sa-ti tii finantele la adapost

By  | 

Ce-i drept, unii oameni se nasc cheltuitori si nu se mai fac “bine” toata viata. Poate si pentru tine a economisi (in special bani) e doar o expresie in vreun dialect amenintat cu disparitia. Asta, insa, nu inseamna ca nu trebuie sa fii foarte informata cind faci un imprumut bancar, de exemplu.

Putin pragmatism nu strica, si nu te baza pe faptul ca intotdeauna va fi tatal, fratele sau iubitul tau pe faza sa-ti secundeze deciziile sau deal-urile.

Cumpara-ti casa anul viitor

Daca planuiesti de ceva timp sa-ti cumperi o casa, un apartament sau poate chiar un teren (dupa moda profitabila din ultimii ani), ai rabdare citeva luni, poate piata imobiliara se repune pe picioare si, astfel, eviti sa faci o achizitie neinspirata.

Momentan, tranzactiile imobiliare stagneaza si, desi nu este chiar o situatie de criza, e bine sa te abtii de la cumpararea unui imobil. Nici vinzarea vechii tale locuinte nu este tocmai reco-mandata − de la inceputul anului, piata a inregistrat o scadere a cererii care a dus si la diminuarea substantiala a preturilor apartamentelor vechi.

Totusi, daca vei porni actiunea de vinzare a apartamentului tau, e bine sa ai in vedere citeva aspecte. Ca sa fii sigura ca nu ti-l dai la un pret sub cel recomandat de piata la momentul respectiv, verifica ofertele asemanatoare.

Compara-l cu alte apartamente care au acelasi numar de camere, imobile aflate in aceeasi zona cu a ta si, apoi, stabileste intilniri cu proprietarii. Da-te drept o cumparatoare interesata si afla conditiile in care respectivii isi vind apartamentele. Doar o cunoastere buna a “termenilor” de vinzare te poate salva de la a incheia afaceri in detrimentul tau.

In plus, ia in considerare si varianta vinzarii apartamentului la cheie, dar nu oricum – evidentiaza acest detaliu ca bonus. Prezinta mobila deja existenta in apartament ca un lucru extrem de convenabil pentru clientul interesat.

Trucuri de negociere

Daca tot veni vorba de achizitii, este foarte posibil sa te afli in postura unei negocieri. George Ross este consilierul de suflet al magnatului Donald Trump si un “corifeu” al tehnicilor de negociere. Acesta a descris in cartile sale modalitatile prin care negociezi in stil Trump. Dupa parerea lui, increderea, relatia si satisfactia sint punctele cheie pe care ar trebui sa le ai in vedere permanent in timpul “tratativelor”.

Daca nu stii cum sa incepi discutia cu o persoana careia ii vinzi sau de la care cumperi ceva, cel mai indicat punct de pornire este sa incerci sa gasesti interese comune. Indiferent de natura lor si de cit de putine sint, trebuie sa le identifici cu orice pret si sa le folosesti ca suport pentru a “progresa” in timpul discutiei.

Nu subestima momentul in care faci cunostinta cu potentialul cumparator sau proprietarul care-ti vinde, ba din contra, foloseste-l in avantajul tau. Tot ceea ce intrebi sa para conversatie de complezenta, schimb de politeturi, dar tu, de fapt, sa cauti baza unei negocieri.

Cerceteaza piata creditelor

Si in momentul in care ai nevoie de un credit bancar, regula de mai sus ramine valabila: analizeaza ofertele mai multor banci inainte de a te orienta catre produsele uneia. Nu pleca urechea la vecina sau colega ta care a obtinut un credit avantajos. In cazul ei, probabil ca asa o fi, dar fiecare are nevoile si criteriile sale.

Ca sa reduci din timpul pierdut cu un functionar bancar, intreaba-l direct ce DAE (Dobinda Anuala Efectiva) practica respectiva banca. Aceasta dobinda variaza in functie de comisioanele pe care le percepe fiecare banca in parte si este posibil sa nu-ti fie comunicata de la inceput.

Insa, in general, retine ca DAE se aplica in cazul creditelor fara ipoteca. Daca te “inscrii” la obtinerea unui credit bancar, e de preferat sa alegi o dobinda mai mare, si atunci banca nu-ti percepe un comision de rambursare anticipata. Iar daca ti-ai propus sa-ti lichidezi creditul mai repede decit prevede intelegerea initiala, fa-o in prima jumatate a perioadei de restituire a sumei respective – banca recupereaza dobinda cea mai mare in prima perioada. In caz contrar, nu rezolvi nimic, deoarece in a doua jumatate a perioadei se recupereaza creditul in sine.

Cardul de credit… o capcana?

Gindeste-te de doua ori inainte de a cere un card de credit unei banci. Chiar daca esti eligibila si te bucura acest lucru, hipercoloratele carduri de credit pot avea… doua taisuri. Faptul ca nu exista o rata fixa lunara nu este neaparat un avantaj. In schimb, banca iti impune un rulaj pe contul de card de aproximativ 10% (depinde de banca si de suma imprumutata) si iti percepe o dobinda care se incaseaza lunar si se aplica la suma trasa de pe card. Deci tot cheltui, dar nu fara consecinte.

Cumpara masina potrivita

Daca ai in plan sa-ti cumperi o masina noua si stii ce model iti doresti, nu te arata incintata in fata dealer-ului auto. Si nu “musca” oferta lui de optiunibonus valabila pentru nu stiu cite sute de euro in plus. Analizeaz-o si verifica daca optiunile oferite-n plus ti se potrivesc.

La ce-ti trebuie tie faruri de ceata daca circuli doar prin oras, sau toba si scaune sport daca nu esti inscrisa in nici un circuit de raliu? In situatia in care o masina abia iesita din fabrica depaseste bugetul tau, orienteaza-te catre una second-hand. Acum, insa, e momentul sa mergi la risc si sa incerci sa afli de la vinzatorul a carui masina ti-o doresti, cit de mult e dispus sa cedeze din pret. De exemplu, spune-i transant ca nu-i dai decit… fix jumatate din banii pe care-i cere. Raspunsul va fi un refuz, bineinteles, dar cu ocazia asta vei afla chiar de la adversar sub ce suma nu va ceda. Probabil ca deja ai obtinut un discount semnificativ.

George Ross recomanda sa existe continuitate in negociere daca vrei sa obtii rezultate pozitive. Orice aminare a unei decizii clare poate oferi inconstient sansa unui nou factor (o alta persoana care se poate arata interesata de oferta respectiva) sa intervina in “schema”, si atunci pierzi teren in fata interlocutorului, care te va aborda a doua zi de pe o pozitie diferita – neprofitabila tie.

Contracte prenuptiale cu cintec

Mai tii minte filmul “Dragostea costa”? Catherine Zeta-Jones juca rolul unei femei care “vina” averile bogatasilor, iar George Clooney intruchipa avocatul maestru in divorturi cu “staif” si expert in contracte prenuptiale de necombatut. Daca te gindesti si tu sa-ti asiguri averea, mostenirile si conturile, afla ca in Romania legea nu cuprinde nici o prevedere care sa sustina valabilitatea acestei metode de partajare a averii.

Propuneri de proiecte legislative exista, dar va mai dura pina se vor putea incheia astfel de conventii matrimoniale (contracte pre nuptiale), pentru ca nu exista o baza legala in acest sens. Iar daca acum, dupa casatorie, bunurile se impart in “proprii” si “comune”, in momentul in care se vor introduce contractele prenuptiale, va trebui modificat codul familiei.

Pina atunci, trebuie sa te bazezi exclusiv pe propria intuitie si pe calitatea partenerului care-ti jura iubire eterna.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *