Cum sa-ti stimulezi memoria

By  | 

Nu sacrifica somnul

Odihna nocturnă este extrem de importantă pentru sănătatea întregului organism. Şi reţine: nu contează că dormi opt ore pe noapte, ci e vorba de calitatea somnului pe care îl ai de fiecare dată. Mai mult, fiecare creier are nevoie de un anumit număr de ore de somn pentru a-şi reîncărca bateriile.

Unor persoane le sunt suficiente şase ore de somn pe noapte, a doua zi simţindu-se foarte active, în timp ce pe alţi oameni îi revigorează nouă ore de somn. Dacă dormi mai mult de nouă ore de somn, nu e în regulă, la fel cum nu e suficient să dormi mai puţin de şase ore. Lipsa somnului duce la moartea celulelor creierului, deci o sănătate mentală puternică din „temelii” se menţine cu un program de odihnă corespunzător.

Nu mânca „prostioare”

Un regim alimentar sănătos e benefic, dar asta nu înseamnă că organismul tău primeşte exact acei nutrienţi de care are creierul nevoie. Orientează-te către alimente care amplifică energia creierului: consumă nuci, soia, ton, somon, dar şi alte mâncăruri bogate în acizi graşi Omega 3.

În acelaşi timp, încearcă să eviţi să mănânci grăsimi saturate şi alimente doldora de calorii – acestea fac rău creierului şi îi îngreunează activitatea cerebrală. Dacă ţi-e greu să renunţi la anumite alimente despre care ştii că nu îţi aduc prea multe avantaje, elimină-le treptat din regimul tău – astfel nu ţi se va părea dramatic fără ele.

Nu lăsa să treacă timpul degeaba

Creierul funcţionează astfel: cu cât îl antrenezi mai mult şi mai des, cu atât el va da randament mai bun şi vei fi şi mai dornică să strângi informaţie nouă. Şi nu te gândi că doar din cititul cărţilor îţi exersezi mintea – ideea e să fii tot timpul curioasă şi să îţi doreşti să explorezi domenii noi de cunoaştere.

Să zicem că tu lucrezi în domeniul medical, însă nu-ţi strică să citeşti chestii noi despre regi şi regine sau cum au luat naştere anumite fenomene meteorologice, nu-i aşa? De asemenea, o conversaţie incitantă cu cineva cult îţi poate creşte setea de cunoaştere şi te poate provoca să vii cu replici tonice. 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *