Cum sa te faci placuta fara sa fii lingusitoare

By  | 

Networking-ul este cea mai puternică tactică de a clădi prietenii şi de a cimenta relaţii. Află care sunt cele mai eficiente replici pentru a te face plăcută instant.

Una dintre tehnicile recomandate de psihologi, dar şi de experţii în limbajul corpului pentru a fi văzută cu ochi buni de toată lumea este să oferi complimente. Cum şi asta este o artă (vei vedea de ce), am aflat de la mai mulţi experţi în domeniu despre cele mai potrivite replici pe care să le spui atunci când vrei să câştigi teren în faţa unui interlocutor (ştii tu, situaţiile alea de la serviciu când faci tot posibilul să „ieşi“ cel mai bine dintre colegele tale competitive). În plus, a te face plăcută este chiar o ştiinţă – cercetători de peste tot pe glob şi-au dedicat ani de zile pentru a afla nu de ce vrei să fii simpatizată (chestia asta e naturală la om), ci cum să o faci la un nivel profesionist. Strategiile următoare sunt adevărate lecţii de dezvoltare personală şi pot ţine cu succes locul oricărui bestseller de self-help:

♥ „Îmi place să petrec timp cu tine“

Oamenii adoră să fie flataţi, dar cu cât o faci mai subtil, cu atât efectul este mai intens. „S-a demonstrat într-un studiu efectuat în Japonia că atunci când faci un compliment sau lauzi pe cineva, creierul acelei persoane este stimulat să creadă că primeşte o recompensă, iar organismul eliberează acelaşi timp de hormoni ai fericirii pe care îi secretă atunci când persoana câştigă o sumă mare de bani, spre exemplu“, informează Cassie Williams, psiholog. Dacă nu eşti genul de persoană care se simte foarte confortabil cu a face câte un compliment direct, psihologul Nicoleta Ursu te învaţă o formulă prin care să ajungi mai repede şi mai afectuos la inima interlocutorului: „Spune-i acelei persoane că îţi face plăcere să petreci timp cu ea şi că ţi-ar plăcea să vă vedeţi cu regularitate. Astfel, o asiguri că o apreciezi, fără ca felul în care o spui să pară prea <abrupt>.“

Cum sa zambesti si sa te faci placuta

♥ „Zi-mi tu ce-ai mai făcut!“

Fiinţele umane iubesc să vorbească despre ele însele – hei, nu judeca, e parte din natura noastră! Ba chiar ştiinţa o atestă. Cercetătorii Diana Tamir şi Jason Mitchell au efectuat un studiu, prezentat în revista americană Time, care a scos la iveală că atunci când un om răspunde la întrebări legate de… persoana sa, se activează aceeaşi parte a creierului care este responsabilă cu dorinţa şi pofta pentru mâncare şi sex. Desigur, în schimb, aceeaşi echipă de profesori doctori de la catedra de psihologie a universităţii Harvard arată şi că atunci când respondenţii vorbeau despre alte persoane, acele circuite neuronale de care aminteam mai sus rămâneau cam inerte. Ce egoişti suntem! Totuşi, păstrând registrul, psihologul Nicoleta Ursu adaugă că „atunci când focalizezi discuţia în jurul interlocutorului tău, acesta nu doar că se va simţi subtil flatat, dar te va considera un ascultător interesat şi empatic – puntea de comunicare dintre voi doi crescând în intensitate.“ Asta nu înseamnă să refuzi să vorbeşti despre tine, ci doar să nu uiţi că persoanele din faţa ta îşi aşteaptă nerăbdătoare rândul să ia cuvântul.

♥ „Tu ce părere ai?“

Un studiu condus de profesori doctori de la Harvard Business School şi Wharton School din SUA a dezvăluit clar că „atunci când unei persoane i se cere sfatul, orgoliul acesteia atinge <dimensiuni> uriaşe şi, în schimb, începe să vadă cu ochi mai bun persoana care le-a flatat subtil.“ Deşi oamenii se feresc în general să ceară păreri celor din jur, de teama de a fi consideraţi vulnerabili sau neştiutori, în realitate strategia stă exact pe dos. „Oamenii sunt fiinţe empatice şi preferă să vadă vulnerabilitatea în semenii lor – de aceea, dacă vrei să te apropii eficient de cineva, nu te sfii să îi ceri făţiş sfatul“, completează psihologul. Ca exemple de formulări eficiente, tot specialistul recomandă ca atunci când prezinţi interlocutorului speţa în cauză (adică problema sau situaţia în care te afli), secretul nu e să te pierzi în detalii, ci să întrebi: „Uite cam aşa stau lucrurile şi nu ştiu ce să fac. Tu ce m-ai sfătui, dacă ai fi în locul meu?“. Arată-le oamenilor că ai încredere în părerea lor şi că astfel le dai creditul scontat, iar sfatul lor e valoros.

Energii feng shui pentru prietenii trainice

♥ „Am auzit că (…). Felicitări!“

Găseşte acel detaliu pozitiv din viaţa persoanei cu care vorbeşti şi pune accentul pe el. Tipa s-a măritat de curând? Insistă puţin pe acest subiect. Şeful tău a primit o promovare în companie? Roagă-l să-ţi vorbească despre cum a ajuns la acel nivel. „Într-o comunicare eficientă, urmăreşte să pui accest pe chestii pozitive şi să provoci persoana căreia i te adresezi să îţi împărtăşească părţile bune ale vieţii sale“, explică psihologul Daniel Khaneman în bestseller-ul său Thinking, Fast and Slow (disponibil pe Amazon.com). Astfel, te asiguri că începi conversaţia cu dreptul şi într-o notă prielnică. Dacă e cazul, leagă-te de o reuşită pe care acea persoană a trăit-o recent sau de un eveniment fericit al vieţii sale şi începe prin a-i spune: „Ştiu că (…) şi m-am bucurat foarte mult! Vreau să ştiu mai multe despre asta!“, recomandă psihologul Ursu. Arată-te bucuroasă să îi auzi povestea şi vei vedea că recunoştinţa ţi se va întoarce.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *