Cum sa scrii mai bine lucrarea de licenta

By  | 

În sfârsit ai ajuns şi aici! Mai sunt doar câteva luni până termini facultatea, deja ai ales tema lucrării de licenţă şi în curând vei începe să o scrii. Dar cu ce începi? Cum reuşeşti să o termini la timp? Cum poţi fii sigură că va ieşi bine? Având în vedere că vei face toată această muncă în timpul anului universitar, cât încă mergi la cursuri, trebuie să înveţi şi mai dai şi examene, nu îţi rămâne atât de mult timp şi pentru a te concentra suficient de mult asupra acestei lucrări importante.

Din acest motiv, ne-am gândit să îţi venim în ajutor. Iată care sunt sfaturile noastre:

În primul rând, fă toată cercetarea înainte să te apuci de scris. Nimic nu este mai enervant decât să ai spor la scris, dar să fii nevoită să te opreşti pentru că mai ai de lucrat la cercetare. În plus, aceasta îţi poate lua destul timp. Dacă scapi de această problemă cât mai din timp, îţi vei putea concentra energia pe scris.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii cand termini facultatea

Apoi, multe persoane pierd foarte mult timp cu introducerea. În fond, acesta este primul lucru pe care îl citeşti când începi lucrarea, deci trebuie să sune bine. Dacă nu ai nicio idee prea grozavă pentru introducere sau pur şi simplu nu iese cum ai vrea, ignor-o şi treci mai departe. Nu are niciun rost să pierzi foarte mult timp acum, când poţi scrie restul lucrării. 

Dacă şi tu ai această problemă, apucă-te de lucrarea în sine şi lasă introducerea la final. În plus, dacă ai scris deja lucrarea, îţi va fi mai uşor să scrii rezumatul acesteia. De multe ori, scriem o introducere ce pare perfectă, însă trebuie să o modificăm pentru a se potrivi mai bine cu restul.

De asemenea, nu îţi bate capul atât de mult cu primul draft – niciodată nu va ieşi perfect. Oricât de mult te vei chinui să iasă totul bine, când vei reciti ce ai scris vei simţi nevoia să modifici anumite lucruri, chiar şi de mai multe ori. Te vei descurca mult mai bine dacă vei scrie rapid prima versiune a lucrării, ca apoi să aduci câteva schimbări, decât dacă te vei chinui ca totul să iasă perfect din prima.

Afla totul despre internship

Este important şi să nu te laşi distrasă. Când scrii la calculator, sunt atât de multe lucruri care îţi pot distrage atenţia! Evită să asculţi muzică pe internet (vei ajunge să te uiţi la clipuri cu pisici în cel mai scurt timp), să verifici notificările de pe Facebook sau să faci orice altceva ce nu are legătură cu licenţa. Este normal să faci pauze din când în când, dar încearcă pe cât posibil să stabileşti dinainte între ce ore lucrezi şi între ce ore te relaxezi.

La final, îţi recomandăm să rogi pe cineva să se uite peste lucrarea ta, în cazul în care ai vreo greşeală. Chiar dacă tu ai recitit lucrarea de zece ori, este posibil să îţi fi scăpat ceva. Ştim că profesorii din comisie nu vor pierde timpul citind toată lucrarea ta în timp ce o prezinţi, însă o vor răsfoi puţin şi sunt şanse destul de mari să citească exact o frază pe care ai greşit-o. Dacă acest lucru se întâmplă, vor trage concluzia că toată lucrarea ta este plină de greşeli, pentru că nu ţi-ai dat silinţa.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *