Cum sa primesti jobul de vis in 2015

By  | 

Ai tot amânat găsirea unui job mai bun sau nu ai avut prea mult succes, dar totul e pe cale să se schimbe. Începutul unui nou an este momentul perfect pentru a face câteva schimbări în viaţa ta, schimbări care te vor aduce mai aproape de jobul tău de vis.

Nu este tocmai uşor să găseşti un job care să te mulţumească din toate punctele de vedere, dar, dacă vei lua în considerare sfaturile noastre, vei vedea că nu este nici chiar atât de greu precum crezi.

În primul rând, este important să îţi refaci CV-ul. Acesta trebuie să fie actualizat, să aibă o poză decentă şi cât de cât profi (multe persoane folosesc poze foarte nepotrivite!), să aibă o structură corectă, să nu aibă greşeli de gramatică sau ortografie etc. Dacă nu ai prea multă experienţă, citeşte acest articol care te va învăţa cum să ai un CV reuşit chiar şi în acest caz.

Apoi, gândeşte-te bine de ce ablităţi ai nevoie pentru a primi jobul de vis. Chiar dacă ai câteva dintre ele, niciodată nu strică să înveţi un skill nou. Acesta te va ajuta să fii mai bună decât ceilalţi candidaţi. Poate că te descurci cât de cât cu un program de editat fotografii, însă nu eşti un as. Caută tutoriale pe internet şi exersează cât mai mult.

Ia în considerare şi un internship, chiar dacă nu este plătit. În acest fel, vei acumula experienţă, vei cunoaşte persoane noi care te pot ajuta să te angajezi şi vei fi deja obişnuită cu munca pe care o vei face când te vei angaja „pe bune”. Citeşte aici cum să te descurci perfect la un internship.

În vremurile noastre, cele mai multe angajări se fac prin intermediul internetului, deci ai grijă ca angajatorii să te poată găsi. Fă-ţi conturi pe mai multe site-uri de joburi, pe LinkedIn şi fă puţin curat şi pe pagina de Facebook. Şi dacă tot a venit vorba de LinkedIn, oferă şi cere recomandări, acestea sunt foarte importante.

Discută şi cu prietenii, colegii şi familia despre jobul pe care ţi-l doreşti. Nu ai de unde să ştii când mama ta se va întâlni la magazin cu o veche cunoştiinţă care caută să angajeze pe cineva. De ce să nu fii chiar tu acea persoană?

De asemenea, vizitează târguri de joburi. Poate că vei găsi aceleaşi joburi pe care le găseşti pe internet, însă aici vei avea oportunitatea de a discuta cu angajatorul într-un cadru mai puţin formal. Nu aştepta interviul pentru a-i arăta că eşti persoana potrivită pentru job! Du-te cu CV-ul pregătit, poate şi o carte de vizită şi pune-ţi calităţile în valoare într-o scurtă conversaţie.

Nu uita nici de garderobă! A venit vremea să arătăm că suntem nişte tinere pregătite de muncă, nu doar nişte copile care abia au ieşit de pe băncile şcolii şi sunt foarte confuze. Din păcate, societatea în care trăim nu este foarte deschisă la minte şi te judecă pentru modul cum arăţi, deci ai grijă să ai un aspect cât mai profesional.

Cât despre interviuri, exersează cât mai mult acasă, fie singură, fie alături de un prieten. Trebuie să înveţi să ai încredere în tine, să nu te bâlbâi şi să dai răspunsuri potrivite. Şi comunicarea nonverbală este importantă, deci ţine cont de ea!

Tu ce mai aştepţi? Nu ai început încă să te pregăteşti pentru jobul tău de vis?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *