Cum sa faci economii si investitii

By  | 

Investitii

E OBLIGATORIU, DAR ITI FACE BINE
Daca ai deja o slujba si o carte de munca, probabil ai ales o varianta pentru pensia privata obligatorie. Acest pas este cunoscut si ca Pilonul II, adica etapa in care din cei 9,5% din salariu (pe care ii plateai catre fondul public de pensii), 2% merg catre un fond administrat privat.

O teama a multor tineri este sa nu aleaga o companie care sa dea faliment si sa ramana astfel cu buza umflata. Vestea buna este ca legislatia pensiilor private a facilitat crearea unui fond de garantare, in care toate societatile de pensii transfera bani si de unde se pot recupera in cazul unui faliment.

Intrucat angajatorul este obligat sa iti directioneze fondurile catre firma aleasa de tine, nu poti renunta la pensia privata obligatorie. Oricum, tu nu platesti nimic in plus.

NUMAI DACA VREI TU
Pilonul III, acela al pensiilor private facultative, iti poate oferi sansa unei asa zise economisiri fortate. Un fel de matusa constiincioasa care sa te traga de maneca si sa te ajute sa iti faci un bine.

Pe langa pensia publica si pensia obligatorie privata, pensia facultativa iti poate asigura un trai bun mai tarziu. In plus, daca dintr-un motiv sau altul nu ai actele necesare pensiei obligatorii, poti vira in fiecare luna cel mult 15% din salariu intr-un cont, urmand sa beneficiezi de bani la varsta de 60 de ani. Retine ca poti transfera fondurile tale in orice moment la o alta societate care ti se pare mai de incredere.

Economii

DEPOZITE LA TERMEN SI CERTIFICATE DE DEPOZIT
O varianta mai “matura” a pusculitei – depozitele la termen se fac pe o perioada de timp prestabilita (ca sa nu te mai bantuie ispita de a folosi banii mai repede sau pentru altceva decat ti-ai propus), adica o luna, trei, sase sau 12 luni.

O alta varianta o reprezinta certificatele de depozit, care pot fi rascumparate fara penalizari din partea bancilor.

MAI USOR CU CARDUL DE CREDIT SI CEL DE CUMPARATURI
Te-ai obisnuit sa platesti totul cu cardul. Nu iti propui sa cheltuiesti o suma maxima cand te duci la cumparaturi, fie ca e vorba de supermarket sau de un magazin de haine. Stii ca orice ar fi, ai destui bani pe card si nu te vei face de ras.

Ghici ce… Nu asa ajungi sa faci economii si sa pleci intr-o vacanta exotica in toiul iernii. Nu ar fi rau sa-ti iei un carnetel in care sa notezi tot ce cheltui si chiar sa pastrezi chitantele. Asa iti faci o idee pe ce dai bani si te vei prinde de unde mai poti taia, de ce nu ai nevoie neaparat si ce poti cumpara mai ieftin (de exemplu, la alimente). Tine cont de veniturile tale si stabileste singura cat iti permiti sa cheltuiesti.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *