Cum sa economisesti bani in 2015

By  | 

Multe dintre noi nu întâmpinăm prima lună a anului cu portofelul prea plin, mai ales după cumpărăturile de Crăciun, vacanţa la munte şi petrecerea pe care am organizat-o de Revelion. Din acest motiv, una dintre cele mai importante rezoluţii de Anul Nou a fost să economisim mai mulţi bani în anul ce tocmai a început.

Din păcate, nu este chiar atât de simplu să punem bani deoparte, mai ales dacă salariul nu este unul generos, chiria este mare, trebuie să cumpărăm şi mâncare… Din acest motiv, ţi-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să pui nişte bani deoparte pentru cheltuielile lunare, pentru o nouă pereche de pantofi, pentru acea trusă de machiaj pe care ţi-o doreşti atât de mult sau chiar pentru o vacanţă în plus anul acesta.

Un mod foarte simplu de a pune bani deoparte este să strângi măruntul pe care îl primeşti când faci cumpărături. Poate crezi că suma nu va fi deloc mare, dar vei fi uimită! Am făcut acest experiment timp de o lună şi jumătate şi am strâns în jur de 30 lei. În acest fel, dacă timp de un an aş strânge tot măruntul primit, nu ar trebui să mai scot bani din buzunar pentru factura de lumină decât 9 luni pe an.

Cum castigi bani in timpul facultatii fara sa lucrezi

Apoi, păstrează şi chitanţele primite la magazin. La finalul lunii, uită-te peste ele şi notează pe ceva tot ce ai cumpărat. În acest fel, vei vedea mai clar pe ce anume se duc cei mai mulţi bani. Poate că pateul la 4 lei e puţiiiin mai bun decât cel la 2 lei, dar când vezi suma totală pe care ai cheltuit-o pe acest produs într-o lună, vei înţelege că poate e mai bine să îl cumperi pe cel ieftin.

Încearcă să profiţi de reduceri atunci când ai ocazia. Multe magazine pun seara reduceri de până la 50% la multe produse care expiră în curând, la mezeluri şi carne în special, dar şi la altele. De asemenea, dacă un produs are un termen mare de valabilitate şi îl prinzi la reducere, cumpără mai multe. Nu contează că nu îl consumi atât de des, oricum se va strica abia peste trei luni.

Acest lucru este valabil şi atunci când cumperi haine şi încălţăminte. Ştii expresia cu „iarna căruţă şi vara sanie”, nu? Cumpără sandale, balerini şi fuste scurte la finalul sezonului rece, când sunt la reduceri, iar vara caută cizme, ghete şi paltoane. Nu trebuie să te simţi prost dacă îţi cumperi produse la reduceri sau chiar de la second hand (sunt multe magazine second hand cu produse noi, foarte frumoase, la preţuri foarte mici!). Acceptă că în acest moment al vieţii nu ai atât de mulţi bani cum ţi-ai dori şi nu îţi plânge de milă.

Cum sa-ti calculezi bugetul de vacanta

Gândeşte-te şi dacă un produs chiar merită cumpărat, luând în considerare salariul tău. Cât câştigi pe oră? Merită să dai banii pentru care munceşti 20 de ore pe un lanţ pe care îl vei purta doar de două ori?

De asemenea, mergi mai mult pe jos sau foloseşte bicicleta, mai ales dacă drumul nu este lung. În acest fel, vei cheltui mai puţini bani pe benzină sau pe călătoriile RATB. În plus, faci şi puţin sport!

Nici ieşirile în oraş nu trebuie să fie atât de scumpe. Sunt foarte multe spectacole şi filme cu intrare liberă (mai ales vara, în parcuri) sau la preţ redus pentru studenţi. Trebuie doar să te informezi puţin pentru a afla când au loc.

Cum sa faci economii in mod eficient

Cât despre cărţi, iubitorii de lectură ştiu cât de scumpă poate fi această plăcere. De când am renunţat să îmi cumpăr cărţi şi am început să le împrumut de la bibliotecă, am economisit foarte mulţi bani.

Şi dacă tot e iarnă, închide caloriferul! Da, ai citit bine: închide-l, nu-l deschide. Poate că este mai confortabil să stai în tricou şi fără pantaloni prin casă, dar nu ar fi mai ok să închizi calorifelul şi să pui un hanorac pe tine?

Tot legat de cheltuielile lunare, ce ai zice să schimbi abonamentul la cablu cu unul mai ieftin (sau chiar să îl închizi)? Poate nici la abonamentul de telefon nu ai nevoie de atâtea minute, nu crezi?

Până şi la produsele cosmetice şi de îngrijire poţi face economii. Ai tăiat vreodată tubul de fond de ten, cel de pastă de dinţi sau cel de cremă de faţă? Vei fi uimită să vezi cât de mult produs rămâne pe pereţii recipientului. 

Tu ce alte trucuri foloseşti pentru a face economii?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *