Cum sa capeti incredere maxima in tine

By  | 

Știi genul acela de tipă care mereu îl cucerește pe cel mai dorit bărbat (și care obține în general tot ce vrea) fără să pară că s-a străduit? COSMO îți prezintă două trucuri ale minții cu care vei da clasă oricui!

Normal, tuturor ne-ar plăcea să furăm puțin din încrederea pe care celebrități ca Rooney Mara o afișează mereu și să țintim cu o hotărâre de nestăvilit către cele mai înalte țeluri, indiferent de șansele care ni se arată. Dar de fapt, atunci când ne confruntăm cu o situație reală de viață care ne cam intimidează – așa cum ne simțim când cerem o mărire de salariu șefului sau când încercăm să inițiem o conversație la un party cu tipul acela care ne place și care e înconjurat de prietenii lui -, ne e mai ușor să găsim toate motivele din lume pentru care încercarea noastră ar fi sortită eșecului, decât să ne focusăm pe potențiala reușită. Iar părerile pe care le-am cerut persoanelor avizate ne-au demonstrat că această atitudine e greșită. Mai mult, o descoperire recentă arată că de-a lungul istoriei, încrederea supraestimată în propriile forțe a fost mult mai avantajoasă pentru persoana în cauză decât arborarea din start a „steagului“ înfrângerii. „Să ai în tine o încredere peste măsură îți crește ambiția, perseverența și poate funcționa ca un fel de anticipare a reușitei și împlinirii personale“, explică prof. dr. Dominic Johnson, biolog specializat în antropogeneza evoluționistă. Iată cum poți să capeți ACEA încredere în tine și să ai… tot ceea ce-ți propui.

Activitati care iti dau mai multa incredere in tine

Tu, să suferi un eșec? Ce glumă!

Să nutrești o încredere de fier în propria persoană este, de fapt, un mecanism de supraviețuire moștenit genetic din preistorie. Gândește-te: oamenii de atunci aveau ceva curaj ca să se încumete în păduri necunoscute, înarmați doar cu sulițe, pentru a vâna mamuți. Dar cum era singura șansă pentru a nu muri de foame, se avântau fără să stea prea mult pe gânduri. Psihologii au o explicație și o denumire pentru acest fapt: iluziile pozitive apar atunci când ne supraestimăm instinctiv abilitățile și ne gândim că suntem mai buni, mai deștepți și mai puternici decât suntem de fapt. Și da, acest tip de gândire funcționează! „Evaluându-ne la superlativ încrederea în noi înșine poate fi un avantaj cât timp beneficiile surclasează strădania depusă pentru a obține ce ne-am propus“, spune Johnson. E exact acel imbold care îi motiva pe cei din epoca străveche să pornească la vânătoare… și care îți dă ție, azi, acea încredere inestimabilă pe care o simți atunci când pășești într-o încăpere plină cu oameni. Strămoșii omului aveau obiective cam greu de atins, dar erau atât de porniți pe ceea ce își doreau să reușească, încât treceau pe loc la fapte. Și e un truc în doi pași, pe care oricine îl poate învăța.

6 vitamine pentru mai multa incredere in tine

Cu gândul la câștig

Primul pas: transformă provocarea într-o analiză dedicată calculării și comparării beneficiilor – permite-i creierului să elaboreze scenarii de tipul „Ce-ar fi dacă…“, recomandă prof. dr. Julie Norem, autoarea cărții The Positive Power of Negative Thinking. Este o tehnică a psihologilor, care presupune să ai un plan pregătit dinainte, pentru a face față psihic perspectivei unui eșec. „Fii creativă“, spune Norem. „Astfel vei reuși să nu mai fii intimidată de acel scenariu negativ și vei conștientiza că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla nu e, de fapt, atât de grav.“

Spre exemplu, care e cel mai nasol lucru pe care șeful tău ar putea să-l facă când îi ceri o promovare? Ar putea să te concedieze, dar e puțin probabil. Ar putea să-ți arunce cu un capsator în cap – de asemenea, foarte puțin probabil. Ar putea să-ți spună că mai sunt câteva chestii pe care ar fi cazul să le stăpânești înainte să fii gata pentru acest pas – varianta cea mai posibil să se întâmple și chiar nu e îngrozitoare. Să vezi lucrurile la acest mod, detașat și per ansamblu, te ajută ca alegerea ta să fie mai evidentă.

Sfaturi de incredere de la Brooklyn Decker

Pune în practică

Înainte să-i dai bătaie și să aplici noile ponturi, ar fi bine să dai un impuls strașnic orgoliului tău. Nu-ți sună veridic? Păi fii atentă. Să păstrezi în minte o listă cu toate motivele pentru care ești atât de grozavă (pentru că ai rezolvat de una singură o problemă majoră la birou sau pentru că ai organizat o petrecere fulminantă pentru aniversarea unei prietene) și să ți-o repeți la nesfârșit e soluția catalizatoare pentru a-ți spori încrederea în momentele de dinaintea unei mișcări curajoase, afirmă Norem. Încă eziți să acorzi încredere acestui truc? Începe acum prin a-ți asuma riscuri într-o manieră mai puțin stresantă, până ce obții dovada că doar ieșirea din zona de confort duce la rezultate extraordinare. De exemplu, în loc să intri în vorbă cu un tip drăguț la un party, flirtează cu un instructor sociabil la sala de fitness. „Să desăvârșești cu succes diferite provocări te automotivează să-ți depășești limitele“, spune Norem. Fără să mai spunem că te ajută să te combini cu tipi grozavi, să primești proiecte interesante și să iști… invidie printre cunoscute.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *