Cum sa ai grija de finantele tale

By  | 

Trăim în epoca în care e necesar să fii stăpână pe cheltuielile tale şi să ştii exact cum îţi drămuieşti bugetul. Iată la ce să fii atentă.

Job, copil, iubit, vacanţe, hobby-uri – te străduieşti să îţi faci timp pentru toate aspectele vieţii tale şi să îţi iasă cât mai bine. Totuşi, partea financiară este în ziua de azi o parte extrem de importantă în planul tău pentru a fi o tipă de succes, aşa că învaţă să ai grijă de finanţele tale, cum economiseşti şi cum să iei decizii isteţe. Inspiră-te din următoarele ponturi:

Creează liste

Da, să ţii evidenţa cheltuielilor nu este tocmai plăcut, însă este foarte sănătos. Aplicaţii precum Splitwise te ajută să îţi listezi fiecare factură plătită şi să ştii exact câţi bani se duc lunar pe utilităţi, benzină etc. Apoi, scrie-ţi pe o foaie ce ţeluri ai şi câţi bani eşti dispusă să aloci pentru cursuri, activităţi de week-end – aşa poţi rămâne realistă cu privire la bugetul tău.

Înfruntă realitatea

E adevărat că din experienţă înveţi cele mai multe lucruri, însă uneori teoria poate fi extrem de utilă. Nu te feri să citeşti cărţi de managementul banilor, documentează-te legat de termenii financiari şi cere părerea unui specialist. Astfel, te organizezi mai uşor şi, în sfârşit, poţi gândi în termenii unei strategii financiare pentru viitorul tău.

Rămâi pragmatică

Ok, poate nu suntem încă în punctul în care semnăm contracte prenupţiale, însă când nu ai un venit constant sau consistent, e recomandat să îţi asiguri cumva viitorul. Nu te baza pe partenerul tău, chiar dacă ai încredere completă în puterea lui de a prelua rolul de cap al familiei. Ia legătura cu un broker de asigurări pentru a cere mai multe informaţii.

 

Consideră-te o investiţie

E greu să găseşti acel echilibru între carieră şi viaţa de cuplu şi de familie, însă reţine că e foarte important să te dezvolţi personal în permanenţă. Niciodată nu e inutil sau tardiv să faci cursuri, să optezi pentru specializări în meseria ta sau să îţi îmbunătăţeşti performanţele profesionale. Pe parcurs, toate acestea îţi vor fi răsplătite cu promovări sau măriri salariale.

 

Fii singurul delegat pe conturile tale

E bine să ai conturi bancare pe numele tău – la nevoie, acestea vor conta într-un potenţial dosar pentru cererea de împrumut financiar. Mai mult, în cazul unui divorţ, să zicem, un cont personal pe care să îl poţi accesa doar tu este extrem de util. Încrederea este de bază pentru o relaţie pe termen lung, dar nu greşeşti cu nimic dacă eşti precaută.

Comments

comments