Cum pui la punct un Casanova de birou

By  | 

Desi dese, cazurile de hartuire sexuala in cimpul muncii sint de cele mai multe ori solutionate fara ajutorul autoritatilor. Rar se ajunge la proces, dat fiind ca multe dintre victime presupun ca nu au nicio sansa sa li se dea cistig de cauza. Hotarirea de a nu raporta cazul nu are insa neaparat legatura cu teama de a nu fi crezut; hartuirea sexuala in sine este greu de identificat.

Un caz foarte evident ar fi acela in care un superior isi ameninta angajata cu concedierea daca nu raspunde avansurilor sale sexuale. Un alt tip, si anume, un mediu de lucru in care predomina ostilitatea, e o mare nebuloasa.

Orice comportament precum glumele cu tenta erotica, atingerile, fotografii sau aluzii trimise pe mail, toate acestea pot fi calificate drept conduita sexuala nepotrivita. Cea de-a doua situatie este foarte frecventa, deoarece multi tineri nu realizeaza ca un comportament nepotrivit poate fi chiar ilegal.

Califica fapta

Sa zicem ca prinzi un coleg holbindu-se in decolteul tau. Daca te duci la Resurse Umane, s-ar putea sa fii chiar tu cea mustrata fiindca nu te imbraci corespunza tor. Plus ca ai toate sansele sa te faci de ris: colegul poate fi doar un tip imatur, care nu-ti cunoaste starea civila, ori a fost temporar atras de farmecele tale.

Cel mai bine ar fi sa-ti infrunti direct colegul, astfel incit sa renunte la avansuri. Ar fi bine sa fii directa: “Ma deranjezi, te rog sa incetezi cu aluziile astea!” Daca va continua sa-ti arunce priviri sau sa-ti spuna lucruri nepotrivite, poti face urmatorul pas.

Spune superiorilor

Teoretic, seful este cel care ar trebui sa anunte la resurse umane, cu scopul de a deschide o ancheta in acest sens. Desigur, ai sanse mari ca seful sa te ignore sau sa iti tina morala, caz in care ar trebui sa te adresezi direct Departamentului de Resurse Umane.

Vei spune varianta ta si vor fi intervievati eventualii martori. Apoi se va decide daca este vorba despre un caz de hartuire sexuala, asa cum este el definit prin lege, precum si masurile ce urmeaza a fi luate.

Daca hartuitorul tau e la prima abatere, probabil ca nu se va lua nicio masura in afara de niste discutii cu acesta, insa daca exista antecedente (plingerea ta e doar o confirmare a comportamentului sau), asteapta-te la masuri mult mai serioase.

Atentie, insa! Trebuie sa te gindesti de doua ori inainte sa-ti pirasti colegul. Nu o poti face daca i-ai dat – intr-un fel sau altul – apa la moara. Unii pot intelege altceva din simplul fapt ca te imbraci in haine mulate, decoltate, daca ii adaugi in lista de mailuri deocheate sau daca ii iei la “subtilitati” cind iti spun ceva (barbatii cred ca au sanse chiar daca faci pe inabordabila).

Dar daca te hartuieste chiar seful tau?

Poti sa te comporti ca si cum ai avea de-a face cu un coleg de serviciu; spune-i ceva care sa indice faptul ca are un comportament neadecvat. Apoi mergi la Resurse Umane; nu te lasa intimidata de faptul ca atacatorul face parte din conducere.

Desigur, mult mai indicat ar fi sa ceri ajutor in afara serviciului. Mai intii, la o simpla cautare pe internet dupa “hartuire sexuala”, poti afla o gramada de informatii utile in acest sens. Cauta sa afli cum au procedat alte femei aflate in situatia ta si incearca sa ceri sfatul unui avocat.

Legea exista – capitolul 4 din Legea 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati arata ca “prin hartuire sexuala se intelege orice forma de comportament in legatura cu sexul, despre care cel care se face vinovat stie ca afecteaza demnitatea persoanelor (…)”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *