Cum lucrurile marunte iti pot schimba viata

By  | 

Când lucrurile intră într-o rutină, simți nevoia unei revizii generale. Află că ajustările minore, nu schimbările drastice îți pot schimba viața mai eficient.

Toți am trecut, mai devreme sau mai târziu, prin momente în care ne-am zis cu ciudă: ”Viața mea e de rahat și trebuie să schimb ceva neapărat!”Poate ție ți s-a întîmplat la serviciu, când ai rămas peste program pentru a treia zi la rând. Sau poate atunci când ți-ai dat seama că întâlnirile cu prietenii tăi dintotdeauna se rezumă la povestirea acelorași întâmplări în fiecare săptămână. Oricum s-ar fi întâmplat, sentimentul e același: nu ești făcută pentru o astfel de viață și vrei altceva, cât mai repede! Așa că te gândești să-ți revoluționezi viața (Mă mut la Paris și mă apuc de școala de arte, la naiba!). Dar, în ciuda adrenalinei pe care o astfel de decizie drastică ți-o provoacă, experții spun că atunci când vine vorba de schimbări, cele majore nu sunt neapărat și cele mai bune.

Cum schimbările majore pot uneori să se întoarcă împotriva ta

Dorința de schimbare este una naturală, unde mai pui că este intensificată de mentalitatea secolului nostru: vreau-totul-sau-nimic. ”În mod ciudat, ni se pare mai ușor să facem o schimbare majoră în viața noastră, decât să plecăm capul și să ne ocupăm de mărunțișurile zilnice”, ne spune Amy Applebaum, psihoterapeut din Los Angeles.

Un alt factor: creierele noastre sunt predispuse la romanticizarea transformărilor semnificative. Cu alte cuvinte, atunci când visezi să te muți în California și să te faci actriță, mintea ta pune accentul pe soare, plajă, și primul sărut cu Ryan Gosling. ”Nu te gândești la trafic, la costurile piperate de întreținere, și la cât de dor îți va fi de familie și de prieteni odată ce vei fi acolo”, spune Dan Ariely, profesor doctorand în economia comportamentală la Universitatea Duke, și autor al cărții Predictably Irrational.

Cum obtii ce iti doresti de la viata

Desigur, schimbările majore, de exemplu renunțarea la o relație nesănătoasă, chiar dacă durează de mai mult timp, sau la o slujbă care pur și simplu nu ți se potrivește, trebuie făcute la un moment dat. Dar planurile mult prea complicate, la scară înaltă, pretind atât de mult efort încât până la urmă te umpli de frustrări și tot nu ajungi să faci nimic. Și atunci ești nevoită să o iei din nou de la capăt. 

Puterea schimbărilor minore

Pe de altă parte, gesturile minore de zi cu zi au o potență incredibilă: ”În adâncul sufletului nostru, micile evenimente din rutina zilnică sunt cele care ne fac fericiți”, ne spune Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie în Riverside, la Universitatea din California, și autoare a cărții The How of Happiness. ”Pur și simplu nu ne dăm seama de impactul cumulativ pe care lucrurile minore, ca savurarea unei bucățele de ciocolată sau trezirea alături de persoana iubită, le au asupra fericirii noastre, pentru că nu le dăm importanța pe care o merită.” Deci, scopul este să începi să faci schimbări subtile, care îți vor oferi o perspectivă proaspătă asupra vieții – fără să te scoată definitiv din zona ta de confort.

Cercetătorii spun că cele mai benefice schimbări sunt cele care îți modifică programul și te aduc în alte medii. De exemplu, dacă te duci la sală dimineața în loc de seara, îți vei elibera programul și vei putea ieși mai des cu prietenii. De asemenea, vei fi obligată să te bagi în pat la o oră mai rezonabilă, ca să fii mai odihnită și mai revigorată pentru a putea începe ziua cu o doză bună de mișcare. Și dacă vrei neapărat o schimbare de decor, nu trebuie neapărat să te muți în alt oraș, la mii de kilometri depărtare. Un nou apartament într-o altă zonă a orașului te va pune față în față cu noi restaurante, magazine și oameni. Chiar și mergând la serviciu pe o rută diferită poți ajunge să apreciezi mai mult locul în care trăiești, iar când ajungi la birou, starea de spirit îți va fi vădit îmbunătățită.

Gusta viata ca baietii

Schimbările minore pot, de asemenea, să provoace o reacție în lanț pe cât de neașteptată, pe atât de pozitivă. Ceva simplu, ca prânzul cu colegii de birou, în loc de molfăiala unui baton energizant în fața calculatorului, poate să te ajute în nenumărate feluri. Ia-o astfel: Luând o pauză în miezul zilei, vei scăpa de stres, iar creierul tău va lua o pauză, astfel încât vei putea fi mai creativă atunci când te întorci la birou. Ba mai mult, vei strânge relațiile cu colegii, și poate din asta se vor naște prietenii frumoase. În plus, dacă iei prânzul cum trebuie, nu vei mai merge la sfârșitul programului la magazinul din colț să-ți cumperi ceva dulce de ronțăit. E o schimbare minoră, și iată câte efecte benefice poate avea.

Cum să o iei pas cu pas

Ironic este că, pentru a face o schimbare minoră în viața ta, trebuie ca la început să gândești lucrurile în imaginea lor generală. ”Dă-ți seama ce te nemulțumește, după care ia-o înapoi,” ne sfătuiește psihoterapeuta Sherry Gaba. Să zicem că ești frustrată pentru că ești singură. Întreabă-te ce te-ar face mai fericită (poate dacă ai cunoaște câțiva tipi de treabă?), și gândește-te care este cea mai simplă metodă prin care poți rezolva problema (de exemplu, mergând la un restaurant nou sâmbăta, în loc de cel pe care îl frecventezi de ani buni, sau făcând cumpărăturile în timpul săptămânii, când tipii single sunt la supermarket, și nu în weekend, când e ziua de shopping a cuplurilor). ”Doar cunoscând oameni noi vei fi mai încrezătoare că vei cunoaște în viitor pe cineva”, ne spune Gaba.

Dacă această schimbare nu-ți schimbă starea de spirit și felul pesimist de a vedea lucrurile, încearcă altceva în săptămâna următoare. ”Poate la început te vei lovi de mici obstacole, dar până la urmă vei da de schimbarea care ți se potrivește”, ne sfătuiește Applebaum. Între timp, schimbările pe care le faci îți pot îmbunătăți alte aspecte din viață… unele pe care nu le bănuiai că ar fi avut nevoie de reparații.

Idei pentru o viata cool

”Ce a mers în cazul meu”

Iată ce mici schimbări le-au îmbunătățit viața acestor femei.

”Când eram în liceu, aveam mult mai multă încredere în mine, pentru că una dintre profesoare mă îndemna mereu să-mi urmez visele și să fac ceea ce îmi place. Într-o bună zi, când mă simțeam obosită psihic din cauza slujbei, și simțeam că rutina în care intrasem mă împiedica să-mi urmez adevărata vocație, am mers la ea să-i cer sfatul. Bucuria pe care am simțit-o în privirea ei și inflexiunile calde ale vocii mi-au încărcat bateriile. De atunci, de fiecare dată când simt că nu sunt pe drumul cel bun, mă gândesc la ea și la încrederea pe care o are în mine. Nu pot să nu zâmbesc și să merg mai departe cu însuflețire.” Anca, 21 de ani.

”Sunt o persoană foarte hotărâtă în a-mi susține punctul de vedere până în pânzele albe, și chestia asta începuse să-mi afecteze relația cu iubitul. Într-o zi, am citit undeva o glumă cum că relațiile între pești ar fi cele mai durabile, pentru că niciunul nu vorbește, așa că nu se pot certa. La următoarea ceartă cu iubitul meu, mi-a venit în minte povestea cu pricina și am început să-mi țuguiez buzele ca un pește. Instantaneu ne-a bufnit pe amândoi râsul, și de atunci nu mai putem să ne certăm, pentru că terminăm prostindu-ne și râzând fără oprire.” Camelia, 27 de ani.

”Nu cu mult timp în urmă, m-am gândit că aș fi mai inspirată dacă aș citi în fiecare zi vorbe de duh și citate ale savanților lumii. Adevărul este că… nu m-am înșelat deloc! Am învățat multe și am putut să mă implic mai mult în discuții, eu care de obicei de-abia mă înduram să scot o vorbă. Prietenii apelează acum mai des la sfaturile mele și simt într-adevăr că aportul meu nu este unul minor. Sunt alta!” Simona, 26 de ani

”Am avut dintotdeauna probleme cu administrarea proiectelor pe care le aveam de dus la bun sfârșit. Niciodată nu am reușit să termin nimic la timp. Într-o bună zi, presată de teama de a o da în bară, mi-am propus să termin o anumită secțiune până la finele programului. Atât de bine m-am mobilizat, încât am reușit să termin ceea ce îmi propusesem. Drept răsplată, m-am răsfățat cu o prăjiturică de la cofetăria mea preferată, în drum spre casă. De atunci, lucrurile au început să se deruleze cu o mai mare ușurință și în prezent sunt chiar mulțumită de ritmul în care lucrez.” Despina, 29 de ani

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *