Cum iti influenteaza imaginea de sine partidele de sex

By  | 

Imaginea de sine, impresia pe care crezi că o laşi celor din jur şi părerea pe care ceilalţi o au despre tine se reflectă în oglinda imaginară de deasupra… patului! 

Stai să ghicesc… Probabil că te descrii aşa: „Sunt destul de drăguţă (nu cumva să zici „frumoasă”), dar trebuie să mai slăbesc” – şi pun rămăşag că ai indicele masei corporale absolut normal… etc. Dacă aşa te lauzi, cu siguranţă nici viaţa ta sexuală nu e de mare senzaţie. Cum mi-am dat seama? Simplu: n-ai încredere în potenţialul tău fizic, aşa că n-ai cine ştie ce curaj în pat. Totul se va schimba acum; ca-ntotdeauna, COSMO e alături de tine şi îţi arată cum îţi poţi modifica în bine părerea despre tine şi implicit, cum îţi vei „upgrada” viaţa erotică.

Presiunea societăţii

Câtă vreme mass-media promovează femeia tânără, slabă, frumoasă ca fiind idealul feminin, e şi greu să mai ai o părere bună despre tine. Fiecare dintre noi ar vrea să schimbe ceva la ea/el sau măcar să îmbunătăţească acele părţi ale corpului de care nu e mulţumit/ă. Şolduri fine, stomac plat, „pătrăţele”, fese ferme, musculatură… plus un chip de porţelan şi, eventual, o minte „brici”; e aproape imposibil să le ai pe toate, însă chiar şi persoanele care beneficiază de o bună parte dintre aceste daruri de la Mama Natură au complexe dintr-un anumit motiv. Trist este faptul că există persoane care supradimensionează acel neajuns, ajungând să-şi facă din asta o obsesie, ceva care le ameninţă permanent personalitatea.

Pierderea încrederii în propria persoană este următorul pas; avem impresia că acel defect (care poate nici nu există) este perfect vizibil şi toată lumea te judecă prin prisma lui. Încrederea în noi ne ajută să ne evaluăm pozitiv corpul şi ne sporeşte capacitatea de a ne îngriji de sănătate (iar o viaţă sexuală regulată este unul dintre capitolele de care depinde sănătatea).

Dacă tu te placi…

Şi celălalt te va plăcea! De fapt, oricum te place… Dar dacă insişti în a-ţi evidenţia părţile de care nu eşti mulţumită, în scurt timp şi celălalt va începe să le conştientizeze, chiar dacă sunt minore. S-o luăm logic: de vreme ce ţi-a cerut să ieşiţi împreună, înseamnă că i-a plăcut ce-a văzut şi că nu ar schimba nimic la tine. Şi probabil că te va învăţa şi pe tine să te accepţi aşa cum eşti; doar ştii că dragostea face minuni. În plus, ceea ce se va întâmpla mai târziu, în intimitate, ar trebui să-ţi confirme că percepţia ta despre tine este eronată.

4 exercitii simple pentru mai multa incredere in sine

Un studiu recent arată că femeile care consideră că au defecte au tendinţa de a fi foarte rezervate în pat (cea mai întâlnită poziţie: cea a misionarului, eventual sub plapumă şi cu draperiile trase), ceea ce se traduce de cele mai multe ori cu lipsa satisfacţiei sexuale de ambele părţi.

Din patru unghiuri

Modul în care te percepi tu ar trebui să coincidă cu imaginea pe care cei din jur o au despre tine şi este necesar să se situeze între anumite limite (nici prea jos, dar nici foarte sus)…

  1. Dacă te simţi bine în propriul corp, iar ceilalţi au o părere pozitivă, situaţia este ideală. Şi nu e obligatoriu să ai măsurile 90-60-90 pentru asta. E vorba despre modul în care alegi să te expui şi de impresia pe care o laşi prin modul de a gândi, de a vorbi, de a te mişca (inclusiv în pat) şi de a te îmbrăca. Nu în ultimul rând, oamenii tind să se lase influenţaţi între ei, indiferent de situaţie; la fel cum… veselia, să zicem, e contagioasă, şi pozitivismul se poate transmite de la noi la ceilalţi.
  2. Te simţi bine în propriul corp, dar ceilalţi au o părere negativă despre cum arăţi… nici aşa nu e tocmai rău – pentru că înseamnă că nu te interesează prea tare opiniile altora, însă poate fi vorba despre o distanţare de realitate. Eşti sigură că nu exagerezi, că nu te expui prea tare şi că nu te consideri net superioară celorlalţi?
  3. Tu nu te placi, iar cei din jur dezaprobă acest lucru, deci te plac aşa cum eşti. Subestimarea propriei persoane, adevărată ori ba – pentru că există unii care „cerşesc” atenţia şi aprecierea celorlalţi expunându-se mereu în mod peiorativ – poate avea mai multe cauze: lipsa încrederii în sine, nesiguranţa, timiditatea, educaţia primită în familie, faptul că cineva a avut grijă să-ţi strice părerea despre tine etc. Autocritica trebuie să existe, dar în anumite limite.
  4. Nu-ţi place de tine şi nici cei din jur nu par să te placă. Cineva spunea odată că „nu există femei urâte, ci doar femei cărora nu le pasă cum arată sau care cred că sânt urîte” (Estee Lauder). Şi ce dacă nu arăţi ca un fotomodel, şi ce dacă eşti mai plinuţă…! Poţi compensa asta în o mie de feluri. Iar atitudinea e pe primul loc! Dacă le arăţi celorlalţi toate părţile tale bune şi nu le atragi constant atenţia asupra celor mai puţin bune („Sînt urâtă, grasă… etc.”), vor ajunge să te placă. 

Cu lumina aprinsă

Sexul pe întuneric nu trebuie practicat foarte des. Desigur, e interesant să nu ştii încotro se îndreaptă mâinile ori buzele partenerului! Există femei care nu asociază lumina cu sexul, deoarece se tem că partenerul ar putea observa anumite lucruri de ordin fizic de care ele nu sunt tocmai mândre. Şi-ar mai fi un lucru trist: lipsa încrederii în tine şi resemnarea (Asta e, am 80 de kg…!) sunt strâns legate una de alta. Simplu: dacă ai ambiţie şi încredere şi-ţi spui să vrei ceva (să pierzi în greutate, de exemplu), pe măsură ce vei vedea că planul tău dă rezultate, cu atât vei deveni mai încrezătoate şi mai perseverentă. Cât despre ce-o să se întâmple în pat… Povesteşte-ne, sigur ne vei inspira pentru un articol fierbinte!

Cum am ajuns sa imi ador formele

Respectul de sine

Cheia câştigării respectului faţă de propria persoană este atitudinea pozitivă; spunându-ţi singură că tu eşti unica stăpână pe viaţa ta. Lipsa stimei personale poate fi cauzată de o mulţime de factori: singurătatea, faptul că nu te simţi suficient de atrăgătoare şi nu ai încredere în forţele tale. Aici începe cercul vicios: ajungi să iei decizii nepotrivite, iar asta se poate traduce prin acceptarea de relaţii sexuale atunci când nu-ţi doreşti asta cu adevărat, pentru simplu motiv că îţi doreşti să fii plăcută. Iată paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a schimba situaţia; întreabă-te…

  • „Ce anume mă deranjează la mine?” Dacă eşti conştientă de modul cum arăţi, vei înceta să te mai compari cu modelele din pictoriale, că deh, nu putem fi toate… Angeline, şi la urma urmei, nici „Brazii” nu-s pe toate drumurile.
  • „Cine sunt prietenii mei?” Amicii tăi trebuie să fie – pe de-o parte – cei care te fac să te simţi bine aşa cum eşti, care nu încearcă să-ţi scoată în evidenţă eventualele defecte, dar şi cei care te motivează.
  • „Cine este partenerul meu de sex?” Când vine vorba despre asta, trebuie neapărat să te pui pe locul întâi: tu eşti cea care îl alege pe el, de fapt, trebuie să fie reciproc.
  • „Când am spus NU ultima dată?” E bine să fii politicoasă, însă asta nu înseamnă că trebuie să accepţi mereu ceea ce ţi se cere, mai ales atunci când nu eşti de acord (inclusiv în aşternut).

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *