Cum e sa fii atacata in social media

By  | 

Atunci când Julie Plec, creatorea și producătorul executiv al seriei de succes Jurnalele Vampirilor, și-a dat seama că e victima unui atac violent în social media, a fost obligată să-și reconsidere planul de luptă.

Acum aproape un an și jumătate, Nina Dobrev a declarat că păsărește Jurnalele Vampirilor. Șocul, lacrimile și furia fanilor erau de înțeles și previzibile. Dar niciodată nu mi-am imaginat că toată această furie va fi direcționată către mine. Eu eram dușmanul, diavolul… Le răpisem ceva important și își doreau să mă pedepsească. Dintr-odată, mi-am dat seama că această campanie a urii era creată special pentru mine. ”Ești grasă”, ”N-o să te iubească nimeni niciodată”. M-au botezat Julie ”Plague” (ciumă) și mi-au lipit capul de corpul personajului Hulk, publicând mesaje usturătoare despre mine pe Twitter. Eram oripilată. Personajul Ninei, la creația căreia am contribuit, construit anume pentru a fi adorat, era folosit împotriva mea, prin mesaje dure, precum ”Mori, târfă”.

Prin dezvăluirea acestor detalii nu vreau să exprim cât de rănită m-am simțit (deși mi-a fost extrem de greu) sau cât de nedrept e faptul că oamenii au puterea de a-i insulta pe alții sub protecția anonimatului. Sau că social media a devenit un teren minat de o violență pe care n-am prevăzut-o. Ideea e, mai degrabă, că am învățat ceva despre mine în timp ce eram pusă la pământ: și eu pot să fiu o fată rea.

5 semne ca tu si partenerul aveti nevoie de un social media detox

Mi-am dat seama că îmi face plăcere să-i aud pe ceilalți spunându-mi: ”Nu-i mai lua în seamă pe cei care te urăsc. Nu sunt decât niște ratați care locuiesc în pivnița mamei lor”. Mi-i imaginez pe acești ”ratați” și mă simt mai bine cu mine. Insultele lor dor mai puțin dacă îi etichetez drept ”patetici”. Le diminuez valoarea pentru a o proteja pe a mea. Am observat că pot să glumesc pe seama altora doar ca să fac oamenii să râdă și astfel să le câștig simpatia. Dacă le obțin aprobarea, stima mea de sine crește instant. Le judec pe fetele care poartă rochii scurte, strâmte și platforme de 15cm. Mă irită hipsterii cu barbă ca a lui Iisus și cer care nu se exprimă corect. Îi judec pe oameni în tăcere și chiar fățiș, ceea ce înseamnă că sunt la fel de capabilă de cruzime ca și cei care mă atacă.

5 moduri in care social media iti afecteaza viata

În urma acestei descoperiri, am decis să-mi schimb atitudinea și să-i privesc pe ceilalți (chiar și pe cei mai răutăcioși) prin ochiul compasiunii, al bunătății și înțelegerii. Nu cumva ”ratatul din pivniță” e doar o fată furioasă care nu are cu cine să vorbească despre cât de alienată și frustrată se simte în această lume haotică? Oare eu nu sunt geloasă pentru că fata aceea în rochie super-strâmtă e suficient de încrezătoare încât să-și arate formele, în timp ce eu simt nevoia să le ascund pe ale mele? Zilnic, o reperez pe răutăcioasa din mine și îi țin pieptul cu unicorni și curcubeie. Duc o luptă continuă împotriva gândurilor mele negative. Iar atunci când mi se ivește ocazia de a mă face plăcută ”murdărind” pe altcineva, mă resetez imediat. Nu e ușor. Hollywood, Twitter, prietenii noștri – toată lumea contribuie la o stare permanentă de ură.

Social media iti scade increderea in tine?

Cu cât ne provocăm mai abitir unii pe alții, cu atât mai populari devenim în mediul online. Dar nu putem să ținem discursuri agresive împotriva haterilor virtuali fără să realizăm că și noi contribuim la această cultură a urii. Cât îți trăiești viața și acumulezi prieteni, atât reali, cât și virtuali, întreabă-te: și tu urăști? Dacă răspunsul e da, de fiecare dată când te simți tentată să ataci pe cineva, imaginează-ți ceva care te face să zâmbești: o piesă haioasă, un personaj amuzant, sclipici, ghirlande – și nu lăsa răul să scoată colții.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *