Cum alegi vinul in functie de mancare

Oricine apreciază o masă gustoasă acompaniată de un vin de calitate, dar cum poţi ştii ce tip de vin se potriveşte cu un anumit preparat? Să asociezi băutura cu mâncarea nu este atât de greu; oricine poate să facă asta, chiar dacă nu este un cunoscător, urmând câteva reguli simple.

În primul rând, trebuie să cunoşti câteva informaţii despre tipurile de vin existente: roşu, alb, rose şi vin spumant.

Vinul roşu are un caracter puternic şi o aromă puternică. Se serveşte la minim 6 grade Celsius. Câteva exemple: Pinot Noir, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec.

Ce efecte are alcoolul asupra sexului

Vinul alb nu este atât de puternic – poate fi catalogat drept un vin delicat. Are o aromă mai proaspătă şi fructată şi se serveşte rece. Câteva exemple: Muscat, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio.

Vinul rose nu este atât de puternic nici în ceea ce priveşte concentraţia de alcool, dar nici în ce priveşte aroma. Are o aromă ce poate fi descrisă ca feminină, elegantă şi se serveşte de obicei rece (maxim 6 grade Celsius).

Vinul spumant se deosebeşte de şampanie prin modalitatea prin care este obţinut. Şampania adevărată se produce doar din anumite tipuri de struguri, iar munca durează ceva timp… de aici şi preţul mai mare. Vinul spumant are un caracter dinamic şi acid, are arome fructate ce duc cu gândul la zilele de vară şi se serveşte mereu rece.

Ce stii despre ceea ce bei?

Acum că am clarificat asta, cum alegem vinul în funcţie de mâncare?

Vinul roşu este potrivit în special mâncărurilor mai grele, precum preparatele din carne gătite la cuptor sau grătar, dar şi celor foarte savuroase. De asemenea, îl poţi bea şi alături de brânzeturi sau o prăjitură cu caracter puternic. Este recomandat să îl consumi în sezonul rece.

Vinul alb se potriveşte cel mai bine mâncărurilor vegetariene sau mâncărurilor mai uşoare, în general (peşte, fructe de mare, fructe exotice, aperitive). 

Vinul rose este mai simplu de asociat, potrivindu-se atât cu mâncăruri mai grele, cât şi cu unele uşoare. 

Super alimentele lui Dr. Oz

Cât despre vinul spumant, este băutura potrivită atunci când vrei să te răsfeţi sau pentru evenimente speciale. Se consumă alături de preparate uşoare: dulciuri, fructe, mâncăruri gourmet.

După cum vezi, nu este tocmai greu să alegi vinul în funcţie de mâncare. Regulile sunt destul de logice, de fapt: un vin spumant parcă nu prea se potriveşte cu o friptură de vită, nu? Simţi nevoia să guşti un vin roşu.

De asemenea, nu te mulţumi cu cel mai ieftin vin din supermarket. Data viitoare când cumperi un vin, alege unul de calitate şi vei observa că diferenţa este mai mult decât evidentă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.