Cu scopurile la psiholog – Iata cum obtii tot ce vrei

By  | 

COSMO face praf cele mai cunoscute mituri despre goal-setting și-ți spune cum obții tot ce vrei de la viață.

Scopuri făcute publice

Ești sfătuită să le spui tuturor ce ai de gând să faci pentru a obține un kick de încredere. Totuși, efectul va fi… invers. Iată de ce: „Din păcate, mintea are prostul obicei de a sabota tentativele noastre de a controla ceea ce gândim și intenționăm să facem. Noi cercetări (ale departamentului de psihologie a Universității din New York) au demonstrat că simplul fapt de a ne face publice scopurile poate avea un efect opus celui pe care-l așteptăm. După ce participanții la studii au împărtășit altora planurile lor, aceștia nu au mai depus eforturi susținute pentru a studia, a obține un job, și nici nu au mai profitat de oportunitățile ivite”, explică Jeremy Dean, doctor în psihologie și cercetător la University College London. Ce se întâmplă de fapt? Ai impresia că ai făcut deja un pas important către atingerea scopului propus și, dacă a fost atât de ușor, la fel va fi tot „drumul”. Din păcate, când vei da cu nasul de greu, vei avea tendința de a renunța.

Planurile altora, unele care nu ți se potrivesc

Amica ta Ina vrea să mai slăbească 5 kilograme, Ana visează la un iPad, Vlad te tot bate la cap cu faptul că trebuie neapărat să vadă India. Cum ți se servesc în fiecare zi porții consistente de vise de la prieteni, ai tendința de a le prelua, de a le face ale tale. Și nu ai de ce să te învinovățești… entuziasmul și visarea sunt contagioase. Totuși, înainte de a te pune pe roate pentru a împlini dorințele altora, analizează-le și vezi dacă îți aparțin.

5 obiceiuri ale tipelor puternice si ambitioase

Prea multe planuri, prea multă confuzie

E bine să-ți faci o listă cu ce scopuri vrei să materializezi, dar nu e cazul să înghesui o grămadă – te vei bulversa și nu vei mai duce la bun sfârșit nici unul. „Când oamenii au prea multe planuri, au tendința de a se concentra pe cele mai ușoare. Dacă cele mai dificile sunt și cele mai importante, atunci scopul final va avea de suferit”, sfătuiește Dean.

Batalia morala – Scop vs Principii

Scopuri pe termen scurt, cele pe termen lung sunt, ei bine, prea fantasmagorice

„Scopurile pe termen scurt încurajează gândirea activă. Vrei ca afacerea ta să fie bine-mersi și peste cinci, zece sau 20 de ani? Să-ți dau un exemplu grăitor: motivul pentru care nu vei găsi un taxi într-o zi ploioasă în New York e că taximetriștii fac o treabă așa de bună încât își ating targetul zilnic cu mult înainte de finalizarea programului și, mai mult, își permit să nu iasă în zilele în care traficul e îngreunat de condițiile atmosferice”, explică Dean. Acum ai înțeles? Un scop pe termen lung trebuie împărțit în unele mici, pentru care să muncești zilnic.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *