Compune o scrisoare de multumire. Azi!

By  | 

Ai uitat cum este să descoperi o scrisoare în cutia poștală? A venit timpul să-ți aduci aminte și să te reapuci de compus scrisori de mulțumire.

Recent am primit o felicitare de ziua mea de la o prietenă care a emigrat acum ceva timp în Franța și care a redescoperit plăcerea de a compune scrisori în Paris, așa că a ținut să mă contamineze și pe mine, trimițându-mi o superbă carte poștală și un text de o candoare dezarmantă, în care-mi spunea simplu și sincer că-mi mulțumește că-i sunt prietenă. Nu am cuvinte să-ți spun cât de mult m-a bucurat acea carte poștală și cât de fericită am fost în acea zi.

Este păcat că am uitat să scriem de mână mesajele importante pe care le avem de transmis și ne-am lăsat duse de valul tehnologiei. Recunoaște, oricât de frumos este să vezi un Wall plin de ”la mulți ani”, te bucuri mai mult atunci când cineva te sună să-ți ureze toate cele bune sau când, ca prin minune, primești o carte poștală.

De ce sextingul iti face bine

Îți propun și ție să redescoperi plăcerea de a compune bilețele de mulțumire și scrisori lungi și frumoase celor care îți fac viața mai frumoasă, de la șefi care te-au ajutat când aveai nevoie, la prieteni de suflet sau rude pe care nu le-ai mai văzut de mult timp. Vei fi mai fericită și vei culege beneficii.

Mulțumește mai des și la birou

„Este o artă care moare. De aceea este o oportunitate de a ieși în evidență la birou și nu numai”, explică Anna Musson, expertă în etichetă.

Astfel, dacă ai fost la interviu și chiar îți dorești acel loc de muncă și ți-a plăcut totul acolo, de la potențialii colegi la atmosferă și persoana cu care ai dat interviul, trimite-i intervievatorului o scrisoare de mulțumire în care să-ți exprimi gratitudinea pentru oportunitate, pentru faptul că ți s-a dat o șansă să arăți ce poți.

Cu siguranță vei obține câteva bile albe în lupta pentru job și, chiar dacă nu vei fi desemnată pentru post, te vei putea bucura cu adevărat la gândul că ai adus bucurie cuiva. Crede-mă, cu siguranță mai devreme sau mai târziu vei fi recompensată pentru asta.

Cum sa accepti elegant un compliment

”Societatea modernă suferă de o boală comportamentală – ni se pare că totul ni se cuvine. Intervievații cred de multe ori că firma ar fi norocoasă să-i aibă, așa că nu arată nici un fel de recunoștință”, spune Musson.

Nu o ”da” în siropuri

Recunosc, nu-mi plac deloc acele mesaje-clișeu pe care le primesc de Crăciun și Paște, cele cu lumina care să intre în suflete și-n case și să însoțească… bla bla sau cu noul an care să fie precum sufletul tău… Nu este vorba că nu apreciez gestul celor care le trimit, dar, din punctul meu de vedere, decât să trimiți un mesaj pompos și pe care toată lumea l-a mai auzit de o sută de ori, mai bine te rezumi la un simplu ”Sărbători fericite” sau ”La mulți ani” sau compui ceva sincer și frumos special pentru persoana în cauză.

La fel stau lucrurile și cu felicitările de onomastică sau mesajele de mulțumire. Nu te chinui prea tare să scoți tot ”lirismul” pe hârtie, o să sune artificial – mai bine te rezumi la a fi sinceră și directă.

Fii pregătită din timp

Câteva foi albe sau ivorii, cu floricele sau arabescuri discrete și plicuri în ton, sunt ieftine și de efect. Cumpără câteva ca să le ai pregătite pentru momentele acelea minunate în care chiar vrei să-i spui cuiva mulțumesc din tot sufletul.

Bunele maniere cand vrei sa-ti dai demisia

Astfel, dacă le ai deja la îndemână, vei avea mai puține șanse să te răzgândești de vreme ce nu trebuie să te motivezi pentru a te duce la cumpărături.

Nu contează cât de talentată ești

Sincer, chiar nu-ți bate capul întrebându-te dacă vei găsi sau nu cuvintele potrivite sau dacă vei putea închega un mesaj care să impresioneze destinatarul… Simplul fapt că aloci timp și creativitate pentru a scrie un bilețel cu un mesaj frumos și că-l pui la poștă are o valoare inestimabilă pentru cel care citește.

Alocă puțin timp scrierii

Dacă nu ai talente ascunse de scriitor sau nu lucrezi în domeniu, este tare greu să faci în așa fel încât cuvintele să curgă pe hârtie fără mari eforturi. De aceea este bine să nu te grăbești când te apuci să compui o scrisoare și să o scrii și rescrii pe o bucată de hârtie înainte de a o ”trece pe curat”. ”Există o formulă a scrisorii de mulțumire – exprimă-ți gratitudinea, fă referire la evenimentul pentru care mulțumești și apoi la viitor. Spune ceva de genul: ”Sper să ne vedem în curând.” sau ”Treci pe la noi data viitoare”, spune Musson.

Comments

comments