Competitia – motiveaza sau afecteaza?

By  | 

De multe ori, un impuls face minuni în atingerea scopurilor. Uneori, însă, le poate influenţa într-un mod… nimănui favorabil! 

În ,,arta” primilor paşi am fost motivaţi de zâmbetul părinţilor, care ne aştepta la celălalt capăt al holului. Bastonaşele din clasa întâi ne-au ieşit (aproape) impecabil, la încurajările lor. Cu cât am crescut în ani, au crescut şi pretenţiile, iar căile de a ne motiva pe noi înşine s-au înmulţit. De la gradiniţă şi până azi schimbăm încontinuu mediul de activitate, iar competiţia ia naştere oriunde convieţuiesc oameni. Dar suntem diferiţi, deci ne influenţează în mod diferit. Pozitiv, ar fi ideal!

La birou 

Atunci când îţi place ceea ce faci, nu e un mare efort să te străduieşti să-ţi iasă cât mai bine cu putinţă. Ba chiar ţi se pare vital. Iar când oamenii cu care lucrezi văd lucrurile în aceleaşi culori, atunci totul e perfect. Dar atunci când sunt mai buni ca tine?

Ok, în săptămânile astea te-ai gândit bine şi ai cele mai strălucite idei de care s-ar putea servi compania în care lucrezi. După câteva zile, descoperi că cineva nu ţi-a dat dreptate şi a luat de bună ideea unei alte colege. La început ţi se pare nedrept, însă după ce treci peste furie şi dezamăgire, îţi dai seama că ideea respectivei este, într-adevăr, genială şi merită promovată. Lasând la o parte faptul că te vezi făcând parte din categoria învinşilor, această situaţie te poate aduce în ringul competiţiei. Poţi juca respectând regulile sau poţi câştiga aducând prejudicii adversarului.

Nu-ţi face un scop din a te răzbuna pe colegă doar pentru că de data asta a fost cu un pas înaintea ta. Astfel de gânduri îţi întunecă viaţa şi îţi pun în pericol cariera. Ar fi foarte bine dacă această ,,luptă” în care ai intrat ar scoate la iveală tot ce ai mai bun de arătat din punct de vedere profesional. Nu uita că victoria ,,curată” oferă satisfacţii mult mai mari şi te ajută să evoluezi ca om… în ochii celorlalţi, dar şi în ai tăi.

Între prieteni 

A avea sau a nu avea prieteni este, în ambele cazuri, dificil. Uneori dificil să le faci faţă, alteori să-i păstrezi.

Prietenii tăi sunt adunaţi din mai multe colţuri ale ţării. Şi aparţin ambelor sexe. Unii sunt căpătaţi încă din copilărie, alţii de curând. Unii lucrează în acelaşi domeniu ca tine, alţii n-au nici o legatură cu cariera pe care ţi-ai ales-o. Însă cel mai important este că vă leagă prietenia. Când reuşiţi să vă adunaţi toţi la un mic party, e foarte plăcut sentimentul revederii, dar discuţiile ce urmează pot fi deranjante pentru unii. De obicei, subiectul este bazat pe performanţe. Care ce a mai studiat, realizat, impresionat… Aşadar, oricât de prieteni îţi sunt ei, ai grijă pe ce ton îţi etalezi cele două facultăţi terminate şi cele câteva joburi în care ai excelat până acum. Chiar şi maşinile achiziţionate. Pentru că cei care nu se pot lăuda cu prea multe, fie vor încerca să te depăşească (ceea ce nu e un lucru rău), fie uită de prietenie şi te trezeşti peste noapte cu beţe-n roate. Aşa cum am zis, suntem surprinzător de diferiţi!

Comments

comments