Cele 7 etape post-despartire

By  | 

Şocul iniţial

”Deci, ce s-a întâmplat acum?” Confuzie, teamă, nesiguranţă, e o furtună în sufletul tău şi nu ştii ce ar trebui să simţi în acel moment.

Sfat: nu te pierde cu firea, o să ieşi din situaţia asta în curând! Încearcă să faci plimbări lungi şi să meditezi la situaţie, caută să te gândeşti dintr-o perspectivă logică.

 

 

 

Negarea

Te gândeşti că dacă nu accepţi despărţirea, aceasta nu s-a întâmplat, de fapt, deloc. Îl vei suna, îi vei scrie, în încercarea de a-l face să înţeleagă că nu accepţi situaţia. Cea care trebuie să accepte ceva eşti tu, însă, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Deschide-ţi sufletul în faţa unui prieten sau începe să-ţi scrii gândurile într-un jurnal. Te va ajuta.

Izolarea

Odată ce ai acceptat despărţirea, simţi că toată lumea este împotriva ta şi simţi nevoia să te izolezi. Nu le mai răspunzi prietenilor la telefon, îţi întrerupi activităţile de rutină, nu mai ai grijă de tine. 

Sfat: autocompătimirea nu îţi va aduce decât mai multă suferinţă. Caută motive de a merge mai departe, de a te bucura de situaţie şi dacă nu ai, crează unele. Prietenii şi familia care te iubesc, un job nou, o vacanţă într-un loc pe care îl iubeşti.

 

 

Furia

De la tristeţe ai trecut la sora ei mai mare şi mai urâtă, furia. Îl vei învinovăţi nu doar pentru că te-a făcut să suferi că v-aţi despărţit ci şi pentru cam tot ce este rău pe lumea asta şi îşi vor veni numeroase idei de răzbunare. Nu pune în aplicare nimic din planurile de ”pay back” pe care le gândeşti, caută o altă modalitate de a-ţi canaliza energia negativă. Fă sport sau vorbeşte cu cineva apropiat despre toate sentimentele întunecate care te-au cuprins.

Negocierea

În lupta ta interioară de a înţelege ce nu a mers bine cu voi doi îţi vei găsi numeroase ”defecte”, majoritatea închipuiteŞ că eşti prea grasă / slabă, că nu ai fost destul de înţelegătoare, că ai fost prea posesivă, etc. Vei încerca să le ”remediezi”, să te schimbi într-o altă persoană, care crezi că ar fi mai pe placul lui, în speranţa că îl vei putea avea înapoi.

Ei bine, dacă el nu te-a vrut aşa cum eşti, atunci mai bine că v-aţi despărţit! Învaţă să te iubeşti şi să te apreciezi, chiar dacă el nu a făcut-o.

 

 

Depresia

O să te simţi neputincioasă, dar nu e aşa. Despărţirea ţi-a dat mai multe opţiuni de viaţă. Nu te lăsa pradă disperării, dacă el nu te-a vrut asta nu înseamnă că vei rămâne singură pentru tot restul vieţii. Din contră, vei găsi pe cineva care să te aprecieze şi iubească aşa cum meriţi.

Acceptarea

După multe lupte interioare, nesiguranţă şi durere, ai ajuns la etapa în care tragi concluziile constructive din tot ce s-a întâmplat. Chiar dacă vei mai avea momente de tristeţe, bucură-te de viaţa ta aşa cum este ea acum şi mai ales fă-ţi planuri de viitor!

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *