Ce te invata prietena rautacioasa

By  | 

Știi ce se spune despre prietena răutăcioasă din gașca ta: „Nu ai vrea să ți-o faci de dușman!”. Este un sfat bun, însă ce-ar fi dacă în loc să te temi, ai descoperi ce lucruri bune ai de învățat de la ea?

Isprăvile diabolicei Valerie Malone din serialul tv Beverly Hills 90210 (este foarte ok dacă nu-l mai ții minte; înseamnă că te-ai născut după 1995!) m-au învățat cel puțin un lucru – să nu te joci niciodată cu psihicul unui bărbat, folosindu-te cu cruzime de un test de sarcină… fals. Nu de alta, dar s-ar putea ca toată scamatoria să se întoarcă împotriva ta atât de urât, încât nu vei mai prezenta încredere nici când spui cât e ceasul. Totuși, lăsând ficțiunea deoparte, experiența reală de viață căpătată de-a lungul timpului m-a făcut conștientă că personaje rău intenționate ca Valerie există tot timpul în preajma noastră, însă secretul nu e să le contrăm sau să le judecăm, ci să găsim puterea să le… acceptăm. Kelli Mahoney, licențiată în studii sociale, cu cărți publicate în SUA, spune într-unul dintre articolele sale că, deși este un sentiment extrem de puternic, ura poate fi controlată. Mai mult, depășirea ei este, de fapt, o alegere la îndemâna oricui. Cu gândul la tipele “bitchy” pe care le-am cunoscut și pe baza unui mic research în redacție, am identificat cele mai bune patru lucruri pe care le poți învăța de la fetele rele.

Așadar, învață de la prietenele “bitchy” să…

#1 NU le răspunzi cu aceeași monedă

„Folosește-ți bunele maniere pentru a le diminua impolitețea” recomandă Amy Alkon, autoare a mai multor cărți despre eticheta secolului al-XXI-lea și despre cum să manageriezi relațiile conflictuale. În I See Rude People (disponibilă pe amazon.com) Amy spune că prietena ta cea răutăcioasă e cel mai probabil să se „dezumfle” atunci când îi răspunzi unui atac verbal cu: „Scuză-mă! Te-am jignit? Nu am vrut, te rog să mă ierți!”. Atitudinea calmă pune cu botul pe labe și cea mai nesuferită viperă, fiindcă nu va ști cum să reacționeze – oare o ironizezi sau chiar îți ceri scuze? A-ți controla mânia în orice context aduce deseori mai multe beneficii decât a da curs cuvintelor ofensatoare.

Vrei sa ai succes? Iubeste-ti rivalii

#2 NU te atașezi de chestii materiale

Stai calmă, nu o vom da în filozofări despre spiritualitate, însă știi și tu că dependența de obiecte te poate face mai vulnerabilă și mai predispusă la „episoade” depresive. Poveste reală: după ce o companie aeriană a rătăcit definitiv valiza unei prietene (pe care, apropo, o detestam în secret din cauza sarcasmului și aparentei indiferențe cu care trata orice situație), spre surprinderea mea, ea nu s-a raportat la incidentul respectiv ca la cel mai tragic episod din viața ei (așa cum, măsturisesc, aș fi fost înclinată eu să reacționez). Din contră, și-a publicat, într-o notă foarte amuzantă, oful pe Facebook și a inițiat un experiment pe care l-a prezentat zilnic pe Instagram: „Cum să supraviețuiești în Paris cu aceeași ținută très chic timp de cinci zile.” Morala: puterea unei fete bitchy de a depăși micile necazuri ale vieții cu fruntea sus te învață și pe tine să fii mai relaxată și te salvează de la muuulte nopți nedormite.

Atentie! Fete rele la orizont

#3 NU pui suflet în ceea ce pățesc alții

Una dintre învățăturile lui Deepak Chopra, cuprinse în cartea sa, Cele șapte legi spirituale ale succesului, sună cam așa: „Oriunde mă voi duce și cu oricine mă voi întâlni, voi dărui ceva. Darul meu poate fi un compliment, o floare sau o rugăciune.” Interesant sfat, mai ales că l-am primit recent din partea unei tipe pe care tocmai o auzisem reproșându-i cu aroganță iubitului ei că, din cauză că e prea bun cu apropiații lui, aceștia îl… iau de prost. I-am cerut explicații, pentru că acțiunile ei se băteau oarecum cap în cap, însă ea m-a lămurit simplu: o metodă isteață de a nu te încărca cu energia negativă a altora este să nu te implici în problemele lor, pentru că doar ei știu cel mai bine ce au de făcut. Mi se pare o decizie foarte bună, mai ales că (se arată într-un studiu publicat de British Medical Journal), în funcție de gradul de empatie al fiecăruia, statul în compania unui prieten supărat pe viață te poate face cu până la 7% mai tristă. Asta nu înseamnă că nu poți, dacă te simți în stare, să îl asculți cu relaxare, să îi zâmbești cu bunăvoință și să îl încurajezi.

Inamicele din spatele celor mai bune prietene

#4 NU te lași intimidată de nimeni

Așa cum spuneam, toate subpunctele care alcătuiesc acest articol sunt bazate pe fapte reale. Astfel, un alt lucru pozitiv pe care l-am reținut de la o fostă prietenă… cam “negativă” (că doar de-asta-i totuși fostă!), este să nu mă fâstâcesc și să nu cedez în fața nimănui, indiferent de conjunctura în care mă aflu. Argumentul ei, care mi-a făcut declicul definitiv, a fost: „Dar de ce să-mi fie rușine? Nu sunt și ei tot oameni ca mine?”. Destul de clar, nu? Cum aș modela eu această atitudine ultra-agresivă? Sânge rece, fiindcă înseamnă cap limpede! Jonathan Wells, life coach, susține că odată ce înveți să-ți controlezi ego-ul, acesta nu va mai putea fi stârnit atât de ușor de o persoană intimidantă, iar tu vei fi mult mai pregătită să ieși în câștig din orice provocare. Depinde de tine dacă le permiți sau nu altora să te facă praf prin tachinări verbale.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *