Ce se ascunde in spatele intrebarilor la un interviu

By  | 

Desi pare ca sunt doar de umplutura pana cand se ating punctele importante ale discutiei, ele ascund mai mult decat simple curiozitati.

Iti dezvaluim in continuare ce se afla in spatele celor mai des folosite intrebari intr-un interviu pentru un nou job.

1. Poti sa-mi spui cate ceva despre tine?

Este ridicol ca angajatorul sa se astepte ca tu sa iti expui intreaga personalitate si toata experienta intr-un singur raspuns. Ceea ce vrea de fapt de la tine este sa iti testeze abilitatea de a socializa si de a sintetiza cele mai importante aspecte care te definesc.

2. Care sunt cele mai mari slabiciuni ale tale?

Doar nu crede cineva ca vreun intervievat va raspunde sincer la aceasta intrebare. Nimeni nu o sa se apuce sa-si dea pe fata defectele in fata celui care va lua decizia de angajare. Se urmareste totusi abilitatea de a depasi obstacole, si eventual poti mentiona un defect pe care l-ai remediat in timp.

3. Unde te vezi peste cinci ani?

Intrebarea este putin exagerata, avand in vedere ca viata este atat de imprevizibila. Cei mai multi cad in capcana de a raspunde asa cum cred ei ca ar vrea angajatorul. Nu se asteapta insa nimeni sa juri fidelitate companiei pentru o vesnicie. Omul din fata ta vrea doar sa-si faca o idee despre planul tau de cariera si cum se potriveste cu viitorul firmei.

4. De ce vrei sa lucrezi pentru aceasta companie?

Tricky question! Daca tie ti se pare ca este redundant atata timp cat esti deja acolo sa dai un interviu pentru o slujba la acea companie, angajatorul este de alta parere. Motivatia este importanta pentru el. Daca vii doar pentru un salariu mare sau pentru ca nu-ti mai placea fostul job, s-ar putea sa nu fii apreciat. Trebuie sa simti ca te potrivesti firmei pentru a putea avea totodata un randament bun.

5. Care sunt hobby-urile tale?

Desi pare ca iti invadeaza viata personala, aceasta intrebare nu vrea sa te faca sa te simti mai putin confortabil in timpul interviului. Dimpotriva. Pasiunile si modalitatile de a-ti petrece timpul liber pot spune multe despre tine si despre care sunt prioritatile tale. Spre exemplu, o persoana care prefera pictura este potrivita intr-un mediu creativ.

6. Cum te-ar descrie colegii de munca?

Intervievatorul stie ca nu poti citi gandurile colegilor tai, vrea doar sa vada cum crezi ca esti tu perceputa din exterior. Si tu, si el stiti ca raspunsul e in majoritatea timpului o minciuna, dar diferenta se face intre genul de persoana modesta si cea care nu mai tace atunci cand este intrebata despre sine.

7. De ce vrei sa pleci de la actualul loc de munca?

In aparenta, este o intrebare simpla. Pleci pentru ca nu-ti mai place, nu mai esti multumita si motivele pot sa vina fara sfarsit. Viitorul tau sef vrea totusi sa-si faca o idee despre cum te-ai inteles cu fostul superior, daca au aparut divergente care au dus la demisia sau concedierea ta. Acest lucru i-ar putea da de gandit, nimeni nu vrea un angajat cu care sa nu se inteleaga.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *