Ce sa nu spui intr-o conversatie desteapta

By  | 

Să ştii să taci când trebuie şi să identifici momentele cheie cere să exersezi din timp arta comunicării. Iată de ce să ţii cont.

Ştii acel sentiment pe care îl ai uneori când realizezi că persoana cu care conversezi pur şi simplu te-a înţeles greşit şi nu e nici pe departe conştientă de ceea ce îţi propuseseşi să transmiţi ? Ei, bine, poate că te pierzi în detalii sau poate că pur şi simplu te străduieşti prea mult. Şi uneori, chiar nu trebuie să îţi faci griji, pentru că poate nu merită să te afecteze. Totuşi, nici să cazi în cealaltă extremă nu este recomandat. Odată, un tip care nu reuşea să fie deloc diplomat în faţa femeilor, i-a zis vădit îngrijorat unei prietene de-a lui : „Aoleo, dar de ce eşti neagră la ochi?“. Glumă sau nu (deşi nu era!), tipei nu i-a picat bine şi s-a dus glonţ la oglindă pentru a verifica dacă nu cumva machiajul grunge i se întinsese prea mult. Deci iată câteva replici pe care să le eviţi în dialogul cu altcineva :

Ai slabit !

Chiar dacă e clar că acea persoană e mai uşoară cu 20 kg, evită să exclami legat de cât de mult a slăbit. Sigur, tu intenţionezi un compliment, dar e posibil să pari că te miri de cât de grasă era. În schimb, spune-i că pur şi simplu arată grozav şi că ţii musai să îi afli secretul pentru acel look fantastic.

Esti ok ? Pari obosita.

Pe bune, cine vrea să audă asta ? Cu alte cuvinte, este ca şi cum i-ai spune că are cearcănele adânci până în pământ şi câteva riduri de la ochi puţin mai accentuate decât de obicei. Renunţă să îi spui că arată obosită şi întreabă persoana doar dacă totul este în regulă. Astfel, va sesiza că îi porţi de grijă, fără să se simtă insultată.

Tu mereu…/Tu niciodata…

„Tu mereu întârzii la muncă“sau „Tu niciodată nu ajungi la timp“ – sună enervant, nu-i aşa ? În loc să scoţi ochii cuiva cu exprimarea asta, fii deschisă şi directă. Spune-i că te deranjează că întârzie, mai ales că se repetă de ce nădejde în momente difíciles, şi fii sigură că atitudinea pozitivă îţi va fi răsplătită.

Cum zici tu

Când răspunzi cuiva altfel, dai impresia că nu te interesează şi că nu îi preţuieşti opinia. Deşi poate suna ca şi când nu eşti afectată de ceea ce ţi-a spus, în realitate pari indignată şi neîmpăcată. Vorbeşte deschis şi spune-i ceva de genul: „Ok, de acord, dar uite ce sugestii am eu. Ce părere ai?“

A, nu, eu nu am patit asta

Nici o persoană nu se poate simţi încurajată dacă atunci când îţi împărtăşeşte un necaz, tu îi spui că tu nu ai trecut prin asta… slavă Domnului! Arată compasiune, fii caldă şi încearcă să oferi un umăr pe care să plângă. Demonstrează-i că poţi fi de nădejde în momente difíciles, şi fii sigură că atitudinea pozitivă îţi va fi răsplătită.

Comments

comments