Ce sa faci daca esti concediata

By  | 

Tine minte: nu te ajuta cu absolut nimic sa te vaicaresti si sa-ti plingi de mila. Nu e cazul sa musamalizezi sau sa minimalizezi esecul, dar adopta o atitudine pozitiva… pe cit posibil.

Repeta-ti urmatoarea formulare: “E dezarmant ce mi s-a intimplat, dar iata ce am de facut in continuare!” Si te ajuta sa vorbesti despre dezamagirea traita, decit sa te macine pe interior si sa ramii frustrata – nu e sfirsitul lumii si nu e ceva rusinos!

Urmatorul pas e sa constientizezi faptul ca si respingerea, pina la urma, iti furnizeaza informatii – asa ca nu le ignora. Fii sincera cu tine, identifica si recunoaste motivele care ti-au fost invocate la concediere. Poate nu te recunosti in unele observatii, dar sa fim seriosi – cit de mult s-ar fi putut insela angajatorii tai? Judeca-te la rece si recunoaste: nu-i asa ca alocai cam prea mult timp navigarii “haotice”pe internet, iar rezultatele tale inregistrau scaderi semnificative? Cit timp credeai ca nimeni nu va observa sau ca vei fi trecuta cu vederea?

In plus, aceasta este o oportunitate (oh, da!) de a-ti da singura seama daca tu chiar faceai respectivul job cu placere. Cine stie? Poate realizarile tale incepusera sa fie din ce in ce mai neinsemnate, pentru ca nu mai erai motivata. Ceea ce faceai poate devenise prea plictisitor pentru tine, deoarece considerai ca venise vremea sa fii avansata.

Doar ca fara succese, nu ai cum sa convingi ca meriti o pozitie mai importanta in companie. Incearca sa te detasezi emotional de situatia prin care treci – vei vedea ca vei “lua” lucrurile mult mai lucid.

Poate ca-ti pare hilar, dar sint multi oameni care considera ca a fi concediati e unul dintre cele mai grozave lucruri care li s-au intimplat vreodata. De ce? Pentru ca s-au folosit de acest… necaz, pentru a gindi pozitiv pentru cariera lor.

Masuri preventive

O concediere nu apare din senin. Din afara, motivele sint clare – si vor fi si pentru tine, insa cu o oarecare intirziere. Daca insa seful tau nu prea da ochii cu tine, te exclude din proiectele speciale, iti respinge cererea de marire de salariu sau refuza dorinta ta de a promova si nu te mai simti motivata sa bifezi succese profesionale, atunci… poate e cazul sa-ti updatezi CV-ul si sa incepi sa-l depui in diferite locuri.

E timpul unei schimbari, dar fa-o in asa fel incit sa-ti fie mai bine, nu mai rau. Paralel cu efortul pe care il faci, ar trebui sa-ti manageriezi munca fara intrerupere si sa-ti faci un plan de cariera pe cinci ani. Chiar daca te incadrezi la nivelul de junior in domeniul respectiv, incepe prin a intilni oameni care activeaza in acelasi sector profesional ca tine si stabileste relatii cu persoane din compania unde lucrezi – tot ei ti-ar putea fi mentori pe viitor.

Cu cit ai mai multe cunostinte, cu atit te vei simti mai bine in cazul unei concedieri. Probabil te gindesti ca daca muncesti din greu vei fi rasplatita si apreciata la un moment dat, dar lucrurile nu se deruleaza intotdeauna asa.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *