Ce s-a ales de bărbăţie?

By  | 

Şoc şi groază: nu mai e ceea ce a fost înainte. Acum, când femeile şi-au asumat partea cuvenită de putere (la locul de muncă, acasă, în relaţii), el, bărbatul, trebuie să evolueze la ideea de „a face pe bărbatul” bazându-se pe trei resurse speciale. Iar ajutorul tău poate fi extrem de important.

Deşi ţi se poate părea ciudat, sarcina de a redefini masculinitatea nu ar trebui să cadă doar pe umerii  bărbaţilor. Atunci când apar schimbări culturale care afectează o parte semnificativă a societăţii, de fapt, este inevitabil ca şi ceilalţi să fie implicaţi şi în egală măsură. De exemplu, acum că femeile câştigă o pondere tot mai mare în domeniul profesional, bărbaţii ar trebui să-şi asume mai multe responsabilităţi acasă şi să-şi schimbe abordarea la locul de muncă. Ceea ce ar atrage după sine, fără îndoială, necesitatea reîmpărţirii sarcinilor în cadrul cuplului. În plus, ar fi oportun să reevaluăm noile roluri şi evoluţia aşteptărilor fiecăruia dintre parteneri. Atunci s-ar putea să nu fi de acord: „Hei, stai o clipă, a sosit timpul să ne facem dreptate, dar de ce ar trebui să-i ajutăm pe cei care ne-au discriminat atâta amar de vreme?” Înţeleg dezamăgirea ta, dar aş vrea să o priveşti din alt punct de vedere. Nu o faci pentru a le uşura lor existenţa: o faci pentru tine şi pentru alte femei. Pentru că felul în care prietenii, soţii, colegii, prietenii şi fraţii noştri se vor schimba pentru a se adapta noilor norme sociale, va avea un impact asupra relaţiilor şi bunăstării tuturor femeilor. Acum este momentul, deci, să îi încurajăm să afişeze un alt tip de masculinitate, mai flexibilă şi mai de actualitate. Pe baza a trei resurse preţioase. Iată-le.

Inteligenţa emoţională

În mod tradiţional, băieţii sunt învăţaţi de la o vârstă fragedă, în jur de trei ani, să se deconecteze de emoţiile lor pentru a se dovedi a fi „puternici” şi nu „fătălăi”. Un clişeu care a negat tututor generaţii de bărbaţi dreptul de a experimenta o gamă largă de emoţii, inclusiv empatia şi sensibilitatea, admise în mod extrem de excepţional doar după ce vor fi dat dovadă de bărbăţie în aşternut. Nu este surprinzător faptul că multe fete îmi spun: „Singura dată când partenerul meu este disponibil din punct de vedere emoţional este atunci când facem sex”. Un om cu adevărat modern, totuşi, este capabil să dispună mereu de propria sa sferă emoţională. El ştie că îşi poate permite să se lase dus de val, iar faptul că se confesează sau vorbeşte despre propriile lui temeri nu îl va face să pară slab sau copilăros. Pentru a susţine trecerea la această nouă mentalitate, tot ce trebuie să faci este să-i asiguri pe bărbaţii din viaţa ta că nu este nimic ciudat sau greşit în a simţi emoţii. Atunci când îşi exprimă sentimentele „tabu”, arată-i susţinerea ta spunând-i: “Faptul că acum eşti speriat nu te face să pari slab: e normal să simţi asta”.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de noiembrie a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty ImagesDe Esther Perel. Traducere şi adaptare Ana-Maria Prunariu

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *