Ce ne invata eroinele complicate

By  | 

Veronica Roth, autoarea cărții Divergent, explică de ce eroinele adevărate sunt cele care se luptă cu alegeri dificile.

De la o vreme, simțim avântul personajelor feminine puternice. S-a dus vremea cosițelor romantice și a suspinelor pline de emoție și vulnerabilitate – acum, putem să alergăm, să luptăm și să “fluturăm” arme la fel ca bărbații. Și ne place. Sigur ai savurat prestația spectaculoasă a lui Scarlett Johansson în rolul Văduvei Negre, și nu mă îndoiesc că ți-a plăcut la nebunie Cataleya, tânăra neînfricată portretizată de Zoe Saldana în Columbiana. Când a început s-o contureze pe Tris (protagonista din Divergent), Veronica Roth știa că vrea o eroină puternică. Poate ar fi fost timidă și vulnerabilă la început, dar sigur s-ar fi transformat într-o femeie imposibil de răpus. Însă, pe măsură ce lucrul avansa, latura infailibilă a personajului a început s-o îngrijoreze.

Jessica Alba: ”Admir femeile care sunt cu adevarat fericite”

Punerea în valoare a eroinelor care posedă abilități fizice și mentale extraordinare nu le limitează oare pe femeile reale la un set de criterii mult prea îngust? La urma urmei, această tendință de a transforma femeile în mașinării perfecte ne poate face să credem că suntem demne de atenție doar dacă știm să tragem cu arcul sau să găsim soluția salvatoare într-o situație imposibilă. Da, ne plac eroinele puternice, dar ne simțim mult mai apropiate de cele… complicate, crede Roth. Așa cum sunt Tris în Divergent, Skyler White în Breaking Bad sau Cersei în Urzeala tronurilor. De ce? Pentru că ele nu sunt întotdeauna drăguțe și nu știu întotdeauna ce e de făcut. Iar atunci când găsesc o soluție, nu sunt foarte sigure că aceasta va funcționa.

Cel mai sexy atu al unei femei

Aceste eroine o dau în bară, își cară propriul „bagaj”, uneori iubesc, alteori urăsc, dar rămân autentice. Ca și noi. Dacă ar fi să ne caracterizăm, nu ne-ar veni în minte o singură trăsătură. Da, suntem puternice, dar suntem și vulnerabile, furioase, amabile, irascibile etc. De aceea ne plac eroinele complicate – nu pot fi condensate într-o singură trăsătură și ocupă prea mult spațiu pentru a încăpea într-o cutie. Complexitatea lor ne arată că e OK să greșești uneori și că nu trebuie să fii întotdeauna drăguță dacă nu simți asta. Nu trebuie să atingi perfecțiunea pentru a fi apreciată sau pentru a te iubi pe tine însăți.

Filme cu femei puternice

E drept că asemenea personaje nu ne stârnesc întotdeauna admirația, uneori ne sunt chiar antipatice, dar, în adâncul sufletului, știm că am trecut prin momente asemănătoare. În sfârșit, putem fi emotive, sensibile, tăcute, deștepte, nepăsătoare și sociabile – toate în același timp. Putem fi mai mult decît doar puternice.

Comments

comments