Ce faci cand prietenele tale incep sa faca copii?

By  | 

Serile în club, escapadele de-un weekend… toate astea devin istorie atunci când prietena ta devine părinte. Te ajutăm să supraviețuiești „pierderii”.

Știai foarte bine că totul se va schimba pentru prietena ta în secunda în care ea va deveni mamă. Ceea ce însă nu ai luat în calcul este faptul că și tu vei avea de „tras” de pe urma acestei schimbări. „Prieteniile se bazează în general pe experiențe comune, iar atunci când o femeie are un copil, își dezvoltă în mod natural un set nou-nouț de priorități și preocupări”, spune psihologul Eileen Kennedy-Moore, autorul lucrării The Unwritten rules of Friendship. „Când doi oameni au stiluri de viață diferite, relația lor are de suferit destul de serios”. Pentru tine e încă și mai dificil dacă e departe de tine gândul de a avea curând un copil sau dacă ești invidioasă pe stadiul în care a ajuns viața ei. Oricum ar fi, noi îți vom explica cum să procedezi pentru ca amiciția voastră să supraviețuiască tranziției.

Cauzele dezorientării

E un lucru omenesc: în clipa în care o femeie naște un copil, acesta devine centrul universului ei, lăsându-i prea puțin timp și energie pentru relațiile de prietenie. Chiar dacă-și dedică o mică parte din timp amicelor, ea își va petrece cea mai mare parte a timpului frământându-se cu gândul la cel mic, ajungând astfel să nu dea mare atenție discuțiilor sau activităților angajate. Această lipsă de concentrare se extinde chiar și în conversațiile telefonice: ești pe punctul de a-i spune prietenei tale ceva extrem de important pentru tine, și ce auzi? „Buuu, ga-ga-ga…!” E prietena ta, care se maimuțărește în fața bebelușului. E clar că nu te ascultă, și nu e de mirare că te scoate de minți!

Ce sa nu ii spui unei femei care nu vrea copii

După cum spune psihologul Krista Bloom, prietena ta chiar se străduiește să mențină această relație, chiar dacă ție ți se pare că nu e așa. Ea nu realizează deloc că îți marginalizează problemele și nici nu știe ce simți. Iar de i-ai spune toate astea verde în față, probabil că nu s-ar sfii să-ți explice ce înseamnă venirea pe lumea a unui copil, cum prioritățile și sistemul de valori ți se schimbă. Probabil că nu vei înețelege mare lucru, sau poate chiar te vei înfuria!

Cum salvezi prietenia

Prieteniile sunt rareori un parteneriat în care ambele părți investesc în mod egal. Sunt perioade în care una dintre ele este mai ocupată, iar cealaltă trebuie să depună mai mult efort, apoi rolurile se schimbă. Consideră că acum ți-a venit ție rândul. Acceptă faptul că ea va fi altfel de acum și temperază-ți așteptările. Dacă nu te sună la fel de des și nu mai e atât de preocupată de amiciția voastră, nu o judeca, las-o câteva luni și vei vedea că a meritat să fii înțelegătoare.

Apoi, gândește-te… și ei îi este greu acum. Maternitatea este o schimbare uriașă și probabil că este copleșită de statut, de tot ce are de făcut, și speriată de tot ceea ce nu știe încă despre copil. Dacă ești insistentă și îi reproșezi schimbarea, nu numai că-i mai adaugi o sursă de stres pe lunga sa listă, s-ar putea chiar să se supere că nu o înțelegi. Nu e vorba de un nou iubit, o nouă amică sau o preocupare de moment, ci de un suflet față de care are o răspundere uriașă.

În locul confruntării, vino mai bine cu idei bune pentru a petrece puțin timp împreună. De exemplu, dacă nu e foarte obosită și nu alăptează, sigur s-ar bucura să te anunți cu o sticlă de vin după ce culcă copilul. Sau cu un film și niște gustări – sigur nu va refuza așa un răsfăț. În plus, îi va conveni de minune faptul că nu trebuie să găsească bonă sau să lase copilul pe mâna tatălui și să iasă cu tine în oraș, mai ales că ar face-o cu inima îndoită. Te poți oferi să ieși cu ea și bebelușul în parc – va aprecia faptul că te străduiești să petreci timp cu ea fără să îi încarci și mai mult programul, iar la un moment dat își va lua revanșa și-ți va dedica puțin timp în exclusivitate, arată psihologul Barbara Becker Holstein, autorul cărții The Truth: I’m a girl, I’m smart and I Know everything.

Cele mai ciudate nume de copii

Pe de altă parte, îți poți vedea în continuare de relațiile cu amicele fără copii, ba chiar să-ți faci prieteni noi. Relațiile cu aceștia îți vor proteja într-un fel legătura cu noua mămică, deoarece nevoia de afecțiune prietenească îți va fi suplinită de ceilalți, iar tu nu vei mai simți într-atât lipsa amicei tale. În spiritul lărgirii orizontului tău, îți poți invita colega la o cafea după serviciu sau poți să-ți faci abonament la o sală nouă, unde sigur vei cunoaște oameni foarte pe placul tău.

Reinventează-ți viața

N-ar fi rău deloc să te bucuri de ce ai acum: timp liber. Perioada de dinaintea maternității înseamnă, printre altele, somn netulburat peste noapte și aproape la orice oră din zi, sex pe masa din bucătărie sau pe covor, seri prelungite și consecutive în oraș sau nopți petrecute la alte prietene.

Încearcă să canalizezi emoțiile negative într-o cu totul altă direcție; dacă ai rămas cumva mult în urmă față de prietenea ta, măritată și cu un copil, ai să te bucuri să afli că schimbările din viața ei te vor încuraja/influența pentru a urma același drum la momentul potrivit. Până atunci, rezolvă alte năzuințe de-ale tale: călătorește în jurul lumii, luptă în continuare pentru a promova la birou, și distrează-te așa cum îți place. Încearcă să vezi ce ai tu și n-au ceilalți și fii realistă: nu le poți avea pe toate deodată.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *