Ce compromisuri fac femeile pentru cariera?

By  | 

Dacă te afli la început de drum în plan profesional trebuie să ştii la ce să te aştepţi pe parcurs, care sunt posibilile sacrificii pe care trebuie să le faci pentru a-ţi urma cariera. Iar dacă eşti deja o profesionistă de succes ne poţi împărtăşi din experienţa ta, dacă au meritat sau nu compromisurile.

Lăsând la o parte starletele care sunt ”nevoite” să se tuneze pentru a fi mereu în centru atenţiei, să vedem ce compromis a trebuit să facă Julie Chen, o celebră prezentatoare tv din Statele Unite ale Americii, pentru a avea o carieră de anvergură. În cadrul show-ului tv The Talk aceasta a mărturisit că a fost nevoită să facă o dublă operaţie la pleoape pentru a-ţi mări ochii.

Rezultatul, aşa cum a arătat şi ea a fost unul pozitiv, atât în privinţa aspectului fizic dar şi în privinţa carierei. Din postul de asistent a devenit prezentator de ştiri. Deşi nu regretă alegerea făcută, Julie nu ar fi putut promova pe postul pe care şi-l dorea fără această operaţie.

Iată care sunt cele mai frecvente compromisuri pe care trebuie să le facă femeile pentru a-şi urma cariera. 

Compromisul  #1 familia. Pentru femei este cel mai dificil să aibă în paralel o carieră de succes şi o familie fericită. În funcţie de cât de mari sunt planurile profesionale, şansa de a avea o viaţă personală scade exponenţial. De ce? Din cauza orelor de lucru suplimentare, din cauza faptului că o întrerupere a carierei pentru a da naştere unui copil reprezintă un pas pe loc pe plan profesional şi din cauză că dacă nu îţi petreci cât mai mult timp alături de partenerul tău sau de familie veţi ajunge nişte străini.

Compromisul #2 principiile. Oricât de sus şi tare ne susţinem principiile, acestea nu ”se pupă” cu obiectivele de carieră de cele mai multe ori. În orice colectiv există o mare competiţie şi de multe ori te vezi nevoită să recurgi la ”scurtături” pentru a obţine ce îţi doreşti. Competiţia te schimbă, te face mai dură pentru a nu avea vulnerabilităţi, mai singură pentru că nu ai timp de prietenii şi îţi limitează viziunea, care se confundă cu aceea a corporaţiei. De aici vine şi denumirea ”corporatist”, şi conotaţiile ei negative.

Compromisul #3 sănătatea. Orele petrecute la birou în faţa monitorului numai bine nu îţi fac din punct de vedere fizic. Chiar şi psihicul are de suferit din cauza singurătăţii, a greutăţilor întâmpinate, a lipsei de lumină şi aer. De multe ori, pentru vânătorii de carieră concediul este singura gură de aer.

Dacă ambiţiile tale profesionale îţi impun să faci doar compromisuri este clar că nu ai luat ”calea cea bună”. Dă mai mare importanţă sufletului tău, poate te va ajuta să găseşti un alt drum, cu altfel de satisfacţii decât cele financiare.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *